Cum scapi de hărțuirea de marketing prin telefon 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Un status al Adrianei Nica de acum cîteva zile m-a determinat să povestesc cum am făcut eu să scap de apelurile extrem de enervante din partea angajaților de la bănci, agenții de asigurări și alte bazaconii. Cam știu ce prevede legea în ceea ce privește datele personale, dar se pare că acele companii care-și pun sclavii să sune o ignoră, de cele mai multe ori.

Metodele mele pot părea dure, dar prin ele urmez dictonul biblic: “Dinte pentru dinte”. Metodele nu necesită mult efort și nici cine știe ce dotare tehnologică, dar un smartphone n-ar strica. Sunt metode prin care scapi de aceste apeluri mult mai repede decît dacă ai respecta procedura legală. Cînd legile nu ne ajută, trebuie să ne ajutăm singuri și să încercăm să-i schimbăm pe cei care le fac.

Metoda Seinfeld

Înainte de toate, dacă operatorul spune că respectivul apel este înregistrat, îl rog să aștepte ca să pornesc și eu înregistrarea. Lucrez de acasă, deci am mereu aproape reportofonul, dar există și aplicații pentru telefon care pot înregistra apelul. După ce pornesc înregistrarea, rog operatorul să-și spună din nou numele.

Am învățat metoda dintr-un episod din serialul Seinfeld, dar am rafinat-o puțin. Acolo, Seinfeld spunea că nu poate vorbi atunci și cerea numărul de acasă al operatorului de la telefon. Cînd acesta a spus că nu-i poate da acest număr… Dar mai bine vedeți clipul (mergeți la 0:43):

httpv://www.youtube.com/watch?v=_1KqMnK_os4

Cînd mă sună un neavenit, parcurg următorii pași:

 • îl las să spună tot textul (e foarte important acest pas, e bine să obosiți vînatul!)
 • îi spun că sunt foarte interesat de orice oferă el și-i cer detalii; este important aici să pun întrebări grele sau puerile, care necesită răspunsuri obositoare
 • după ce-mi răspunde, spun din nou că sunt interesat, dar nu pot vorbi atunci mai mult și-i cer numărul personal
 • dacă nu mi-l dă, spun din nou că sunt interesat și că e normal să-mi dea numărul personal, pentru că și el îl are pe al meu
 • el va spune că-l are dintr-o bază de date; îi spun că vreau și eu să-l am în baza mea de date, așa e politicos

Dacă obțin totuși un alt număr de telefon, îi mulțumesc și pun numărul de pe care m-a sunat și pe cel pe care mi l-a dat la Block în smartphone-ul meu. Dacă am noroc să fie chiar numărul personal, sun timp de mai multe nopți, înainte să mă duc la culcare și las să sune mult. Nu-mi stric noaptea, pur și simplu las să sune cînd citesc sau fac altceva. Apoi adorm liniștit.

Dacă-mi spune că nu poate da nici un număr sau ceva asemănător, cer numărul personal al șefului. Apoi se aplică procedurile de mai sus.

Metoda Comisarul

Este o metodă prin care am scăpat o mătușă de hărțuire din partea unui bărbat. Ea voia să se angajeze ca îngrijitoare și a fost la acest tip acasă, să vadă situația, însoțită de mama mea. Bărbatul locuia singur într-o garsonieră și voia ca mătușa să aibă grijă de… el, deși era un bărbat în vigoare. Ea a spus că nu e interesată, dar omul a sunat-o mai multe zile la rînd.

Am luat numărul individului de la mătușă și am sunat, timp de mai multe zile, dimineața foarte devreme și noaptea și i-am lăsat mesaje vocale, deoarece el nu răspundea. Am spus în mesaje că sunt comisarul X de la secția Y și-l invit la poliție, la o discuție amiabilă. Am combinat cu SMS-uri frumos concepute. Individul a încetat hărțuirea, m-a informat mătușa după cîteva zile.

O precizare: este bine să înregistrați apelurile respective. Cea mai simplă metodă este să puneți lîngă difuzorul mobilului un reportofon sau un alt telefon care înregistrează audio. Cei care au smartphone au la dispoziție unele aplicații de înregistrare a apelurilor, chiar cu opțiunea de pornire automată cînd răspundeți.

Altă precizare: pentru SMS-uri, am folosit o aplicație prin care poți programa ziua și ora trimiterii lor pe smartphone, deci iarăși, nu m-a încurcat cu nimic activitatea asta. Se producea totul fără să mă deranjez eu prea mult.

Ludic: puteți să vă înregistrați odată cînd spuneți lucruri interesante, dar care s-ar potrivi în orice situație. Dacă aveți reportofonul la îndemînă cînd sunteți sunați, dați Play și lăsați operatorul de la firma enervantă să vorbească cu înregistrarea cu vocea voastră.

Voi ce alte metode folosiți pentru a avea liniște în lumea modernă?

Foto: Spike.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Cum scapi de hărțuirea de marketing prin telefon

 • Marian

  Cele mai mișto experiențe pentru mine au fost cele cu brokerii care mă sunau invitându-mă să tranzacționez, sau încercând să îmi explice de ce e bine sa fac asta, totul însă cu multă gălăgie in fundal. Nu am înțeles de ce trebuie sa fie gălăgie în fundal, pentru a fi mai convingători.

  • George Hari Popescu Autor articol

   Pentru că sunt mulți sclavi care sună în același timp și spațiul e mic (chiria e infimă, impozite nu se plătesc etc.). Trebuie să vezi “The Wolf on Wall Street” ca să-ți dai seama cum îți poți bate joc prin telefon de oameni.