DOCUMENTAR Despre star-system cu minore, în “Show!” 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Documentarul Show! mi-a adus aminte de Andre, Angel, 3 Sud Est și ce mai era prin peisajul muzical românesc post-decembrist. O perioadă dezorientată, cînd star-system-ul însemna o combinație dintre zvonuri despre cum se face în SUA și ciudățenii ale lumii afacerilor din România și în general din Europa de Est.

Filmul urmărește o parte din povestea trupei cehe de fete 5Angels. În centrul atenției se află managerul trupei, tatăl uneia dintre cele cinci fete. Fost afacerist mic pe timpuri, el s-a reprofilat brusc și a devenit impresarul unei trupe de minore, cu singurul scop, după cum declară chiar el, de a face bani.

Probabil intuiți o parte din firul narativ: un tată/manager de tip control freak, niște părinți care-și lasă copiii pe mîna unui nene care încearcă să facă bani (deducem anumite clauze dezavantajoase în contractele cu părinții), niște fetițe nevoite să se machieze de la 9 ani, să-și facă poze cu Karel Gott și să-i ofere acestuia trabucuri și vin ca parte a autopromovării.

Timp de o oră și ceva, un peisaj grotesc ni se înfățișează:

 • o fată puberă care nu mai suportă presiunea permanentă și se roagă de tatăl ei să o lase singură cîteva momente
 • colegele ei de trupă care cer voie să-și sufle nasul sau să meargă la toaletă
 • închirierea corpurilor lor cu ora la petreceri private ale copiilor de părinți bogați

Un circ uman al unei zone geografice confuze, post-comuniste și deziluzionate de era capitalismului feroce.

Planurile lungi și focalizate pe manager ne ajută să-i deducem reacțiile interioare. Filmul e presărat cu gros-planuri ale fetelor, scene urmate de cîteva declarații ale unor părinți la fel de dezorientați ca fiicele lor.

Lumea din spatele scenei pare fadă, lipsită de atracție pentru niște minore care probabil vor în acel timp să se joace, să se sărute cu băieții, să citească și să meargă la cinema.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Y2LF5TLbGSY

Spre final, apar începuturile sfîrșitului colaborării dintre managerul feroce și fetele 5Angels, dar am aflat din discuția cu regizorul de după proiecția de la Centrul Ceh că trupa încă există în Cehia, printre alte sute de trupe de băieți sau de fete.

Cu siguranță veți găsi o lume familiară în documentar, chiar dacă nu aveți copii. Este lumea dominată de televizor, de publicații tabloide, de virtual și de lipsă de comunicare între oameni. O bucată din Cehia modernă, cu referințe culturale la întreaga zonă din care facem parte.

Filmul este câștigător al premiului publicului la Festivalul de Film documentar de la Jihlava și a luat premiul pentru cel mai bun documentar al Academiei Cehe de Film. Proiecția s-a făcut la Centrul Ceh, în prezența regizorului Bohdan Bláhovec.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “DOCUMENTAR Despre star-system cu minore, în “Show!”

 • gadjodillo

  Uneori, e nevoie de o privire din aceasta, orientată de viziunea precisă a unui regizor – fie ea şi ideologică – pentru ca oamenii să vadă altfel aceste lucruri. Din păcate, cei care fac genul ăsta de comerţ (cu copiii lor sau ai altora) şi cei care consumă acest produs pop culture, cel mai probabil, nu vor înţelege perspectiva critică şi nu vor vedea filmul în aceeaşi cheie. Asta, dacă îl vor vedea.

  • George Hari Popescu Autor articol

   Regizorul a spus că e curios cum va fi primit filmul de spectatori alții decît cehi. Se pare că a fost prima proiecție în afara Cehiei.