DOCUMENTAR Girl Model (2011), despre modelling și putreziciune


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=3fpfnH3jTOM

Acest documentar este deosebit mai ales prin faptul că prezintă personaje puternice: Ashley, o fată angajată să găsească viitoare fotomodele; Tigran, un booker care „vinde“ fete pe piețele internaționale; Messiah, directorul agenției japoneze Switch Models.

Filmul zugrăvește o imagine realistă a industriei de modelling care exploatează fără milă corpuri de minore pentru deliciul unor adulți bogați din zone îndepărtate ale lumii. Drama fetelor este seva agențiilor. Rusoaicele minore vor să scape de foame și izolare de asta profită cîțiva „profesioniști“ care fac tot ce pot pentru a le stoarce de energie și demnitate.

  

Ashley, model scout

Job-ul lui Ashley este să caute prin lume fete care abia au ajuns la pubertate, înainte să le găsească alții și să le livreze lui Tigran, booker de fotomodele pentru piața japoneză. Ashley a fost fotomodel, dar a fost nevoită să se lase pentru că… a îmbătrînit. Este o persoană care-și pune tot timpul întrebări despre ceea ce face și despre scopul industriei de modelling din lume.

Este la limita depresiei. Trăiește într-o casă din sticlă, în care îi e frică să doarmă noaptea. Are mereu pe canapea două păpuși goale de tip bebeluș, pentru că-și dorește copii. Asta intenționează să facă, după ce scapă de fibromul și chistul pe care le simte în corpul ei. Ashley face uneori poze pe ascuns pe sub masă fotomodelelor și păstrează fotografiile în format mic, în cutii.

Uneori joacă un joc: taie în două pozele cu fetele alese la casting și încearcă să le recompună; se amuză cînd constată că uneori partea de sus a corpului uneia se potrivește cu partea de jos a alteia. Pînă una-alta, Ashley străbate Rusia, adună minore într-o sală de spectacol, le cîntărește și le măsoară, alege cîteva dintre ele și i le predă lui Tigran.

Tigran, booker

Acest bărbat crede despre el că le ajută pe tinere. Consideră că într-o viață anterioară a fost un analfabet ucigaș. Acum, cînd le găsește de „lucru“ fetelor, spune că-și răscumpără greșelile anterioare. Ocupația lui este să le preia pe fetele găsite în Rusia de Ashley și să le expedieze în Japonia, cu unele contracte inexistente sau abuzive (o clauză a unui astfel de contract este că acel contract poate fi modificat de la o zi la alta fără ca partea cealaltă să fie notificată).

Tigran are metode deosebite de a le motiva pe fetele sale. De exemplu, uneori le duce la morgă, unde le arată cadavrele tinerilor de vîrsta lor, care au murit din cauze precum abuzul de droguri. Dacă acestea nu sunt complet impresionate, aranjează să se realizeze o autopsie în fața lor.

Japonezul Messiah

Din documentar lipsesc interviuri în profunzime cu japonezii implicați în acest lanț afaceristic. Există o foarte scurtă conversație în mașină cu Messiah (mda, știu…), patronul agenției Switch Models, cea care le preia pe tinerele rusoaice cînd ajung în Japonia. Și el consideră că face un lucru bun pentru fete, pentru că le duce la zeci de casting-uri și astfel le face poze profesionale, necesare portofoliului lor. Ce nu spune el este că fetele nu primesc nimic pentru aceste casting-uri și că, deși unele poze sunt publicate în reviste, ele nu văd nici un ban din încasări.

Nadya și Madlen, două rusoaice

Ele sunt expediate în Japonia, sunt cazate într-o cameră cît o cutie cu chibrituri și sunt chinuite zilnic la casting-uri. Li se impune un regim alimentar draconic. Madlen este trimisă la un moment dat acasă deoarece a încălcat contractul: i-a crescut talia cu 2 cm. Are o datorie de 2.000 de dolari față de Switch Models. La fel va avea și Nadya. Din săraci, părinții acesteia devin și mai săraci. Speranța părinților era în ea, pentru că voiau să termine de construit casa și să iasă din foame.

Un univers sinistru, cu reflectoare aprinse

Japonia are o foame bizară de fete tinere, cît mai tinere, la limita pubertății, asta se spune de mai multe ori în film. Cu cît mai minore, ca să zic așa, cu atît mai bine. Cu cît mai slabe, cu atît mai profitabil pentru toți partenerii acestei afaceri. La un moment dat, Ashley sugerează că fetele pot fi convinse să se implice în prostituție. Ea crede că e greu să răzbați în această meserie și, dacă fetele tot sunt tinere și frumoase, de ce nu… Vorbește aluziv despre industria de sub industrie și ține să precizeze că ea nu a făcut așa ceva.

Documentarul Girl Model este atipic pentru că reușește să scoată la suprafață trăiri foarte profunde ale personajelor. Modelling-ul, o profesie la limita utilului, este dezvăluit în cele mai sumbre ipostaze. Este un univers sinistru, în care se complac părinți, agenții, afaceriști și în care singurele care suferă sunt fetele: copilăria le este distrusă iremediabil și o industrie a putreziciunii este dezvoltată continuu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.