Puțin profiling psihologic la Casa Paleologu


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Dacă un privitor s-ar fi plasat pe partea cealaltă a Casei Paleologu sîmbătă seară, săptămîna trecută, ar fi văzut persoane de 30-35 de ani intrînd în clădire, cu siguranța celui care știe ce are de făcut. Ce impresie i-ar fi făcut acest pelerinaj privitorului? Dar dacă treaba asta s-ar fi întîmplat în perioada comunistă?

Nimic necurat nu s-a petrecut între 17.30 și 21 în Casa Paleologu sîmbăta trecută. Nu și dacă veți considera că un workshop despre profiling psihologic este un mod tipic de a te distra în weekend.

Cîțiva dintre cei aproximativ 15 participanți la curs erau developeri de jocuri și voiau să afle cum să îmbogățească profilul personajelor din creațiile lor. Unii spuneau că vor să vadă ce legături se pot face între profiling și business. Alții spuneau înainte de începere că au mai fost la cursurile din Casă și că au așteptări mari de la workshop.

Barry L. Jackson este profesor și director onorific la Drug, Alcohol, and Wellness Network (DAWN) din cadrul universității Bloomsburg din Pennsylvania. În cei 20 de ani de muncă, s-a focalizat pe adicții, mai ales pe dependența de alcool. Este în România de vreo lună și jumătate și spunea că are deja „tusea de București“ din cauza poluării. Încă din partea de conversație de încălzire ne-a dat cîteva ponturi despre ce înseamnă domeniul despre care urma să vorbească.

Un domeniu vast

Profiling-ul este o metodă de prezicere a unor comportamente viitoare ale unei persoane, pe baza comportamentelor din trecut și din prezent, a unor caracteristici observabile și a exprimării emoțiilor. Este o tehnică folosită de mult timp în criminalistică, dar poate fi adaptată și la alte domenii. Pe scurt, profiling = motivația de a face ceva + comportamentul.

Jackson ne-a luat de mînă și am parcurs un drum prea scurt pentru un domeniu atît de complex. Am plecat de tipuri de profiling:

  • Geografic
  • Psihologic
  • Clinic

La acest capitol, Barry Jackson ne-a mărturisit că pînă de curînd nu era foarte preocupat de prezența lui online, dar a angajat în toamnă pe cineva să caute informații pe net despre el. A fost uimit de unele referințe.

A continuat cu istoricul domeniului și ne-a vorbit pe scurt despre cîteva profiluri celebre, cum ar fi cel al lui Jack Spintecătorul și cel al lui Hitler. Am ajuns apoi la procedură:

  • comparații cu alte comportamente asemănătoare
  • analizarea „locului crimei“
  • profiling inversat (comportamente care imită alte comportamente, cu intenția de a induce în eroare)
  • posibili factori motivaționali

O mare parte a prezentării a fost dedicată prezenței profiling-ului în cultura populară. Evident, participanții la workshop erau familiarizați cu seriale precum Twin Peaks, Lege și ordine, Monk, Criminal Minds, Profiler, The Mentalist.

În mod clar, cele trei ore și ceva ale prezentării nu au fost suficiente pentru a contura clar domeniul, dar nu asta a fost intenția lui Barry L. Jackson, el nu a vrut decît să deschidă apetitul pentru ceea ce înseamnă profiling, în rîndul unor oameni fără studii de specialitate. Prezentatorul a fost o persoană agreabilă, cu o evidentă experiență în domeniu. Cu excepția cîtorva glume forțate, care ar fi lezat poate o parte din public dacă prezentarea s-ar fi făcut într-un alt cadru cultural, Jackson s-a comportat admirabil și este o persoană valoroasă.

Vă recomand cursurile Casei Paleologu, sunt adevărate întîlniri de gală de la care veți pleca mereu cu dorința de a afla mai mult.

Foto: barryljackson.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.