La Chișinău, exoticul oraș de dincolo 1


Chiar daca este un oras mai cenusiu decat majoritatea
oraselor romanesti totusi Chisinaul atrage atentia prin
fetele frumoase intalnite la fiecare pas pe strada,
prin verdele atotcuprinzator, prin reclamele neagasante
si de dimensiuni normale.
Surprinde prin autobuzele mari si greoaie de tip rusesc,
prin trolebuzele ciudate si de ce nu prin puzderia de
maxi –taxi numite local „rutiere”. Nici taxatoarele cu bilete „la sul”
nu sunt altceva decat o prezenta exotica pentru un roman.

Timpul petrecut in Chisinau m-a facut sa doresc sa revin.

Mihai Vintilă 

A văzut centrul capitalei Moldovei, a hălăduit în orele nocturne
prin Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. În rest, nu a găsit ceva
care i-ar trezi curiozitatea.

„Plimbându-te pe străzile Chișinăului, înțelegi că lipsa obiectivelor turistice
nu este vina orașului, ci nenorocirea lui”, constată Andrei.

Nici Nastea, care avea dreptul să cheltuiască la stânga şi la dreapta,
nu prea a rămas încântată. „Un turist bogat nu are cu ce să-și ocupe
o seară liberă în Chișinău”, constată ea.

Adrian Solomon

Moldova may be the poorest country in Europe, but it’s all relative
—we’re definitely not talking heart-of-Africa levels of squalor here.
At some point I’d love to go back and explore the place a bit more.

Tristan Higbee 

Mărturisesc că vizita de 4 zile în Republica Moldova mi-a deschis mintea.
Mi-am dat seama că ar trebui să mă plâng mai puțin de problemele din București,
să apreciez ceea ce am și să văd România cu ochi un pic mai indulgenți.
Sigur, fără exagerări, însă mi s-a părut interesantă comparația acestor două realități.
De apreciat că n-am auzit pe nimeni să se plângă de nimic, deși senzația mea este
că o duc mult mai greu ca noi.

Ana Matei

 

Nenea care ștergea praful de pe clădirea vămii Sculeni cu ajutorul unei prăjini cu frunze prinse în vîrf era un indiciu că ai trecut în altă lume. După un control rapid la ambele vămi, ajungi în țara cu drumuri proaste, mîncare bună, fete frumoase și vin de la Cricova.

Chiar și cei mai optimiști chișinăueni au o picătură de impresie negativă despre orașul lor. Un anumit defetism est-european și lentoarea schimbărilor îi fac să nu mai creadă în modernizarea capitalei, ca simbol al celei mai sărace țări din Europa. Moldovenii de peste Prut nu vor cetățenie română pentru că doresc unirea sau pentru că simt românește, ci pentru că astfel ar avea mai multe șanse de muncă în Europa, salarii mai bune, mobilitate mai ușoară. Prin analogie, noi, românii, suntem în UE dar nu simțim europenește, facem grătare în mijlocul străzii, vorbim doar o engleză stricată și nu știm cine a compus „Odă bucuriei“. A fost a treia mea vizită în Chișinău și am văzut schimbarea.

Cătinel, la pas

Categoric, Chișinăul este unul dintre cele mai verzi capitale europene. Din punctul de vedere al curățeniei și al zonelor cu copaci, îl bate pe București la fund de-l înroșește. Nu există cîini vagabonzi la Chișinău, pisicile sunt blajine, sunt coșuri de gunoi la tot pasul și tomberoane pentru colectarea selectivă.

Dacă mergi pe jos, nu te ucide soarele, pentru că găsești peste tot măcar un copac, dacă nu cumva parcurgi tot drumul pe una din străzile acelea late, acoperite de coroanele copacilor de pe ambele părți ale drumului.

Aleea Literaturii din Parcul Ștefan cel Mare era plină de oameni stînd pe bănci, conectați la WiFi-ul gratuit și la curentul electric din prizele din spatele lor. Mall-urile nu duc lipsă de clienți, prețurile sunt ceva mai mari acolo decît în România. Piața Centrală colcăie de viață, este plină de mărfuri legale și mai ales ilegale, de mîncare la botul calului, de bodegi cu tapet din vodcă, de strigăte de marketing în română și rusă.

Pentru două zile și ceva, Chișinăul este excelent pentru a pierde timpul în mod util. Cel mai bine e așa: iei un mic-dejun la hotel sau iei ceva de pe stradă, apoi te plimbi toată ziua, cu opriri la bere Chișinău pe la terase mici și ieftine și la mîncat ceva la Eli Pili dacă ai niște bani la tine sau la împinge-tava sau la cantine studențești dacă nu ai prea mulți lei mici de-ai lor. Seara, bagi o terasă sau un băruleț. Noi ne-am văzut cu niște tineri cunoscuți pe terasa de pe acoperișul lui Atrium și la Propaganda.

Durex la rece

Și dacă la hotel ai în frigider prezervative și vezi prețul lor în meniul minibarului, nu te minuna din cale afară, pentru că, în fond, orașul încă este un important centru al exportului de sex din Europa și un nod vital pentru Russian brides, de care-și cumpără americanii de pe site-uri de profil.

Descoperirile la nivel lingvistic și cultural sunt peste tot.

  • Vezi graffiti-urile în care unii spun că moldovenii sunt români, alții că sunt moldoveni, totul fiind tăiat și adnotat în rusă.
  • Vezi anunțurile de angajare și matrimoniale din ziare, cu expresii traduse șchiopătat, precum cea din anunțul unui bărbat ce dorește o femeie care „să treacă cu traiul la el“.
  • Vezi programul de lucru al magazinelor, cu duminica marcată nu cu „închis“, ci cu „zi de odihnă“.
  • Auzi accentul chelneriței care-ți recomandă ceaiul „di mientî“ și care-ți urează „să serviți cu plăcere“ cînd îți aduce berea, sau vezi urarea „Odihnă plăcută!“ la intrarea într-un restaurant popular.

Nu există oraș frumos sau urît. Locurile trebuie explorate și luate în posesie de oameni, la nivel fizic sau emoțional. Moștenirea ta culturală te face să te simți sau nu bine într-un oraș. Dacă ai o impresie negativă, nu este neapărat vina orașului, la fel cum un film care nu ți-a plăcut ție nu este neapărat un film prost. Stereotipurile și prejudecățile despre Chișinău ne țin departe de un oraș care este atît de aproape.

Paradoxal, Chișinău este un oraș pe care românii îl consideră exotic și pe care le e teamă să-l cunoască… Pentru că, Doamne ferește, dacă le va distruge prejudecățile despre el?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “La Chișinău, exoticul oraș de dincolo

  • Carmen

    Mi-a plăcut Chișinăul cu șuba lui (salată cu legume și pește sărat), cu panourile publicitare pe care scria „Mai mult decât doar un credit”, cu lumea pestriță din centru și doamnele care vindeau caciuli rusești militare pe stradă.