Cinci reguli despre SMS în ziua de azi


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Nu știu cum e la voi, dar eu consider că se pierde mai mult timp vorbind la telefon decît trimițînd un SMS. Pentru că, atunci cînd suni pe cineva, te pierzi în politețuri, urări și preocuparea de a elimina zgomotele din jur. Îi admir pe cei care pot comunica eficient prin SMS-uri și le răspund cu aceeași monedă.

O parte din sfaturi le-am citit la Mother Nature Network, altele vin din experiența mea.

1. Nu trimite un mesaj unui grup foarte mare de oameni

L-am pus pe primul loc pentru că e legat mai ales de sărbători. Nu zic să trimiți fiecărui om un mesaj personal, dar măcar creează vreo trei tipuri de mesaje și trimite grupurilor: prieteni apropiați, cunoștințe, colegi. De zile de naștere, ideal ar fi să trimiți un mesaj în care să incluzi numele omului.

Hai să comparăm…

La multi ani si toate cele bune!

cu

Doina, la multi ani din suflet si sa ramii mereu tinara!

La care SMS se va bucura mai mult Doina?

2. Citește mesajul înainte de a trimite

Pentru că oamenii te știu într-un fel, ar fi păcat să-și schimbe impresia despre tine din cauza unei virgule aiurea sau a unui cuvînt scris greșit. Nu zic să scrii cu diacritice și să pui majuscule la început de propoziție, dar măcar să nu iasă ceva de tipul:

Vi cu bicileta deseara la twitmeet in izvor?

Să nu uităm de opțiunea de auto-corectare, cu bunele și relele ei!

3. Încearcă să te încadrezi într-un SMS

Știu că poți scrie oricît și mesajul se va împărți pe SMS-uri separate, dar să nu uităm că abrevierea vine de la “Short Message Service”. Short, da? Poți folosi cu mare succes abrevieri uzuale de tipul “pt” în loc de “pentru”, dar nu intra în capcana lui YM, că ajungem la:

cf?knd crezi k n putem vd?xoxo

Dacă ai mai mult de zis, sună omul sau trimite-i un e-mail.

4. Răspunde la SMS, oricare ar fi răspunsul

Sunt situații cînd se înțelege de la sine ce a vrut să transmită omul, nu e nevoie să-i răspunzi. Dar dacă te întreabă ceva de tipul…

Ai numarul de tel al lui Petrica?

…e clar că vrea un răspuns. Zi-i că nu-l ai sau trimite-i-l dacă-l ai, nu-i răspunde cu:

Da,il am.Il vrei?

Răspunde și dacă SMS-ul nu-ți era adresat. E politicos să-i spui omului că a greșit destinatarul, mai ales dacă în mesaj anunță că întîrzie sau că s-a întîmplat ceva rău.

5. Nu suna, dacă ai primit SMS

E logic că omul nu poate suna dacă ți-a dat SMS. Sau că pur și simplu nu are să-ți comunice mai mult. Sau nu vrea să te deranjeze pe tine. Dacă totuși îți place să vorbești mai mult decît să tastezi, răspunde-i la SMS printr-un SMS în care-l întrebi dacă poți suna. Am fost în multe situații (mai ales ședințe extrem de lungi și plictisitoare la facultate) cînd puteam trimite și primi SMS-uri, dar nu puteam vorbi la telefon.

6. Nu crea tragedii prin SMS

Divorțul, despărțirea și alte lucruri delicate nu se anunță prin SMS, ci față în față sau, hai să zicem, prin telefon. SMS-ul în astfel de situații denotă un caracter plin de cruzime.

httpv://www.youtube.com/watch?v=b93dG_T5Aec

Astea sunt pentru mine cele mai importante reguli de politețe ale SMS-ului. Dacă mai aveți voi altele în minte, lăsați un comentariu aci.

Foto: Dreamstime

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.