PLAGIAT Dacă te referi la referate în sesiune, plagiezi? (plus niște muzică despre copy/paste)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Se știe, în România rar are cineva de suferit din cauza plagiatului: Ponta e bine mersi, putred de bogat în continuare și în fruntea guvernului, Copos a devenit brusc un autor mai prolific decît Cărtărescu ș.a.m.d. În universități, milostenia creștină este mai puternică decît regulamentele:

  • profesorul nu reclamă studentul plagiator ca să nu se lege la cap dacă nu-l doare
  • consiliul are de discutat lucruri mult mai importante (balul bobocilor, salariile de merit pentru profesoarele însărcinate etc.)
  • colegii plagiatorului stau cu capul în nisip pînă trece licența

Ah, da, licența! Se apropie, nu-i așa? Este momentul ca studenții să apeleze la net-ul underground, cel degrabă producător de lucrări… De asta sunt conștienți și americanii pe care-i blamăm des în privința presupusei lor lipsă de cultură, dar care conduc topurile mondiale în materie de universități bune.

Leave this old Nebraska habit

Înalții profesori de la University of Nebraska-Lincoln consideră că referatele scrise de alții și vîndute online nu sunt plagiate dacă sunt lucrări originale ale autorilor necunoscuți, dar studenții care le prezintă drept creații ale lor pot fi pedepsiți. Iar aici este o problemă: sistemele de detectare a plagiatului nu vor funcționa în aceste cazuri, pentru că referatele respective nu conțin secvențe de text deja introduse în baze de date ca Safe Assign.

Pe de altă parte, oare încă mai există profesori atît de incompetenți încît să nu-și dea seama că acea lucrare nu este scrisă de studentul respectiv? Este puțin probabil ca un student care se dovedește slab de-a lungul semestrului sau al anului universitar să vină la final cu o lucrare bună; la fel, nu e posibil ca un student care a fost bun în mod constant să nu poată produce o lucrare satisfăcătoare măcar. Ține de experiența profesorului dar și de modul în care el știe să comunice cu studenții de-a lungul anului universitar.

Denunțătorul denunțat

Pe panta amuzantă, hai să citim despre cazul recent al unui articol despre plagiat, apărut în Indian Journal of Dermatology și care a fost retras pentru că… era plagiat. Articolul copiase integral un articol mai vechi, ba chiar și ilustrația. Retractarea face lumină:

The article “Development of a guideline to approach plagiarism in Indian scenario” is being retracted as the manuscript has been found to be copied from the first round questionnaire of the dissertation entitled ‘Developing a comprehensive guideline for overcoming and preventing plagiarism at the international level based on expert opinion with the Delphi method’ by Mr. Mehdi Mokhtari.

Dar decît să ne încruntăm din cauza acestor subiecte, hai să ascultăm șapte cîntece despre plagiat, furt intelectual și copiere cu nerușinare, în frunte cu această piesă de la Cranberries:

Apropo, ați citit despre instrumentele de detectare a plagiatului?

Foto: Wikimedia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.