Despre reciclare: TIR-ul cu iPhone-uri și telefonul din pîine


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

M-au cam întristat stivele de becuri, tuburi fluorescente (neoane), aparate electronice și electrocasnice, de la centrul de colectare de pe platforma IMGB, pe care le-am văzut ieri în cadrul vizitei organizate de Asociația Recolamp. Nu mă înțelegeți greșit: m-a bucurat că le-am văzut colectate acolo, gata să fie transportate la fabrica de reciclare Greenlamp / GreenWEEE de lîngă Buzău, dar m-a întristat faptul că oamenii consumă foarte, foarte mult pe Pămîntul ăsta!

În 2014, Recolamp a colectat și reciclat 476 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat. În primii 7 ani de activitate, Recolamp a colectat și reciclat 1.800 de tone de deșeuri de echipamente de iluminat. Dacă toate acestea ar fi puse împreună, ar putea fi construite cinci blocuri de câte patru etaje, cu câte patru apartamente pe etaj.

La fabrica de reciclare Green WEEE de lângă Buzău, am fost uimit de amploarea investițiilor în aparatură de profil și de pașii pe care-i parcurge un tub fluorescent, un bec sau un frigider pentru a fi recondiționat. Aceasta este cea mai mare fabrică integrată de tratare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE sau WEEE) din țară și una dintre cele mai moderne din Europa.

   

(Mai multe fotografii sunt în pagina Facebook a Asociației MaiMultVerde)

Acolo am auzit două povești amuzante/triste:

  • Un operator telecom a trimis trei TIR-uri pline cu smartphone-uri uzate colectate, printre care erau și foarte multe iPhone-uri 4 în țiplă. Crezînd că este o greșeală, directorul a sunat la compania telecom, dar a fost asigurat că telefoanele noi sunt de reciclat. Tocmai închiseseră niște magazine și acel model vechi de iPhone nu mai era la mare căutare. Reciclarea lor s-a făcut cu pază în plus în fabrică.
  • Au existat cîteva cazuri în care muncitorii au încercat să plece acasă cu ceva cupru (foarte scump pe piață) sau cu produse electronice care mai puteau fi folosite. A existat un caz în care un lucrător ascunsese un smartphone foarte vechi în interiorul unei pîini! Din păcate, fabricii nu-i permite legea să doneze din echipamentele colectate.

Pentru că niciodată nu este destul, Asociația Recolamp va continua campaniile de educație și conștientizare în domeniul colectării selective a deșeurilor. Semnele sunt deocamdată bune: centrele de colectare SIGUREC sunt solicitate de cetățeni, caravanele de colectare și informare sunt apreciate de locuitorii diverselor orașe și copiii sunt tot mai receptivi la colectarea selectivă.

httpv://www.youtube.com/watch?v=tgVGSt2ReM4

Pas cu pas, vom face pasul cel mare de recuperare a handicapului european în domeniu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.