CARTE + AUDIO Marea spovedanie a brokerului fugar – Cristian Sima 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 9 min)

Pe Cristian Sima îl urmăream la TV cînd încă locuia în România. Nu înțelegeam toate explicațiile complexe despre bursă și alte chestii financiare, dar mi se părea că este un om în care poți avea încredere. Așa se întîmplă cînd nu ai destul experiență sau destule cunoștințe într-un domeniu: devii fascinat de cel care pare că stăpînește domeniul.

Nu poți avea încredere totală în Cristian Sima și el recunoaște acest lucru despre el în carte. Pentru că nu tot ce dezvăluie în volumul lui poate fi verificat, textul este fascinant. Am simțit însă și o anumită teamă citind „Marea spovedanie a brokerului fugar“ cînd mi-am dat seama că de fapt nu pot avea încredere în nimeni în România: politicieni, bancheri, persoane publice, lideri de asociații, jurnaliști etc.

Autorul dezvăluie în cartea sa cum funcționează un sistem putred, o pînză de păianjen a corupției, minciunii, înșelătoriei și semidoctismului. În prima parte, Sima povestește cum a ajuns să se joace cu Bursa încă de tînăr, după ce trece de perioada copilăriei și a adolescenței și apoi îi ia la bani mărunți pe cei care ne-au condus sau ne conduc țara. O parte din milioanele de euro cîștigate pe căi necinstite i-au fost date lui Sima ca să fie înmulțite. Banii s-au întors înzecit la proprietari, dar la un moment dat „baby broker“ a început să piardă pînă cînd n-a mai avut altă soluție decît să fugă de cei pe care i-a „sărăcit“.

Este fascinant, amuzant și înspăimîntător în același timp modul în care autorul poate să jongleze cu nume de persoane din serviciile de informații și instituții ale statului, evenimente istorice, bucăți de cultură. Din păcate însă, nu ni se oferă tot ce ni se promite la început în carte. Sima își tot exprimă în volum hotărîrea de a explica de-a fir a păr cum funcționează sistemul, dar ne oferă doar episoade, demonstrații financiare disparate, amintiri și aluzii culturale.

Unele episoade sunt destul de amuzante, cum este acesta în care Sima se simte nevoit să achite o notă de plată exorbitantă, în locul lui Patriciu:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/marea-spovedanie-cristian-sima[/soundcloud]

Nu este un volum de memorii, dar am apreciat povestea evoluției copilului Cristian, de la școala generală la liceu, la stagiul militar și facultate. Brokerul fugar a avut un tată dur, dar a avut parte de o educație de înalt nivel, cu cei mai buni profesori ai țării de la acea vreme și a beneficiat de o mulțime de oportunități în așa fel încît să se dezvolte.

Frustrat de faptul că nu mai are acțiuni la Hotnews și deci nu mai are o tribună oricînd la dispoziție, Sima a început să-și verse oful pe Facebook, iar cartea lui este alcătuită preponderent din post-urile sale. Cu o dezinvoltură demnă de admirație, autorul se lansează în teorii politice (cu o tentă evidentă către ideea de dictator de tip nou care să scoată țara din marasm), soluții economice, aprecieri de critică literară, muzicală și cinematografică ș.a.m.d.

Creditul bancar, mai ales creditul cu buletinul, acordat în perioada boom-ului imobiliar, reprezintă legarea de glie a clasei de mijloc, la fel ca iobăgia Evului Mediu, cu singura deosebire că actualii datornici, spre deosebire de iobagi, s-au legat singuri de glie şi le e prea frică să-şi rupă lanţurile atâta timp cât liniştea efemeră a cotidianului va domni peste viaţa lor. Când datorezi băncii 80% din veniturile pe care le realizezi, nu îţi poţi da demisia, nu poţi să-ţi contrazici şeful, nu poţi evolua. Pierderea locului de muncă şi negăsirea unuia mai bun în maximum trei luni va determina banca să te execute şi să-ţi vândă activele, care și ele săracele valorează doar o mică parte din ceea ce ai de plătit. Te vei regăsi fără casă şi cu datorii la bancă, adică mai rău decât ai intrat. Practic, fără să-ţi dai seama, ţi-ai ipotecat viitorul. Ți-ai pierdut libertatea şi nu ai curaj să rişti o revoltă. Eşti angajat la o firmă privată unde ai pus suflet şi sudoare, dar conducerea îţi cunoaşte situaţia financiară şi profită de pe urma lipsei tale de reacţie.

Din cînd în cînd, aflăm despre cîte o poveste de dragoste cu femei celebre atunci și acum. Pe ici-colo, dăm peste cîte o transcriere de conversație privată online dintre autor și un personaj misterios care pare să știe foarte multe despre broker și despre dedesubturile politicii financiare murdare din țara noastră.

Rămîn cu vreo cîteva idei:

  • Cristian Sima își asumă eșecul și pierderile de la bursă și își dă seama că le datorează mulți bani multor persoane;
  • și atunci, și acum, se percep taxe de la invitați de către realizatorii de emisiuni TV și de către șefii site-urilor de presă;
  • clasa politică românească este o cloacă, pusă numai pe cîștiguri personale, fără nici un interes de a dezvolta țara;
  • șefii serviciilor de informații au ca unică preocupare afacerile, nicidecum apărarea țării sau evitarea pericolelor străine.

„Marea spovedanie a brokerului fugar“ este o carte care ridică întrebări. Multe dintre dezvăluiri le știam cu toții de ceva timp, altele sunt surprinzătoare, o parte dintre ele sunt detaliate cu informații de interior. Este un tablou grotesc al unei țări care ar fi putut avea un destin frumos după 1989, asemeni vecinilor post-comuniști.

Dacă se doreşte o curăţenie generală, ar trebui să se urmărească traseul banilor din ’97 până în ziua de azi şi ar trebui ca toate multinaţionalele care au contribuit la dezvoltarea Sistemului să ajungă în ancheta SEC. Este suficient ca procurorii români de la DNA să blocheze tranzacţionarea la Bursă a unei singure acţiuni de top din IT-ul american şi abia atunci va începe caruselul declaraţiilor şi dezvăluirilor.

Vă las cu o listă a creațiilor enumerate în carte de autor:

CĂRȚI

Principles of Mathematical Analysis – Walter Rudin
Nineteen Eighty Four – George Orwell
De la France – Emil Cioran
Orizonturi roșii – Mihai Pacepa
Împăratul muștelor – W. Golding

MUZICĂ

Concertul pentru vioară nr. 7 – Mozart (1944, interpret Enescu, dirijor Menuhin)
Dublul concert de vioară – Bach (1958, cu Menuhin și Oistrach)
Norma – Bellini (live la Castelul Orange)
Tosca – Puccini (live la Castelul Sant’Angelo, Roma)
Concertul de vioară – Mendelssohn
Viens, viens – Maria Laforet
Triplu concert – Beethoven (cu Richter, Oistrach, Rostropovici)
Simfonia a opta – Mahler (dirijor Celibidache)
Concertul nr. 2 – Prokofiev
Take Five – Dave Brubek
Poloneza în la bemol major Eroica – Chopin
I Don’t Like Mondays – Boomtown Rats
Mes Emmerdes – Charles Aznavour

FILME

Hristos s-a oprit la Eboli – de Francesco Rosi
Three Colors: Blue – de Kieslowski, cu Juliette Binoche
Amadeus – de Milos Forman
A fost odată în America – de Sergio Leone
Concertul – cu Richard Dreyfus
La Grande Bouffe – de Marco Ferreri
Procesul de la Nurnberg – cu Burt Lancaster, Spencer Tracy

TEATRU

Maestrul și Margareta – cu Ioana Pavelescu (Hella)
O scrisoare pierdută – cu Octavian Cotescu, Toma Caragiu, Liviu Ciulei, Carmen Stănescu
Așteptându-l pe Godot – cu Marin Moraru
Danton – cu Mircea Albulescu
Siciliana – cu Dem Rădulescu
Doi pe un balansoar – cu Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț
Efectul razelor gama asupra anemonelor – de Paul Zindel
Diavolul și bunul Dumnezeu – de Jean Paul Sartre

Marea spovedanie a brokerului fugar de Cristian Sima, 2015, Editura Integral, 506 pp.

Cumpărați cartea de la:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “CARTE + AUDIO Marea spovedanie a brokerului fugar – Cristian Sima