Jim Crace a cîștigat IMPAC Dublin Literary Award cu romanul „Recolta”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Încă n-am citit cartea apărută la Editura ALL, dar urmează (în schimb, poate vreți să citiți ce am avut de spus despre Casa molimei). Însă am fost entuziasmat cînd am auzit vestea și m-am gîndit să mă bucur și aici că Jim Crace a cîștigat un premiu de 100.000 de euro cu romanul „Recolta”, considerat cel mai bun al său.

Organizat de Primăria orașului Dublin, International IMPAC Dublin Literary Award este cel mai generos premiu (valoarea lui fiind de 100 000 de euro) acordat pentru o singură operă de ficțiune publicată în limba engleză. În mod cu totul deosebit, nominalizările pentru acest Premiu vin direct de la bibliotecile publice din orașe de pe întregul glob, fiind recunoscute atît meritele scriitorilor, cît și ale traducătorilor.

Recolta a fost o carte cît se poate de generoasă, în ceea ce a privit procesul de creație. La rîndul lor, cititorii și criticii s-au dovedit darnici cu aprecierile. Iar acum, grație generozității unei rețele a iubitorilor de cărți, rețea ce se întinde în lumea întreagă, Recolta are din nou parte de un noroc extraordinar”, a spus Jim Crace.

Romanul Recolta a fost nominalizat la Premiul Man Booker pentru anul 2013.

Despre carte

A doua zi după strîngerea recoltei, locuitorii unui sătuc englezesc zăresc pe cer două fuioare de fum, care îi umplu de presimțiri sumbre. Primul vine de la acareturile stăpînului: porumbarul a luat foc și o parte din recoltă este compromisă. Cel de-al doilea vine din pădure și vestește sosirea unor străini. Hotărîți să caute un țap ispășitor printre nou-veniți, sătenii pleacă într-o expediție de pedepsire a intrușilor, dar declanșează un cumplit lanț de răzbunări, care, în doar șapte zile, amenință să distrugă satul din temelii. Într-o proză suplă, care curge în cadențe lirice, Jim Crace ne oferă o poveste cu subtile rezonanțe biblice, despre o comunitate care se luptă să rămînă neschimbată în siajul istoriei. Recolta este o elegie a trecutului plecat în exod.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.