CARTE Cum se fac filmele – Frédéric Strauss, Anne Huet 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

După ce ai văzut cîteva zeci de filme, ți se pare că ai o idee despre cum se fac filmele. După ce vezi cîteva sute de filme, crezi că ai putea chiar mîine țipa pe platou „Liniște! Motor! Acțiune!“. Dar este o întreagă enciclopedie în spatele realizării filmelor, mai ales a celor care implică unele cascadorii, scene generate pe computer etc.

Cărticica aceasta face o scurtă introducere în arta filmului. Din păcate, nu poate intra în detalii în nici una dintre fazele producerii unei pelicule. Poate partea despre scenariu este un pic mai dezvoltată. Țineți cont de faptul că este o carte scrisă de doi francezi, deci veți avea multe exemple din cinematografia francofonă, bucăți de interviuri și liste de filme pe categorii.

Această carte nu se vrea o lucrare tehnică, ci mai degrabă narațiunea unui proces de creație care lasă urme în istorie, devenind o aventură colectivă și, în același timp, o călătorie personală a cineastului. Nu este un manual care vă învață cum să realizați un film, ci doar vă prezintă realitatea concretă, empirică, palpabilă a regizării pe înțelesul tuturor, prin care ne vor călăuzi înșiși realizatorii.

„Cum se fac filmele“ de Frédéric Strauss și Anne Huet îl are pe regizor în centru, dar ni se explică și rolurile celorlalți din echipa de filmare și, pe alocuri, relația acestora cu regizorul. Autorii inserează cîte o anecdotă, cîte o curiozitate, cîte un fapt divers, ceea ce, alături de fotografiile presărate în volum, transformă cărticica într-o lectură agreabilă de două-trei ore.

Nici la nivelul terminologiei nu vă așteptați la minuni. Sunt folosiți foarte puțini termeni de specialitate, iar cei din engleză sunt uneori interpretați.

Partea cea mai fascinantă rămîne cea despre scenariu. La limita dintre literatură și scriere tehnică, scenariul este punctul de început al filmului viitor. Poate fi o simplă broșurică, poate fi un adevărat roman, pot fi mai multe variante (Lars von Trier a scris două scenarii pentru filmul „Europa“). Cartea ne poartă după aceea prin celelalte etape ale producției de film:

  • decupajul
  • prospectarea (una dintre cele mai frumoase faze, doarece presupune multe călătorii)
  • storyboard-ul
  • repetițiile
  • turnarea
  • postproducția
  • montajul ș.a.m.d.

Timpul devine uneori o constrîngere îngrozitoare. Întîmplări neprevăzute, dificultăți tehnice, toate pot duce la depășirea duratei de filmare prevăzute în planul de lucru. Cineastul are răspunderea de a respecta timpul de filmare anunțat, fără a-l depăși.

Această carte de mică întindere este indicată celor care nu știu mai nimic despre cum se realizează filmele, dar și iubitorilor de film francez, care vor găsi aici multe sugestii de creații cinematografice de valoare.

„Cum se fac filmele“ de Frédéric Strauss, Anne Huet, 2008, Editura Humanitas, trad: Andreea Petre, 126 pp. (cu ilustrații)


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “CARTE Cum se fac filmele – Frédéric Strauss, Anne Huet