CARTE Xanax – Liviu Iancu


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Am citit de curînd că, la Buzău, la un spectacol de teatru cu Florin Piersic Jr., vreo 80 de oameni au plecat din sală pentru că erau prea multe înjurături și replici vulgare pe scenă. Sigur, avem spectatorii pe care-i merităm, dar mă gîndeam ce-ar fi făcut ei dacă ar fi citit cartea „Xanax” de Liviu Iancu. Ar fi ars-o în fața bisericii, cum s-a întîmplat recent în Polonia cu cărțile cu Harry Potter?

Asta este cea mai importantă observație: cartea este plină de episoade sexuale descrise plastic, de masturbări, de vomă, de tot felul de lichide care părăsesc corpul uman. Dar ele fac parte din atmosfera extrem de brutală a volumului, iar personajele sunt influențate de acest mediu.

„Xanax” nu este un roman, ci mai degrabă o colecție de episoade aranjate cronologic, de la copilăria pînă la maturitatea autorului. Poveștile despre viața la țară și mijloacele de divertisment de acolo sunt savuroase și foarte directe. Schimbarea domiciliului la oraș determină transfigurarea și adaptarea la mediu a autorului. Este vorba despre anii ’90 în România, acea perioadă tulbure, un amestec de explozie boemă și căutarea unei democrații care avea să vină mult mai tîrziu.

Liviu Iancu a lucrat ca jurnalist, așa că o mare parte din carte este dedicată poveștilor din presă. Sunt inspirate din fapte reale, deci poate veți recunoște publicații, figuri politice și jurnaliști celebri. Ba chiar la un moment dat se vorbește despre redacția unui săptămînal economic, pe care l-am recunoscut imediat, așa cum mi-am dat imediat seama și cine sunt personajele de care vorbește autorul.

Tot în lumea jurnalistică se învîrt și celebrii fripturiști (dintre care se detașează faimoasa Niculina) și am savurat fragmentul în care sunt descriși:

Descrierile sunt atuul lui Liviu Iancu. Nicio descriere din carte nu este banală, ci plină de culoare. Abundă comparațiile, este figura de stil preferată a autorului.

Nu fi descurajat de cele 500 de pagini ale cărții, pentru că se pot citi ușor! Autorul are un discurs fluent și, deși oscilează uneori între segmentele temporale, nu-și pierde șirul ideilor și te conduce ușor printre fragmentele de viață.

„Xanax” de Liviu Iancu, 2019, Editura Trei, 502 pagini

Cumpărați cartea de la:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.