O CARTE GRATUITĂ Războiul liniștit – Paul McAuley 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE

Voi oferi cartea lui Radu Ștefan, dar mi-a plăcut și răspunsul Ancăi.

Războiul liniștit de Paul McAuley (Editura Paladin, 2014) este un roman de tip „space opera“, a cărui acțiune se desfășoară în Brazilia, pe Terra și în galaxia noastră, în secolul XXIII (hai că nu mai avem mult). Este o carte despre confruntări psihologice și armate, despre putere și redistribuirea resurselor. Ecologiștii vor fi bucuroși să găsească aici idei avangardiste și proiecții ale unor planuri de protecție a mediului din prezent.

Sunt vreo trei fire narative în carte și ele sunt destul de greu de urmărit dacă vei citi romanul numai seara, înainte de culcare. Ține un carnețel aproape sau pune semne de carte, pentru că McAuley te va prinde într-un caleidoscop de nume, grade de rudenie, flashback-uri și explicații laborioase. Chiar e nevoie să-ți iei notițe!

Terra zbuciumată

În momentul desfășurării acțiunii din primele 40-50 de pagini ale romanului, Terra nu o duce prea bine. Oamenii de știință se chinuiesc să creeze ecosisteme autofuncționale – biomuri -, iar această activitate este una dintre cele mai apreciate în epocă. Societatea este organizată oarecum tribal, în clanuri care-și dispută supremația, sub aparența unei democrații „originale“. Există „îngeri verzi“, există manipulare genetică și dorința de a crea un om mai bun.

Mi s-a părut că acțiunea trenează, pe alocuri. Parcă McAuley nu se poate hotărî pe ce fir narativ să ne conducă, așa că ne testează. Daci ai însă răbdare, la un moment dat cartea își intră pe făgașul normal. Am apreciat personajele puternice, caracterizate pînă la detaliu și, mai ales, interacțiunile dintre ele. Nu sunt familiarizat cu „space opera“, însă Războiul liniștit te poartă printre peisaje umane și geospațiale ieșite din comun. Autorul descrie cu rigurozitate științifică locurile acțiunii, proiectează în mintea cititorului peisaje existente sau imaginare, de o fascinație magică.

Sunt de apreciat munca de documentare combinată cu erudiția scriitorului și faptul că acesta nu te cruță deloc: te solicită la nivelul lecturii, nu-ți oferă clipe de răgaz, îți împachetează acțiunea în cadre scenografice de nivel cinematic și-ți creează un impact emoțional pe care numai literatura SF îl poate produce, prin imagini nemaivăzute și prin pesonaje unice.


CÎȘTIGĂ ACEASTĂ CARTE! Spune, printr-un comentariu scurt aici, cum îți închipui locuința ta în sec. XXIII. Voi oferi cartea persoanei care oferă cel mai frumos/interesant răspuns. Termen: 23 noiembrie.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “O CARTE GRATUITĂ Războiul liniștit – Paul McAuley

 • Radu Stefan

  Ziua 78 anul 133 sau 23 aprilie 2245, după calendarul anticilor. Mă trezesc cu ajutorul aparatelor la care sunt conectat și mă ridică din pat, precum o pană. Nu am mai putut să-mi folosesc picioarele de mai bine de 100 de ani. Mașinăria mă plimbă prin camere, ghidându-se după senzorii din podea, linii subțiri, colorate cu albastru. Portretul M.S. Regele Florintz Bok veghează traseul rutină din fiecare zi. După ce mașinăria îmi introduce nutrienți în organism, se aprind ecranele televizuale din sufragerie. Alți 20.000 de prizonieri non-digitizați au fost executați de sentinelele Regelui.

 • Iulian Bernea

  Nu cred ca vom mai avea locuinte in acel secol. Practic, propriul corp ni se va adapta si ne va apara de intemperii, asa cum face o locuinta acum.

 • Anca Banica

  Salut!
  Avand in vedere ca in curand vor fi durat 45 de ani sa se termine proiectul pt linia de metrou catre Drumul Taberei, nu imi imaginez ca in 180 de ani se vor schimba senzational lucrurile, de fapt o parte din cladirile construite acum vor fi utilizate si atunci.

  Dar imi place sa sper ca viitoarele locuinte vor fi construite luand in considerare considerente ecologice, mi se par foarte faine propunerile pe care le-am vazut in acest sens.
  Mi-ar placea foarte mult o locuinta, in care sa fie pe de o parte sa fie puse in aplicare idei relativ simple de genul blocurilor gandite pentru a avea cat mai multa lumina naturala in apartament, care au rezervat si un spatiu pentru o mica sera-gradina(fie ca e pe bloc, fie ca balcoanele vor fi regandite), care folosesc energia solara sau eoliana, care incorporaza un sistem de reciclare eficient.
  Si apoi mai sunt lucrurile care momentan sunt putin SF, din seria „casa inteligenta” care se auto-intretine intr-o oarecare masura, are grija sa fii in siguranta, e dotata cu aparate electrocasnice super-tehnologizate care iti invata nevoile, iti usureaza cat mai mult munca si, mai ales, te incurajeaza sa traiesti sanatos :).