CARTE + AUDIO Cinci plimbări prin cartier – Gonçalo M. Tavares


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Este o carte atipică, în care imaginația nu are constrîngeri, dar este și un volum variat, amuzant, care te va pune pe gînduri, te va înduioșa și te va face să rîzi. „Cinci plimbări prin cartier“ de Gonçalo M. Tavares vine de cinci plimbari prin cartier copertala un autor care a primit Premiul José Saramago, pentru cartea „Jerusalém”. Volumul este împărțit în cinci secțiuni și fiecare parte corespunde unei plimbări a unui autor închipuit, printr-un cartier imaginat.

Pare că autorul evocă întîlnirile cu cei cinci înțelepți scriitori, în 250 de pagini pline de savoare a stilului și de desene „explicative“ (care amintesc într-un fel de „Micul prinț“):

  1. domnul Valéry ține foarte mult la logică și își impune propriile legi ale fizicii, propria aritmetică și propria morală
  2. domnul Henri este un intelectual enciclopedic și un mare băutor de absint (iar uneori cugetările lui sunt puternic influențate de consumul de alcool tare)
  3. domnul Brecht este mai greu de încadrat, dar de cele mai multe ori poveștile lui sunt snoave sau un fel de bancuri absurde
  4. domnul Calvino iese la plimbare cu bară metalică „paralelă cu solul“ sau purtînd în barbă o literă „A“ din supă, din paste făinoase
  5. domnul Walser tocmai și-a construit casa de vis în pădure, dar aceasta este distrusă din dorința unui grup de meseriași de a repara ceva ce nu era stricat

Pădurea

Pădurea se dezvolta încet, după cum îi era obiceiul de secole, când sosi un om și prezentă un proiect.
Timp de trei zile tăiară copacii.
A patra zi se odihniră după atâta trudă.
După ce mai trecu un an, sosi un alt om, privi ceea ce era acum o câmpie și spuse:
— Lipsesc de aici copacii.
Următoarele trei zile plantară copaci.
A patra zi se odihniră după atâta trudă.
După doisprezece ani, pădurea era din nou refăcută.
Sosi, atunci, alt om.

Cartea este formată din texte scurte, unele dintre ele cu schițe, iar cele cinci capitole au tonuri și stiluri de scriere diferite. Dacă ar fi să decriptăm textul, plimbăreții prin cartier ar fi cîțiva autori preferați ai scriitorului:

  • Paul Valéry
  • Henri Michaux
  • Bertolt Brecht
  • Italo Calvino

Cît despre domnul Walser, ar putea fi vorba chiar de Tavares, dar vă las vouă plăcerea de a descoperi simbolurile din povestea casei perfecte din pădure.

Estetică

O femeie grasă care voia să piardă din greutate veni la medic și spuse:
— Tăiați-mi un picior.

Libertate de alegere

Era odată o librărie care vindea o singură carte. Se găseau acolo o sută de mii de exemplare numerotate ale aceleiași cărți. Ca în orice altă librărie, cumpărătorii stăteau mult timp, ezitând asupra numărului pe care să îl aleagă.

Un om

Într-o țară oarecare apăru un om cu două capete. Fu considerat un monstru și nu un om.
În altă țară apăru un om care era mereu fericit. Fu considerat un monstru și nu un om.

Și mai ascultați cîteva fragmente de înțelepciune:

„Cinci plimbări prin cartier“ este o carte-mozaic cu umor, ironie subtilă și o ingenuitate simulată. Teoriile, explicațiile uneori absurde, evocările personajelor care se plimbă prin cartier sunt moduri diferite de a vedea lumea, de a lua în bășcălie seriozitatea exagerată a oamenilor, de a combate prin glumă construcția nedreaptă a societății în care trăim.

„Cinci plimbări prin cartier“ de Gonçalo M. Tavares, 2014, Editura ALLFA, trad: Corina Nuțu, 244 pp. (cu desene)

Cumpărați cartea de la:

Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
Anunță-mă cînd apar