CARTE + AUDIO Istoria comunismului prin bancurile epocii – Ben Lewis


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Cînd am citit această carte, am rîs. Pe sub mustață, în hohote, dar mai ales amar. Oare este trist sau de bine că mi-am amintit multe dintre bancuri și că am înțeles peste 90% din ele? După ce am terminat cartea, am fost Istoria comunismului prin bancurile epocii copertauimit de enorma muncă depusă de Ben Lewis pentru a culege anecdotele, a călători prin Europa și de a intervieva persoane care au fost implicate, într-un fel sau altul, în tulburarea numită comunism.

Volumul chiar este o istorie a comunismului. Autorul nu doar înșiruie bancuri, ci le arată originea, le pune în context, le compară cultural și geografic, le trece prin filtrul propriei sale gîndiri, ba chiar prin cel al relației cu iubita lui.

El a dorit să-și răspundă la o întrebare complexă, simplu formulată: bancurile au contribuit în vreun fel la căderea comunismului? Răspunsul ar fi: într-o anumită măsură. Iar călătoria cea mai edificatoare în găsirea răspunsului a făcut-o în România.

Un cosmonaut român pleacă pe Lună și-i lasă mamei un bilet pe masa din bucătărie: “Am plecat pe Lună, mă-ntorc într-o săptămînă”. Cînd se întoarce, casa este pustie. Pe masă, un bilet de la mama lui: “Am plecat la coadă la brînză. Nu știu cînd mă-ntorc”.

Anul 2000. Difuzorul din vagonul de metrou pîrîie:
— Urmează stația Lenin, cu legături pentru Linia Lenin și Linia Lenin. După aceea, urmează stația Lenin.

Un bărbat merge iarna pe o stradă din București. La un moment dat, strigă spre un apartament:
— Închide naibii fereastra, am înghețat de tot afară!

Președintele francez Giscard d’Estaing și soția lui participă la un dineu oficial împreună cu familia Ceaușescu. În încercarea de a face o conversație politicoasă, doamna d’Estaing o întreabă pe Elena Ceaușescu de unde are pantofii.
— Ah, răspunde Elena, ăștia sunt proiectul de diplomă ai soțului meu!

După ce cutreieră mai multe țări foste comuniste pentru a pune întrebarea despre efectul bancurilor asupra căderii comunismului diverselor persoane care au avut atunci un rol, Ben Lewis îl găsește în România pe Călin Bogdan Ștefănescu, singurul statistician al bancurilor comuniste din lume. Acest om a adunat în caiete bancuri și le-a indexat, le-a categorisit și a schițat unele grafice pe baza lor.

Statistica bancurilor comuniste pe ani și tematici

Ștefănescu a ajuns la concluzia că, pe măsură ce situația se înrăutățea în România, se înmulțeau bancurile despre opoziție și scădeau cele despre nivelul de trai. Practic, românii deja nu mai vorbeau despre faptul că o duceau prost, ci căutau soluții să scape de acest regim.

Caracterul distinct al bancurilor comuniste era pe de o parte produsul condițiilor istorice și pe de altă parte produsul contextului geografic.

Cîteva concluzii surprinzătoare, dacă nu bizare:

  • bancurile nu au un caracter național pronunțat, de aceea multe dintre ele au circulat în versiuni diferite în mai multe țări
  • în China, pur și simplu nu au circulat bancuri niciodată despre comunism
  • multe bancuri comuniste își au originea cu mult înainte ca acest regim să cotropească lumea
  • sunt foarte puține bancuri despre Hitler
  • bancurile din România sunt cele mai sumbre, chiar s-a făcut “haz de necaz” aici

O altă concluzie poate fi faptul că unele dintre cele mai “tari” bancuri comuniste sunt cele din anii ’60, ele se constituie chiar într-un fel de realitate paralelă:

Glumele acestea, care acopereau toate aspectele și dimensiunile vieții, au clădit, bucată cu bucată, o realitate alternativă completă pentru cetățenii statelor comuniste, o imagine în oglindă a lumii pe care statul o prezenta pe podiumuri, afișe, programe TV și publicații tipărite.

Dacă le-ați citit pe cele de mai sus, mai ascultați cîteva bancuri din regiunea noastră mult chinuită:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/istoria-comunismului-prin-bancurile-epocii-ben-lewis[/soundcloud]

“Istoria comunismului prin bancurile epocii” de Ben Lewis, 2008, Meteor Publishing, trad: Mihai-Dan Pavelescu, 384 pp. (din care bibliografie și note – 46 pp.)

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.