BRUSSELS Beer Project, un loc bun de ciocnit în capitala Belgiei


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Tocmai în vreme ce polițiștii se ciocneau cu huliganii în Molenbeek, eu ajungeam la Porte de Flandre și intram la Brussels Beer Project (BBP), să ciocnesc o bere experimentală. În orașul lui Manneken Pis, există mai mult decît berea de fructe, berile trappistes și barul Delirium. BBP a pornit în 2013 tocmai cu gîndul de a mai revigora un pic piața medievală a berii belgiene.

Proiectul a fost finanțat public (crowdfunding) și astăzi este deja cunoscut în toată Belgia. Berile de la BBP au etichete moderne și se găsesc în supermarket-uri, baruri și cafenele. La berăria din Rue Antoine Dansaert 188, există o făbricuță în care tinerii berari experimentează amestecuri și nuanțe. În acea zi eu am luat o bere amară, după cum îi zice și numele – I Like It Bitter – dar zilele trecute am mai încercat Dark Sister și cred că o să mă dedau în viitor la Grosse Bertha.

Conceptul BBP este avangardist pe de-a întregul:

  • finanțatorii inițiali primesc anual 12 beri, toată viața lor, pentru că au contribuit cu 160 de euro fiecare la lansare;
  • în fiecare an, se introduce o bere nouă în colecție, care este aleasă de iubitorii celebrului lichid, dar și dispar unele nume din portofoliu;
  • localul BBP din Bruxelles este deosebit, o combinație de bar cu loc de întîlnire;
  • label-ul organizează preselecții de beri noi în diverse locuri din capitala Belgiei, iar la final se face o mare paranghelie la care se degustă toate preferatele publicului.

I Like It Bitter (8,1°) și Dark Sister (6,66°) sunt două beri destul de grele, deci trebuie să le deguști fără grabă și să mai scoți și cîte o frază-două pe gură între două sorbituri, ca să nu ți se urce direct la cap ABV-ul. Dacă vrei însă să o iei încet, pornește de la berile lor mai slabe – Smells Like Hop Spirit (4,5°), La Bohème (4,7°), Soleil Levant (5,3°), apoi mergi către prototipurile mai grele. Vezi meniul pe site-ul lor.

Brussels Beer Project este o marcă pe care o poți dărui sau cu care poți face senzație la un party dominat de Jupiler, Maes, Piedboeuf și alte beri “de masă” belgiene. Iar barul lor (deschis de la 14 la 20) este un loc un pic altfel, un pic mai liniștit, cu un public tînăr, intelectual și avizat. De văzut cînd treci prin BXL!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.