BRUXELLES Izy.com: cel mai ieftin TGV de la Paris la Bruxelles și înapoi


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Izy animatie

Nici nu s-a lansat bine Izy.com, c-am și sărit pe locurile ieftine spre Paris! Este vorba despre cea mai ieftină variantă de TGV către Paris de la Bruxelles și înapoi, adică un fel de Thalys low-cost. Trenul pleacă din Gare du Nord din capitala Franței și ajunge la Gare du Midi în capitala Belgiei.

Prețurile variază în funcție de confortul dorit:

  • 10 euro un bilet fără loc
  • 15 euro un bilet cu loc pe strapontină
  • 19 euro un loc standard
  • 29 de euro un loc standard XL

Locurile pe strapontine sunt chiar la uși, deci nu le alege dacă știi că nu suporți curentul (tradiționala obsesie a românilor) și că nu poți suporta să nu-ți întinzi picioarele. Dacă nimerești un lungan în fața ta, va trebui să stai cu picioarele întinse chiar spre locul prin care trec oamenii dintr-un vagon în altul.

De asemenea, ca și la avioanele low-cost, sunt limitări la bagaje: poți lua doar un bagaj de mînă și o valiză decentă. La Bruxelles, n-am văzut să fie controale la bagaje, dar la Paris călătorii cu ditamai geamantanele au fost nevoiți să le introducă în șabloane. Dacă nu trece valiza prin grilaj, ai de plătit 30 de euro pe loc. În tren, există locuri de bagaje voluminoase la intrare, dar sunt spații și deasupra scaunelor și sub scaune.

La Bruxelles, am nimerit o întîrziere din cauza unui accident pe linie, dar la întoarcere totul a mers ca pe… roate. Ba chiar am găsit loc normal în “salon”, deși aveam loc la strapontină. Practic, îți poți lua liniștit bilet fără loc, mai ales dacă ești singur, pentru că sigur găsești un locșor pe undeva, după ce pleacă trenul.

Tot pentru că este low-cost, acest Thalys TGV nu permite schimbarea sau rambursarea biletelor. Nu ești obligat să imprimi biletele, este suficient să arăți pe telefon codul de bare cînd vine controlul (poate fi un screenshot, n-ai nevoie de acces la Internet pe mobil).

Poate și pentru că era proaspăt recondiționat, trenul Izy era impecabil, atît în zona călătorilor cît și la toalete. Unele mese dintre băncile din salon se transformă în table de șah. La fiecare masă există o veioză și mai ai lumini de citit la tetieră. De asemenea, sunt două prize la fiecare masă.

Prețul mai este mic și pentru că există un alt “dezavantaj”: nu este bar în tren. Dar la cele două ore și un pic cît durează traseul, chiar că n-ai nevoie de așa ceva.

Trebuie să fii la gară cu cel puțin 30 de minute înainte, pentru că este nevoie de unele verificări înainte să urci în tren. Spre deosebire de Thalys-urile normale, în care ți se poate refuza îmbarcarea dacă nu respecți timpul de sosire în gară, la Izy am văzut oameni care s-au urcat cu trei minute înainte de blocarea ușilor.

Impresia generală este de tren curat, mijloc de transport rapid, minimum de proceduri de securitate. Nu uita să-ți iei bilete din timp de la Izy.com, pentru că mai ales cele fără locuri se dau destul de repede!

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments