După-amiaza blockchain-ului la Conferința despre Cultura Digitală


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

La Conferința despre Cultura Digitală, am ajuns chiar la prînz! Iar după o masă copioasă, am zis să mă întind pe un scaun din sala de la Hotel Pullman Bucharest World Trade Center, ca să ascult ce mai zice lumea inovatoare despre blockchain, în cadrul panel-ului numit Noul ecosistem financiar și cultura digitală.

Bine am făcut, pentru că astfel am aflat informații utile despre cîteva proiecte românești:

Persona

O soluție de management al identității, conform cu GDPR. Scopul este de a oferi utilizatorilor controlul asupra datelor personale și o metodă de a-și securiza identitatea. Procesul de verificare (Know Your Client – KYC) are două etape:

 1. KYC profesional – procesul prin care un individ stabilește o relație de comunicare cu o entitate care are nevoie de verificarea datelor personale.
 2. KYC comunitar – un efort comun, în cadrul căruia oamenii sunt încurajați să-și valideze reciproc identitatea.

Organizațiile care pot folosi Persona pentru a valida identitatea persoanelor pot fi diverse: servicii pe bază de abonament, procesatori de plăți online, instituții academice sau publice etc. Găsiți noutăți despre proiect pe blog-ul echipei.


CodeOfTalent

Despre acest proiect, se spune că este prima platformă de micro-learning bazată pe blockchain din lume și că este menită să stimuleze motivația oamenilor de a învăța. Un scop ambițios! Patforma integrează angajatori, advertiseri, furnizori de conținut premium, sponsori, pentru a crea un ecosistem sustenabil.

Cursurile de pe platformă sunt create cu un framework ușor de folosit și integrează metode de gamification și tehnici de interacțiune. Vor fi sesiuni de învățare de 10 minute pe zi și trainerul va comunica direct cu grupul de maximum 40 de participanți.


Modex

Este primul app store de aplicații blockchain din lume. Developerii își pot monetiza abilitățile și munca lor va putea fi susținută financiar de milioane de persoane.

Cum funcționează pentru developeri:

 1. Developer-ul încarcă în platformă codul sursă al contractului inteligent, stabilește prețul, modul de licențiere și parametrii de testare;
 2. Contractul smart trece prin faza de evaluare, unde i se face și un audit din punctul de vedere al securității;
 3. Contractul este publicat în marketplace și este disponibil pentru testare și cumpărare.

Cum funcționează dacă ai o afacere:

 1. Caută contractul care-ți trebuie;
 2. Compară și testează înainte să cumperi;
 3. Cumpără și folosește contractul în cîteva minute.

WebDollar

O nouă criptomonedă, proiect în care este implicat și celebrul Ionuț Budișteanu. Poți începe să minezi WEBD imediat, folosind doar browser-ul. Informațiile tale vor fi securizate și anonime. Poți face plăți ușor, chiar și transfrontaliere, folosind tot browser-ul.

Poți câștiga WebDollar:

 • minînd tu însuți;
 • invitînd prieteni;
 • poți cumpăra cu o altă monedă.

Evident, cînd vei folosi browser-ul, vei vedea că acesta se mișcă mai greu pentru alte activități și că bateria se va descărca mai repede decît de obicei.

Diferența față de alte monede virtuale este că WEBD se obține ușor și rapid și nu ai nevoie de cunoștințe tehnice pentru a participa la sistem. Moneda se bazează pe P2P, deci este nativă pentru Internet.


Și, ca să vedeți cum se leagă lucrurile, azi am citit pe blog-ul lui Florin Grozea despre cîteva proiecte blockchain în muzică și showbiz: Musicoin, Dot BC Music, Tron, Volareo, Viberate, Indahash, Mycelia, Theta, Voise.

Este o lume în schimbare rapidă, asta e cert, iar blockchain-ul începe să fie aplicat în tot mai multe domenii. Însă, dincolo de heirup-ul de început, majoritatea acestor start-up-uri se lasă pe tînjală și abandonează proiectele. Oricum, este bine să facem din cînd în cînd liste cu proiecte ce merită urmărite, pentru că nu se știe niciodată de unde sare inspirația!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.