Revolut, TransferWise, TransferGo: 3 fintech-uri utile în viața digitală


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

În lumea digitală de azi, în care suntem asaltați de aplicații și funcționalități inovatoare, poate unele dintre cele mai interesante servicii sunt cele care au legătură cu criptomonedele și cu banii tradiționali.

Ca freelancer, am fost în situații în care trebuia să fiu plătit din străinătate sau să fac plăți către conturi străine. Te doare sufletul cînd cercetezi banca ta și afli că vei da o avere pe comisioanele de transfer de bani. Despre PayPal, nici numai vorbesc, ei dețin supremația la comisioane exagerate!


Revolut

S-a produs mare vîlvă pe la noi după ce Revolut a deschis un birou în România și a numit o șefă. Serviciul are însă ceva reputație de mult timp.

Este vorba despre o aplicație pentru mobil care funcționează ca o bancă proprie. După ce o instalezi, îi atașezi un cont de card normal, din care vei alimenta contul Revolut. Astfel, poți alimenta numai cînd ai nevoie să faci o plată și, în cazul în care cardul îți e furat sau fraudat, nu pierzi nimic. Pe de altă parte, faci plăți într-o mulțime de monede, la cel mai mic curs valutar posibil în acel moment. Eu am folosit card-ul la Toronto și chiar s-a simțit la economii!

Mi-au plăcut 3 lucruri la Revolut:

  1. Ai mai multe conturi virtuale la dispoziție; practic, cînd ai nevoie de o plată, se generează pe loc un număr de card. La următoarea plată, se generează un alt card virtual. Deci, dacă cineva îți află unul dintre numere, nu e nicio pagubă.
  2. Poți folosi un card fizic. Eu am comandat cardul și am plătit livrarea, dar, pînă în 31 mai, este o promoție prin care primești gratuit cardul de plastic. Fă-ți cont (link de afiliat) și vezi care-i treaba!
  3. Economisești cu Vaults. Nu mereu te gîndești să pui ceva deoparte, așa că, de fiecare dată când folosești cardul Revolut pentru a-ți plăti cumpărăturile, aplicația va rotunji automat tranzacția până la cel mai apropiat număr întreg (în sus) și va depune diferența în seiful tău. Oricînd dorești, transferi economiile în contul curent. Dacă ai echivalentul a 20 de lire în contul de economii la 1 iunie, intri în tragerea la sorți pentru a cîștiga o vacanță de 1.000 de lire.

În varianta Premium a contului, ai mai multe avantaje, printre care și faptul că poți face tranzacții cu monede virtuale. În varianta gratuită, deblochezi această facilitate dacă 3 prieteni recomandați de tine își fac cont Revolut. Ei bine, eu am recomandat și oamenii și-au făcut cont, dar numai un prieten a fost luat în considerare. Ăsta e un punct în minus pentru Revolut, din perspectiva mea…


TransferWise

Am un cont bancar la New York, fără să fi fost vreodată în SUA, fără să am nici măcar viză americană și fără să fi trimis vreun document semnat acolo. Folosesc de mult TransferWise (citește un articol mai vechi) ca să transfer bani către și de la conturi străine, dar de vreo cîteva luni îmi este util Borderless Account.

Practic, ți se pune la dispoziție un cont virtual într-una sau mai multe țări, la alegere. Este un cont general la care trebuie să precizezi un cod personal, ca să fie direcționați banii unde trebuie. În viitor, se pare că vor oferi și conturi personale.

Cînd vrei să primești bani, oferi expeditorului numele tău, contul și acel cod unic, iar el va plăti în moneda din țara lui. Tu vei beneficia de bani transferîndu-i într-un cont personal din România (sau din altă țară, cum dorești).

Cînd vrei să trimiți bani într-un cont străin, ți se precizează un număr de cont din România. Tu pui banii acolo, cu un comision extrem de mic, iar TransferWise îi transferă destinatarului banii dintr-un cont din țara de destinație în contul personal al omului.

Și aici beneficiezi de un card, iar de data asta e complet gratuit. Eu l-am primit din Marea Britanie, cam în 3 zile lucrătoare. Este un Mastercard Debit, cu un design simpatic, cu care poți face plăți oriunde, așa cum faci și cardul românesc. Dacă ești freelancer și ești plătit de străini sau dacă pur și simplu ți se par abuzive comisioanele bancare, fă o încercare cu TransferWise (link de afiliat)!


TransferGo

Este clona lui TransferWise, avantajul fiind că uneori au promoții, în așa fel încît să faci transferuri de bani cu zero comision. Trebuie să sapi un pic pe Google înainte de a iniția transferul.

Ca și la TransferWise, trebuie să ți se verifice identitatea (măsură contra spălării banilor) și, dacă faci transferuri mari timp de 3 luni, trebuie să ți se verifice și domiciliul și sursa banilor pe care-i transferi.

În rest, TransferGo nu oferă mare lucru, dar este bun pentru transferurile fără comision de care pomeneam. Probabil că, așa cum e tendința acum, vor oferi și ei conturi bancare transfrontaliere și un card fizic. Eu zic să-l încerci și pe ăsta, fă-ți un cont (link de afiliat)!


Mie îmi place noua lume a fintech-urilor și mi se pare foarte tare faptul că banii nu mai țin cont de granițe. Iar cînd beneficiezi de comisioane mici sau zero, parcă te mai simți cetățean al satului global, nu-i așa?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.