Cum a fost la Facebook Communities Day București


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Facebook își consolidează încet-încet prezența în România. Despre Community Leadership Circles v-am povestit la un moment dat – apropo, urmați procedura de înscriere descrisă acolo, dacă vreți să vedeți cu ce se ocupă acest grup “select” din București.

Ei bine, în 8 noiembrie s-a petrecut prima ediție a unui eveniment FB în România – Facebook Communities Day. Nu a durat chiar o zi, ci vreo 4 ore, dar au fost ore intense. Acest eveniment s-a mai întîmplat în Atena și Varșovia, ceea ce poate fi un indicator al modului în care comunitățile FB se mișcă în partea asta a Europei. Ideea acestui eveniment a venit ca rezultat al numărului masiv de aplicații provenind din țările Europei Centrale și de Est pentru participarea la Facebook Communities Summit, organizat la Londra, la începutul acestui an.

După ce au vorbit doi reprezentanți de la FB, adminii de grupuri și pagini invitați s-au prezentat pe scurt pe ei și comunitățile lor. Toți au fost uimiți să afle că există un grup al cartierului Militari sau unul despre Thassos, dar și că sunt multe grupuri și pagini despre și în jurul femeilor, de la fertilizare in vitro la creșterea și educarea copiilor. Cu voia dumneavoastră, aproape ultimul pe listă, am povestit și eu pe scurt cum am început și ce am pătimit cu grupul Bicicliști urbani.

Grupul a fost înființat în 2009 și are acum în jur de 8.000 de membri

După alte două prezentări susținute de Nicole Brunel și Atena Boca, a urmat un workshop pe grupuri, în care am pus pe hîrtie toate dorințele către programatorii FB, de la detalii tehnice la modalități de dezvoltare pe viitor a comunităților. Aceste idei vor fi înaintate grupurilor de dezvoltatori de la FB și poate unele dintre ele vor intra în programul de dezvoltare din următoarele 6 luni. Reprezentanții Facebook prezenți la eveniment au accentuat faptul că FB are nevoie de feedback de la admini și chiar vrea să le ofere ce consideră ei și membrii grupurilor lor că trebuie introdus în materie de funcționalități.

Pentru grupuri, eu am propus mai multe caracteristici care vin din vremea forumurilor de discuții:

  • topic-uri și sub-topic-uri
  • posibilitatea de a vedea istoricul unei postări chiar dacă ea a fost ștearsă
  • oferirea de rang Expert unor membri, pentru ca postările și comentariile acestora să fie marcate sau urcate automat în capul listei
  • listă de cuvinte cheie care să determine ștergerea automată a unor post-uri sau comentarii
  • o modalitate ușoară de a contacta departamentul de asistență tehnică de la FB.
Vreo 30 de administratori de grupuri și pagini de FB au participat la eveniment

Ceilalți au propus tot felul de alte funcționalități. Sunt curios care dintre acestea vor atrage atenția dezvoltatorilor de la FB. Cît despre deschiderea unui birou oficial în România, încă nicio veste, dar sunt aproape sigur că acest lucru se va întîmpla în prima jumătate a anului viitor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.