Știrea cu maimuța în televiziune


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

La un moment dat, cineva de pe Facebook se revolta că, la finalul unui jurnal TV, după o mulțime de știri serioase, pe subiecte grave, a fost o scurtă video-știre în care un nene aluneca și cădea pe gheață în mod caraghios. Persoana era intrigată de această alăturare de știri decente (dar pesimiste) și o întîmplare… la întîmplare.

În jurnalism, pe vremuri, treaba asta se numea “știrea cu maimuța”. Este vorba despre o metodă de a încheia jurnalul de știri într-o notă amuzantă, veselă, optimistă. După o serie de reportaje despre măriri de prețuri, căderea economiei, înăsprirea regimului politic, catastrofe naturale, războaie ș.a.m.d., realizatorii termină programul de știri cu ceva care să-l facă pe telespectator să fie vesel și să rămînă pe acel post. Nu că pe celelalte posturi ar fi ceva mai interesant, dar oamenii au tendința, din instinct de conservare, să se ferească de o avalanșă de știri rele.

De ce “știrea cu maimuța”?

Pentru că de obicei chestia asta de la final era ceva legat de un animal:

  • s-a născut un pui de tigru alb în captivitate;
  • iată cum acest pinguin imită oamenii;
  • uite cum ursul ăla caută în tomberoane la Brașov;
  • sau chiar o știre cu o maimuță care face ceva hilar.

Sigur, nu trebuie neapărat să fie ceva cu animale, poate fi un clip de pe Youtube (la care nu precizezi sursa, evident, pentru că atît te duce capul) sau o altă veste optimistă. Sau poate o știre despre taximetriștii care mai folosesc metoda “Maimuța”!

Photo credit: laverrue on Foter.com / CC BY

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.