WEBSTOCK 2019 > Întîlnirea cu gașca cu care-ți face mereu plăcere să te vezi


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Sunt o mulțime de conferințe, workshop-uri, masterclass-uri ș.a.m.d. pe la noi, mai ales toamna, după ce s-a întors lumea din vacanță. Peregrinîndu-mă pe holul de la Marriott, unde a fost Webstock și anul acesta, mă gîndeam ce individualizează acest eveniment, în comparație cu altele.

Și tot salutam oamenii și schimbam o vorbă cu fiecare; și tot auzeam ce-a mai făcut fiecare, ce planuri are; și mă băgam și eu în vorbă, acolo unde mă pricepeam. Și astfel mi-am dat seama: asta face Webstock-ul altfel – reîntîlnirea cu cei care cu care ai colaborat, cu cei cu care faci planuri, cu cei care au un cuvînt de spus în tot ce ține de Web astăzi!

În plus, acolo e locul în care mă întîlnesc cu foști studenți și foste studente, care acum lucrează în cele mai avangardiste domenii. Iar cînd unul sau mai mulți îmi spun că datorită mie au început un anumit lucru, asta nu poate decît să mă bucure enorm!

Notițe, notițe, notițe

Nu mă învîrt în fashion, așa că nu știam de Andreea Bădală și marca ei, MURMUR. Pe scena de la Webstock, ea a povestit cum, la începutul afacerii, era nevoită să-și schimbe vocea la telefon, ca să pară că vorbește persoana de marketing de la firmă, deși se ocupa doar ea de tot.

Mă bucur că acum îi știu povestea, pentru că nu e puțin lucru să creezi haine pe care să ți poarte Madonna și alte vedete!


Mi-a plăcut foarte mult povestea lui Pavel Bartoș, pentru că și eu am depănat pe acest blog amintiri din comunism: cînd era mic, a pierdut cartelele de rații alimentare. Se îndrepta spre casă abătut, gîndindu-se că și-a condamnat familia la foamete. Însă a refăcut drumul înapoi și un bărbat l-a întrebat dacă nu cumva a pierdut niște cartele. A fost extraordinar de fericit și consideră că aceea a fost cea mai frumoasă zi din viața lui!

Foarte bună prestația de moderatoare a Cristinei Bazavan, pe acea scenă! S-a documentat, a pus întrebări pertinente, încercînd în același timp să-l facă pe interlocutor să se simtă bin.


Rareș Năstase („România, te iubesc”) a povestit despre cît de mult îl ajută Internetul pentru a-și face documentarea jurnalistică. El își amintește cu amuzament perioada în care folosea pager-ul și avea în mașina echipei o stație ilegală de recepție a semnalului poliției.

Năstase a vorbit un pic și despre modul în care online-ul îi face pe cei din echipă să gîndească mereu dual emisiunea și să realizeze momente video exclusive pentru Internet, dar și cu o anumită componentă interactivă.


Evenimentul a fost dominat de influenceri și vloggeri. Am aflat de la Mircea Bravo că producția video pentru online e treabă serioasă: el are un producător și o întreagă echipă în spate, cuprinsă inclusiv din 6 copywriteri.

Și tot de la el aflăm cheia succesului: „Pînă nu ești penal, nu ești genial”.


Cristian China Birta a explicat, în stilul lui caracteristic, modul în care ne consumăm timpul pe activități inutile pe termen lung, numai pentru a ajunge la un „fake living în social media”.

Cu exemple personale, studii de caz și glume cît cuprinde, Chinezu evident că a captat audiența!


A fost full house la panel-ul cu: Răzvan Exarhu, Răzvan Ionescu, Raul Gheba și Bogdan Naumovici. Moderator a fost Dragoș Vasile. Tema: cum să construiești astăzi un brand puternic.

Însă invitații s-au îndepărtat de mai multe ori de la subiect, dar n-au bătut cîmpii, pentru că și-au spus părerea despre fake news, manipulare prin social media, televiziune vs. Internet, „bule” și algoritmi etc.


Premiile Webstock

Am stat și la ceremonia de decernare a Premiilor Webstock și m-am bucurat că Recorder a luat premiul Best Independent Publishing. Răzvan Ionescu a ridicat premiul și s-a întors în redacție, că așa e viața de jurnalist online…


Cu greu a reușit Ana Morodan să citească textul despre premiul special #webstockro. David Saranga, ambasadorul Israelului, a primit premiul pentru campania „Tel-Aviv, Ierusalim: două orașe, o singură vacanță”.

Găsiți pe Facebook lista tuturor cîștigătorilor.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.