DOCUMENTAR > Emigrant Blues, un road movie în 2 ½ capitole 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Jumătatea de capitol din titlu este prima parte a documentarului. Filmarea este făcută cu o cameră plasată într-o mașină, paralelă cu trotuarul, într-o suburbie a Madridului. Pe fundal se aude un fragment dintr-o emisiune de la Radio Românul; în studio este invitată o doamnă care aberează un pic filosoficește.

“Emigrant Blues, un road movie în 2 ½ capitole” este un film despre exodul românilor peste granițe, din 1990 pînă astăzi. România este țara cu cei mai mulți emigranți din lume, după Siria și este pe primul loc la emigrare din alte cauze decît războiul. Numai în Spania trăiesc peste 1 milion de conaționali. Acolo s-au născut zeci de mii de copii care vorbesc rumañol, o combinație de română cu spaniolă.

Cele două capitole

Prima parte a filmului are de fapt două părți mai mici:

  1. filmarea unui drum România – Spania cu autocarul, timp de 55 de ore și
  2. o compilație de filmări personale ale emigranților români.

Filmarea din autocar se face cu o cameră fixă în spatele mașinii și cu una mobilă, care este montată ici și colo prin autocar. Este o parte destul de statică, plictisitoare pe alocuri, totul pentru a arăta doar atmosfera din autocar în timpul drumului – lucruri de altfel previzibile: culcușul pe care și-l face fiecare pasager, sforăiturile, mîncatul pe apucate, pauzele în benzinării pe autostradă.

Echipa a dezvăluit că a vorbit cu unii pasageri ai autocarului, dar au decis să lase filmarea să vorbească de la sine, fără vreun alt comentariu din off, asta și pentru a se diferenția de documentarele în care protagoniștii sunt intervievați.

Compilația de filmări personale este ceva mai dinamică și chiar amuzantă. Sunt secvențe de la zile de naștere, revelioane, grătare, scene din locurile de muncă ale românilor plecați ș.a.m.d.

A doua parte a filmului este drumul a doi agenți de repatriere, care trebuie să transporte un sicriu cu o femeie decedată, din Spania în România. Este fragmentul cel mai savuros al documentarului, datorită personalităților celor doi protagoniști. Dincolo de cuvintele vulgare la fiecare 3-4 cuvinte în română (care nici nu par așa de vulgare în context), cei doi fac observații despre meseria lor, despre cele două țări și încearcă astfel să-și țină companie într-un mod cît mai plăcut.

Ideea, realizarea, scopul

La discuția de după proiecția din 7 octombrie, de la Muzeul Țăranului Român, în prezența echipei, regizorii au dezvăluit că ideea le-a venit de la “Andrei de la Recorder.ro” (Crăciun sau Udișteanu?).

A urmat o serie lungă de casting-uri cu astfel de agenți, pînă au ajuns la cei doi din film. Au filmat apoi 6 luni la firma de repatriere, ca să se familiarizeze cu ritmul, procedurile și persoanele.

Realizarea filmului a durat aproape 4 ani, de la documentare la producție, asta și pentru că au avut de așteptat o finanțare anunțată.

Conversația dintre cei doi agenți din dubă a fost 100% improvizată și echipa chiar a mizat pe spontaneitatea și candoarea lor. Drumul din documentar este cel de întoarcere, din Spania în România, așa că toată lumea era obosită și încerca să facă față efortului. Cei doi sunt tot timpul singuri în dubă, dar echipa de filmare era într-o altă mașină în spatele lor și putea auzi ce vorbeau cei doi între ei.

Unul din cei doi protagoniști are acum propria firmă de repatriere, cu angajați și tot ce trebuie!

Soarta tragi-comică a românilor plecați

Fenomenul migrației românilor către toate colțurile lumii a dat peste cap societatea noastră. De la lipsa de forță de muncă la copiii lăsați în grija bunicilor sau a rudelor, peregrinarea masivă a lăsat urme adînci, vizibile în economie și societate.

Într-un stil aparte, cu accente comice, documentarul “Emigrant Blues” povestește o bucată din acest fenomen. Filmul nu oferă explicații, realizatorii nu se implică în a arăta semnificații, totul este lăsat spre judecata spectatorilor. Tocmai de aceea, vă invit să mergeți să-l vedeți în cinematografie, din 11 octombrie! Chiar dacă n-ați fost marcați personal de fenomenul migrației, sigur se vor mișca în voi unele resorturi!Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “DOCUMENTAR > Emigrant Blues, un road movie în 2 ½ capitole