Cum a fost la Cairo (sau pericolele turismului colonial)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

La începutul acestui an, mi-am pus în minte să merg în străinătate mai des, mai ales în locuri în care n-am mai fost pînă acum. Așa se face că am avut călătorii către:

 • Bruxelles
 • Paris
 • Lisabona
 • Londra
 • Dublin
 • Dubrovnik
 • Cairo.

Special am ales Cairo pentru noiembrie-decembrie, pentru că acolo este vreme de vară, în timp ce la noi era posibil să și ningă.

Mi-a plăcut?

Sigur că mi-a plăcut Cairo. Am vizitat orașul și am făcut o excursie de o zi la piramide și Sfinx. Datorită unor comentarii la o poză de pe Facebook, mi-au venit în minte unele constatări despre acest tip de turism.

Siguranță și încredere în Cairo.

Publicată de George Hari Popescu pe Sâmbătă, 30 noiembrie 2019

În mod normal, cînd mergem într-o țară străină, vrem să facem în primul rînd tot ce fac toți turiștii: să vedem anumite locuri, să bifăm anumite muzee și experiențe. Rezultă impresii și emoții trase la indigo și poze din exact aceleași unghiuri.

La Cairo, m-am plimbat prin oraș, fără să mă grăbesc. Am ajuns chiar și în cartiere care par cópii ale Colentinei sau ale Pieței Sudului. Așa am observat:

 • sărăcia, reflectată în felul în care arată blocurile, mașinile antice, vestimentația oamenilor;
 • murdăria cu care locuitorii par împăcați; bănuiesc că nu e mai murdar decît în India, de exemplu;
 • traficul haotic; m-au impresionat microbuzele care mergeau către localitățile învecinate, pline de oameni, din care un nene striga destinațiile și în care călătorii se urcau din mers;
 • contrastul dintre vechiul și noul Cairo; din cauza condițiilor improprii din primul hotel, m-am mutat la alt hotel, în partea nouă și modernă a orașului; părea un alt oraș, diferențele erau izbitoare.

Am ales să fiu mai puțin turistul tradițional. În fond, sunt mii de fotografii din Cairo pe Internet, mult mai bune decît cele pe care le-aș fi putut face eu! Cel mai mult m-a impresionat traficul: drumurile rar au linii trasate, există unele semafoare, dar nu funcționează sau sunt pe galben intermitent, nimeni nu respectă nicio regulă de circulație. Pietonii care vor să traverseze folosesc metoda fermoarului: lasă să treacă o mașină, apoi avansează un pic și tot așa. Peste toate astea, claxoanele se aud continuu, chiar și noaptea.

Am folosit Uber de cîteva ori, deoarece costă mult mai puțin decît la noi. Practic, cu 10 dolari poți traversa orașul de la un capăt la altul. La una dintre curse, șoferul mi-a povestit că se claxonează preventiv, ca să știi tot timpul că ești înconjurat de alte mijloace de transport. Omul avea studii de inginerie, fusese profesor o perioadă, apoi a lucrat la o editură și de ceva timp era șofer la Uber.

O altă situație amuzantă a fost cînd m-am suit în mașina Uber și șoferul nu știa destinația mea. După ce ne-am confruntat ecranele de telefon, ne-am dat seama că mă suisem în mașina greșită. Asta din cauză că cifrele au altă grafie decît cea folosită de noi.

O întîlnire plăcută a fost cea cu o doamnă în vîrstă, care trecea în revistă oamenii, așezată pe un bolovan. Cînd m-a văzut, a zîmbit și a început să vorbească ceva. S-a apropiat și m-a mîngîiat pe obraji. Cine știe, poate semănam cu vreun copil de-ai ei… Am reușit să fac o poză cu ea, dar mult mai prețioasă e senzația aceea de prietenie și bucurie, pe care am avut-o atunci.

E bine să încerci diverse experiențe culinare, pentru că mîncarea este foarte bună! Mi s-a spus însă să nu beau apă de la chiuveta din hotel, pentru că e posibil să nu fie așa de pură. Pe de altă parte, este o țară în care negocierea și bacșișul sunt practici obișnuite. Prețurile sunt atît de mici încît ar fi păcat să nu lași ceva în plus de fiecare dată. Eu le-am dat ceva la final și ghizilor de la excursia de o zi la piramide și s-a văzut că s-au bucurat.

În fine, mergi la Cairo cu sufletul deschis! Nu compara orașul cu altul, pentru că este unic, în felul lui. Înainte de a judeca ceea ce vezi cu ochi coloniali, pune totul în context și caută explicații pentru modul de trai al oamenilor de acolo, pentru contraste și pentru ceea ce tu consideri pitoresc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.