CARTE (+AUDIO) “Un lucru absolut remarcabil” de Hank Green


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Cartea aceasta are unele ingrediente care, pentru mine, constituie elementele cheie care mă fac să citesc ceva cu interes, fără pauze dese și realmente savurînd creația respectivă: o intrigă deosebită, ancorarea în prezent, personaje interesante, răsturnări de situație, umor.

Într-o dimineață oarecare, April May descoperă pe o stradă din New York o statuie asemănătoare cu cea a unui Transformer, realizată dintr-un material necunoscut, imobilă, fără vreo explicație alături. După ce filmează un clip cu ajutorul prietenului Andy, April devine celebră în întreaga lume. Se constată că mai sunt 60 și ceva de statui identice în alte orașe de pe mapamond. Statuia capătă numele de Carl și de atunci încolo începe o adevărată vînătoare de explicații.

Acest pretext este folosit de Hank Green pentru a descrie lumea ciudată în care trăim, dominată de știri false și tehnologii digitale. April May devine un superstar mondial cu ajutorul rețelelor sociale. Ea încheie un contract cu un impresar, este curtată de televiziuni, posturi de radio și site-uri, pregătește o carte. Celebritatea fetei este prototipul celebrității pe care astăzi oricine o poate căpăta dacă știe cîteva “șmecherii” prin care să poată folosi eficient canalele de comunicare moderne.

Se pare că formatorii de opinie atotștiutori de la știri nu vor să discute niciodată despre ce s-a întîmplat de fapt: ei vor doar să se folosească de acele fapte pentru a discuta despre aceleași lucruri în fiecare zi. În cele din urmă, mi-am dat seama că aproape toți acești oameni luau parte la dezbateri la telejurnale pe gratis, nu pentru că voiau să schimbe lumea ori să facă și ei ceva interesant, ci numai și numai ca să își facă numele și figurile cît mai cunoscute.

Cartea capătă valențe noi cînd se constată că un vis devine viral, iar în el au fost plantate indicii și enigme ce trebuie rezolvate. Oamenii din întreaga lumea visează aceleași lucruri și sunt îndemnați să colaboreze online pentru a rezolva enigmele respective. Pentru ca totul să fie cît mai modern, April și prietenii săi creează chiar și aplicația pentru mobil Som, unde se adună rezolvările enigmelor și se discută despre visul viral.

Autorul cărții “Un lucru absolut remarcabil” este bărbat, dar textul este scris la persoana I, din perspectiva fetei. Dincolo de acțiunea susținută și plină de suspans, Green se mai oprește din cînd în cînd din ritm pentru a insera scurte “eseuri” despre lumea de azi, despre ce mai înseamnă presa, despre prietenie și iubire, dar și relații familiale, politică și geostrategie.

Nu spun lucruri mari dacă afirm că acest volum poate fi luat și drept manual de manipulare prin social media, dar și ca istorie a modului în care mass-media au evoluat de-a lungul timpului.

[…] dacă pot să fiu sinceră cu voi, îmi sunteți cel mai bun prieten. […] Voi, masa celor despre care nu știu nimic, voi îmi sunteți cel mai bun prieten! Și știți de ce? Pentru că voi mă plăceți, iar iubirea unei singure persoane nu va putea niciodată să concureze nici măcar cu atenția întîmplătoare oferită de o sută de milioane de spectatori! Acest val imposibil, inuman, de sprijin. Nu «inuman» pentru că voi n-ați fi oameni, ci «inuman» pentru că niciun pămîntean nu e proiectat să-l poată accepta, să-l poată înțelege. Celebritatea e un drog […]

Autorul este un vlogger cunoscut în SUA. Alături de fratele său, John Green, a creat platforme și conținuturi ce au devenit virale în toată lumea. Căutați-l pe Google!

Iată un fragment din carte, în lectura mea:

Este o carte de o întindere destul de mare, dar nu te va plictisi deloc! Meritul lui Green este că reușește să creeze un SF deosebit, în care ficțiunea se împletește armonios cu realitățile societății de azi. Dialogurile spirituale și umorul subtil, dar și referințele culturale te vor face să te bucuri de acest text.

“Un lucru absolut remarcabil” de Hank Green, 2019, Corint, 412 pp.

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.