SERIAL DOCUMENTAR “Coronavirus, Explained” (Netflix) ✭✭✭✭✭


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Noul serial de la Netflix își propune să explice care-i treaba cu acest Covid-19, dintr-o perspectivă un pic mai științifică decît alte documentare care au apărut deja, cum ar fi „Pandemia: COVID-19” de la Discovery. Primul episod – “This Pandemic, Explained” – este o introducere în lumea virusurilor, dar și o trecere în revistă a ravagiilor pe care le-a făcut SARS CoV-2 pînă acum.

Prima parte este frapantă, pentru că este vorba de interviuri luate în mai 2019, cu oameni care spun că nu suntem pregătiți total pentru o pandemie, dar suntem mai pregătiți decît în alte perioade istorice, cînd a trebuit să luptăm cu alte boli. Printre aceștia, Bill Gates, cel care, în perioada izolării, a fost citat ca un vizionar, alături de soția lui.

Sunt milioane de virusuri pe lume, trăim cu ele, într-o armonie precară. Unele ne intră în corp și dispar, fără să știm, deoaece anticorpii luptă eficient cu ele. Altele sunt atît de “inteligente” încît se multiplică rapid și sistemul imunitar nu le poate elimina. SARS-CoV-2 este un virus zoonotic, care a trecut bariera speciilor de la animal la om. Documentarul ne explică de ce, în acest caz, lupta cu el este mai intensă decît în alte cazuri din trecut.

Pe de altă parte, la fel ca și în documentarul de la Discovery, este evidențiată o mare greșeală pe care au făcut-o China, țara în care a apărut boala și alte state care au fost infectate ulterior: răspunsul întîrziat. Probabil, așa cum Trump crede că este mai presus de boli, oamenii în general se simt invulnerabili, înconjurați de tehnologie, mașini rapide și un stil de viață sofisticat. Iată însă că ceva microscopic ne vine de hac!

O constatare simplă, dar revelatoare, este că, în ziua de azi, nu poți evita infectarea la scară largă, chiar globală, din cauza modului în care trăim: nu putem evita călătoriile cu avionul, suntem în contact cu oameni de pe alte continente mai mult decît oricînd și interacționăm intens. Pe de altă parte, modul în care tratăm mediul înconjurător are impact, fără să ne dăm seama: de exemplu, din cauza defrișărilor, animalele purtătoare de virusuri se apropie de așezările umane și ne pot transmite mai ușor anumite boli.

Am apreciat acest prim episod pentru că este sobru, presărat de infografice animate și vocea comentatorului pare neutră, preocupată doar de transmiterea faptelor, fără prea multă emoție.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.