(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)
Este a treia carte despre pandemie pe care am găsit-o. Dacă primele două (vezi aici pe prima și pe a doua) sunt țintite către copii, aceasta este una mai „serioasă”, care adună articole de presă, mărturii, fotografii, declarații oficiale. Este admirabil efortul de a traduce și tipări rapid acest volum de 150 de pagini, apărut la Editura Corint!
Cele 5 secțiuni ale cărții abordează aspecte diferite:
I. Eroi de zi cu zi în Wuhan
Este probabil cel mai interesant capitol, deoarece cuprinde povești de viață istorisite chiar de locuitorii din Wuhan.
II. Personalul medical sfidează riscul infectării pentru a salva vieți
Sunt mărturii ale doctorilor din provincia Hubei și ale celor care au fost trimiși sau s-au oferit voluntari în perioada ianuarie-februarie.
În a treia zi, când a intrat în secţie, Xu s-a confruntat cu o situaţie de criză. O pacientă în vârstă de 60 de ani a dcvenit brusc violentă, şi-a smuls masca de oxigen de pe faţă, a scos tubul de perfuzie şi a coborât din pat.
„M-am repezit la ea împreună cu alţi cinci colegi şi am încercat să îi punem masca. Suferise deja un atac de anoxie severă. Fără mască, faţa ei s-a învineţit imediat.” Pacienta lovea, se zbătea şi răcnea: „Am nevoie de un doctor. Am nevoie de zece doctori. Să mă salveze ei.”
Xu i-a spus cu voce tare: „Sunt doctor. Pune-ţi masca. Imediatl”, fără folos însă. Ea şi colegii ei s-au străduit să ducă pacienta înapoi în pat.
,,M-am aplecat să o cuprind în braţe, iar ea m-a prins de spate şi s-a agăţat de îmbrăcămintea mea de protecţie.” Xu nu a avut de ales şi a rămas întinsă pe podea împreună cu pacienta, încercând să o liniştească.
După ce pacienta s-a calmat, asistentele i-au pus imediat masca.
III. Spitalul Huoshenshan – o cursă contra-cronometru
Relatări despre modul în care a fost construit rapid un spital temporar cu 1.000 de paturi, în numai 10 zile.
IV. Suntem solidari cu oamenii din Wuhan
Chinezii din alte țări au sărit în ajutorul țării lor materne și au trimis ajutoare și bani sau pur și simplu cuvinte de încurajare.
V. Comunitate globală cu un viitor comun
De la începutul crizei în China, această țară a fost sprijinită de nenumărate alte țări și, pentru o perioadă, au fost lăsate deoparte animozitățile.
O naţiune poate dobândi o mare forţă din suferinţă. Când dezastrul este inevitabil, avem nevoie de curaj şi înţelepciune ca să transformăm suferinţa în eforturi de renaştere a naţiunii. Fiind o ţară mare şi responsabilă, având curaj şi capacitate de guvernare modernă, China consideră prevenirea şi controlul epidemiei o sarcină de importanţă vitală, o cursă contra-cronometru şi o luptă împotriva morţii. Autorităţile centrale şi locale au depus deopotrivă mari eforturi pentru prevenirea şi stoparea epidemiei.
Volumașul este plin de informații, date și fapte relevante. În partea introductivă, ai o cronologie a modului în care a apărut boala și s-a răspîndit în lume.
Din carte, transpare un spirit optimist. Citind poveștile chinezilor, îți dai seama că este vorba de un popor unit, tenace, care acționează rapid atunci cînd apare o criză.
Însă nu pot să nu remarc faptul că răspunsul Chinei a fost totuși întîrziat. Dacă guvernul ar fi anunțat mai devreme Organizația Mondială a Sănătății, curba de îmbolnăviri ar fi arătat altfel. Pe de altă parte, textele din această carte au un iz propagandistic, fiind preluate din ziare naționale sau povestite de membri de partid care s-au implicat pentru a ajuta. Partidul Comunist este pomenit aproape în fiecare mărturie și oamenii sunt mîndri că pot servi scopurilor politice, nu doar celor umanitare.
Inițiativa de a publica acest volum este una lăudabilă. Probabil găsești și online astfel de mărturii, dar e bine să ai aproape o carte la care să te referi din cînd în cînd, chiar și după finalul pandemiei.
„Coronavirus. Inamicul nevăzut. Povești din Wuhan 2020”, 2020, Editura Corint, 150 pp.
CUMPĂRĂ CARTEA DE LA: