Emisiunile de televiziune preferate ale candidaților la admiterea la Jurnalism (FJSC) 31


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

La subiectul de argumentare, candidații trebuia să-i convingă pe colegi să se uite la emisiunea lor de televiziune preferată, în cadrul orei de dirigenție. Deși enunțul nu cerea în mod explicit o emisiune reală, candidații au ales emisiuni de la televiziunile românești și străine și doar cîțiva au inventat emisiuni.

Destul de mulți s-au simțit nevoiți să facă o introducere inutilă despre televiziune, despre nevoia sau inutilitatea privitului la televizor, au caracterizat jurnalismul de televiziune, au împărțit telespectatorii pe publicuri țintă. Aceste introduceri nu s-au notat deoarece nu răspundeau cerinței din enunț, dar au contribuit la scăderea punctajului pentru că au conținut greșeli de limba română.

Printre cele mai întîlnite argumente:

  • uitați-vă la această emisiune culturală sau de știință pentru că în mod normal vă uitați numai la prostii
  • este emisiunea mea preferată pentru că mă relaxează
  • este o emisiune bună pentru că durează puțin
  • emisiunea e bună pentru că e difuzată devreme/tîrziu (deci nu mă ține treaz pînă tîrziu/o pot vedea după ce termin temele)
  • prezentatorii sunt carismatici
  • învăț cum să nu mă comport/cum să mă comport
  • emisiunea e difuzată pe un post de prestigiu (acesta nu este TVR, ci Discovery, de obicei)
  • nu mă face să gîndesc prea mult, o pot consuma stînd tolănit pe canapea în fața micului ecran

Un argument la care nu m-aș fi gîndit dacă aș fi fost candidat a fost acela că emisiunea se difuzează în reluare pe Internet. Deși nu este un argument valid, ideea este interesantă. Mi-e teamă însă că acei candidați se refereau la descărcarea ilegală a emisiunii de pe net, nu la vizionarea ei după plata unei taxe pe un site de profil. Oricum, nu e rău, important este ca liceanul să caute emisiunea culturală cu disperarea celui care simte că a pierdut ceva important din ce s-a difuzat la TV.

Azi nu vă mai deranjez cu perle (vezi calupul 1 și calupul 2), ci am realizat un grafic al emisiunilor pe care eu le-am găsit pomenite de cel puțin două ori. În afară de acestea, au fost o mulțime de alte titluri.

Se observă că modelele liceenilor sunt:

  • Mircea Badea (sau orice personaj care nu are teamă de nimic și spune adevărul)
  • Dan Negru (sau orice prezentator dinamic, care dă mult din mîini și țipă)
  • Dr. Oz (sau orice nutriționist care le poate face pe fete să slăbească miraculos)

Surprinzător, liceenii sunt interesați să cunoască tehnici de supraviețuire, pentru că nu se știe cînd vor rămîne abandonați în pădure și vor fi nevoiți să-și găsească hrană și să se ferească de lighioane. Domnu minister, hai odată cu cursurile alea de mass-media în școli, să știe profii de la preuniv ce să le spună copiilor la ore!

Ce mă îngrijorează este că destul de mulți au ales emisiunea „Te pui cu blondele?”, ba chiar unii au trecut-o la „emisiuni educative”. Ia spuneți-mi, dacă acei candidați care au ales această emisiune vor ajunge în anul I, eu ce mă fac? Fug în pădure înarmat doar cu un cuțit sau iau o lamă de ras și fug în baie?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

31 gânduri despre “Emisiunile de televiziune preferate ale candidaților la admiterea la Jurnalism (FJSC)

  • Mihai

    Stimate domn,legandu-ma de al doilea argument prezentat in ordine,de dumneavoastra,anume cel cu relaxarea,constatam ca acest cuvant este din ce in ce mai des folosit in zilele noastre pentru a mentiona o stare de privit in gol,de „meditatie” la nimic,de a fixa privirea inutil pe orice din jur ,intr-o ..as zice eu,stare tîmpa,confundata voit prin argumentare ,cu asa zisa relaxare.Evident,notiunea de relaxare presupune ca inainte sa fi fost incordat fizic dupa un maraton,sau mintal dupa un efort intelectual,ori ..din pacate de cele mai multe ori,aceasta asa zisa relaxare survine dupa Nimic :)

    • George Hari Popescu Autor articol

      Sunt sigur că nici candidații nu s-au referit la relaxarea de după o zi de muncă, ci la cea de după o zi de plictiseală, adică de școală.

    • George Hari Popescu Autor articol

      Au ales, ca să ne impresioneze. Păcat că au scris cu greșeli argumentele, deci singurul merit e că au ales aceste emisiuni.

  • Vasile

    Nu inteleg, din moment ce ne-a fost dat sa prezentam/caracterizam o emisiune preferata, suntem criticati pe baza acestei alegeri. Ok, in privinta emisiunii „Te pui cu blondele?”, sunt de acord, dar nu inteleg de unde atata ironie la adresa unor emisiuni precum „Tehnici esentiale de supravietuire”. Am ajuns la concluzia ca niciuna dintre aceste doua emisiuni nu va place, deci ati luat problema strict personal. Dumnezeu sa va mai inteleaga! „Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!”

    • George Hari Popescu Autor articol

      Te asigur că n-am lăsat sentimentele să-mi încețoșeze mintea, am corectat după barem. Dar cineva care alege emisiunea cu blondele e puțin probabil să scrie fără greșeli de limbă. Oricum, să știi că e vina profilor în totalitate.

    • eu

      Bre Vasile, viitor aspirant jurnalist: nu-l mai cita pe Badea ca ajungi ca el ! Normal ca nu intelegi ce-a zis dom’profesor, doar vizionezi emisiuni ca „Te pui cu blondele …. „

      • George Hari Popescu Autor articol

        Eule, nu-i frumos… Și eu mă uit la emisiunea citată. Noroc că eu am dat admiterea pe vremea cînd dinozaurii mergeau liberi pe șosea, deci nu trebuie să argumentez.

  • George Hari Popescu Autor articol

    Mr. Sponge, eu nu vreau să fug cu blondele. Visul meu pervers e să fug cu studenții buni la Pulitzer. Dar ce-o să zică el cînd ne-o vedea pe toți alergînd?

    • eu cel de mai sus

      Dom’ profesor, o sa fie sigur ca nu spre el alergati, ca nu prea aveti cu cine ….. poate doar de unul singur sa alergati, sau de nebun …. dupa perlele citite !

  • Andrei

    Fără îndoială, nu trebuie să te faci că apreciezi o emisiune doar pentru punctaj. Apropo de greșeli, oare când vor învăța nu doar studenții, ci și așa-zișii „jurnaliști” că exprimarea corectă este „minimum 14 ore” și nu „minim 14 ore”?

  • Un curios

    Tare aș fi curios dacă a fost vreun candidat care să merite nota zece la limba română. Nu de alta, dar nota asta cred că ar trebui să fie eliminatorie pentru o astfel de meserie. Țin minte că pe vremea ”de tristă amintire” radioul, spre exemplificare, era un fel de îndreptar ad-hoc (cu excepția emisiunilor sportive, desigur :)).
    Am glumit, desigur! Doar un ”nostalgic” comunist ar putea emite astfel de judecăți. Societatea s-a transformat. Limba, la fel. Cui îi mai pasă de ea?!

          • Un curios

            Nu cred că ar fi corect pentru că nu toți au talent la desen.
            Mult mai civilizat ar fi să pregătiți examenul de limbă română gesticulată și ușor îngăimată. Concurența ar fi acerbă și în plus, candidații ar fi dezinvolți, etalîndu-și din plin și plurivalent, talentele narative, oratorice, comunicaționale și de ce nu, carisma.

  • Alex

    As dori si eu sa aflu daca se poate ce s-a urmarit cu adevarat la Eseul argumentativ … Pentru ca am putut observa ca nu a contat foarte mult emisiunea aleasa si nici urgumentele, mai mult sau mai putin pertinente care insoteau prezentarea emisiunii . Fiecare are o viziune proprie si fiecare indrageste o emisiune tv din vari motive si a incercat sa-si prezinte propria opinie . Asta e opinia mea , desigur ea poate fi corecta sau nu , nu neg asta … Personal nu fac parte nici din categoria ” Te pui cu blondele ” si nici din categoria ” Teleenciclopedia” doarece consider ca nivelul meu de cultura nu este atat de jos pentru a urmari o emisiune ca Te pui cu blondele si totodata am incercat sa nu devin ipocrit spunand ca emisiunea mea preferata este una stiintifica . Am abordat o emisiune mentionata in acest grafic pentru ca da , chiar imi place si am puterea sa recunosc ca activitatea reporterului care prezinta numeroasele cazuri m-a facut sa aplic la aceasta facultate , pregatindu-ma timp de un an cu gandul ca intr-o buna zi voi ajunge si eu la acel nivel. Din nefericire pentru mine nu am luat o nota prea fericita si nu imi este rusine sa recunoac si asta se datoreaza eminamente celor doua esee si din aceasta cauza caut sa aflu cum ar fi trebuit realizate.

    Multumesc anticipat!

  • Alex

    Chiar nu sunt nervos , doar am pus o simpla intrebare pentru a vedea unde am gresit si pentru a putea incerca sa le remediez pe viitor ! Dar acum imi pare chiar rau ca am intrebat , mai bine nu o faceam si gata !

  • Fost student fjsc

    Pentru Alex, nu căuta să înțelegi ce criterii ți-ar fi adus nota maximă, nu asta contează în cazul tău, ci faptul că nu știi, varii se scrie varii, ci nu vari.
    George, te rog, adu și ceva exemple pozitive, nu pot să cred că vine o generație degenerativă. Sunt sigur că există și ceva muguri de bună calitate. Fără nicio legătură cu Mugur Ciuvică! :)

  • Radu Herjeu

    Desigur, citind „perle ale candidatilor la jurnalism” sau „emisiunile lor preferate”, oamenii au tendinta de a le da o greutate mai mare, asociind-o imaginii pe care o au despre cei pe care-i vad deja la televizor sau ii citesc (inca) in ziare. Ca sa fim sinceri, candidatii acestia sunt tot aceia care, cu o luna in urma, au scos perlele de la bac. Si nu sunt cu nimic mai rasariti sau mai condamnabili decat cei care au dat la mecanica fina, doar pentru ca au optat pentru jurnalism, cu visul, mai mult sau mai putin recunoscut, de a ajunge mari vedete, cu bani si relatii. Daca visul lor ar fi curmat brusc si definitiv, la admitere, ar fi in regula.

    Ceea ce mi se pare mai ingrijorator e faptul ca unii dintre ei, nu putini, ajung, intr-un final, cu sau fara facultatea de jurnalism, sa lucreze intr-o redactie.

    Am predat 4 ani la jurnalism, la o universitate privata, e adevarat ca acum 10 ani, cand lucrurile nu erau chiar asa de rele. Chiar si asa, din 100 de studenti, eu i-as fi trimis acasa pe vreo 80, ca sa nu-si mai piarda timpul si banii aiurea.