(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)
Schimbarea în bine nu s-a produs nici în acest an. (Vezi perlele din anii trecuți) E o mică tendință de schimbare în mai rău. Sunt și mai multe greșeli de limba română, ortografia devine o noțiune filosofică și nu mai are acoperire practică.
Obs.
A crescut numărul de „i”-uri și limba română devine tot mai fonetică. Astfel, acum se scrie „așișderea”, „simtom”, „eminsiune”, „obijnuit”. Așa se aude, așa se scrie, nu-i așa?
DOOM-ul este prostituatul anului, este siluit în toate modurile posibile. Fiecare candidat are propriul DOOM intern, regulile se fac pe măsură ce avansează textul.
Acum nu se mai scrie cu diacritice nici cînd se scrie de mînă. Cel mai mult m-au uimit lucrările în care o parte din „ș”-uri și „ț”-uri apăreau, altele rămîneau la stadiul de „s” și „t”.
Continuă tendința prescurtării extreme. Se scrie „TV” în loc de „televiziune”, „pt. că” în loc de „pentru că” și „2 elevi” în loc de „doi elevi”. Bag seama că avem de-a face cu candidați grăbiți, care abia așteaptă să termine cu scrisul ca să ajungă la practică.
Un fenomen nou în acest an este legat de numeralele ordinale. Au apărut formele „al doi-lea” ș.a.m.d., ceea ce contrazice ideea de mai sus a prescurtării, deoarece apare cratima, un semn în plus.
Evident, nu de la candidații la admitere ne așteptăm la înțelegerea deplină a modului în care funcționează mass-media, dar elucubrațiile inutile la adresa felului în care televiziunea ne influențează viața denotă nevoia de a se exprima elevat, încercare sortită eșecului. Nu au vocabularul necesar pentru că n-au fost puși să citească, să citească, să citească. (Vezi textul meu despre candidatul ideal la admitere.)
Alte obs.
La nivelul conținutului, am fost foarte surprins să constat că au fost alese emisiuni dintre cele mai diverse. Paradoxal, nu mulți candidați se uită la emisiuni de scandal, ci la „Teleenciclopedia”, „Profesioniștii”, „Garantat 100%”, „În premieră” și alte producții pentru publicuri cu nivel de educație mediu spre superior. Cu toate acestea, în cadrul argumentelor legate de aceste emisiuni, se strecoară cu duiumul greșelile de limbă și de exprimare și vocabularul rămîne sărăcăcios, ceea ce arată că tot Bianca și Poponeț le atrag atenția mai mult decît Pleșu și Boia.
Mă bucur că au fost alese și emisiuni la care mă uit și eu, altfel aș fi crezut că am de-a face cu candidați prea educați pentru mine: „Acces direct”, „În gura presei”, „Te pui cu blondele”, „Un show păcătos”, „Focus monden”.
Luați de aici un calup de perle, urmînd să revin mîine cu un alt calup și cu alte constatări. Subiectul de la argumentare consta în a-i convinge pe colegi, la ora de dirigenție, să vizioneze emisiunea de televiziune preferată a candidatului.
Perle
Perla coroanei Calupului Întîi
Trebuie să privești măcar o dată pentru a te simții atras și cu siguranță vei ține minte programul și ora pentru a fii pe fiecare zi, în afară de weekend unde poți privii orice în acea oră și jumătate în care aflii cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii ce te interesau, în fața televizorului.
Se observă încă de la început că sunt tineri.
––––––––––––––––––
Setea de cunoștințe vă va ține legați de ecranele televizoarelor până în momentul în care oboseala nu va mai putea fi stăpânită.
––––––––––––––––––
Această emisiune este de gen comedie și nu este nimic legat de ea, care te-ar putea întrista.
––––––––––––––––––
Datorită știrilor ne putem informa despre situația atmosferică.
––––––––––––––––––
Cu ajutorul știrilor putem fi informați despre tot ce înseamnă informație.
––––––––––––––––––
Este singura oră în care ne simțim ca o familie și putem, cu ușurință să discutăm orice fel de discuții, atât cât este în folosul nostru.
––––––––––––––––––
Dorința de a informa și profesionalismul, apare odată cu dezbaterea unei teme cotidiene, plăcute precum cea culturală, a artelor.
––––––––––––––––––
Cred că sunt doar niște statistici majoritare.
––––––––––––––––––
Engleza învățată la noi în țară este mai slabă decât cea vorbită în alte state.
––––––––––––––––––
Mediul online e foarte răspândit.
––––––––––––––––––
Nu avea mâncare sau apă, decât un cuțit.
––––––––––––––––––
Majoritatea persoanelor, care o privesc sunt tineri, deoarece este o emisiune de divertisment.
––––––––––––––––––
Unii telespectatori se simt jigniți, ceea ce scade ratingul, cu toate acestea este cea mai urmărită.
––––––––––––––––––
Fiind o emisiune despre întreaga Românie, cu tot ce cuprinde ea, de la munți până la ape, de la altitudini ale munților la adâncimi ale apelor.
––––––––––––––––––
Doresc să urmărim această emisiune pentru că are doar trei episoade. Acesta, fiind ultimul episod al ediției.
––––––––––––––––––
În concluzie, această eminsiune este una fără aspecte negative, cu influențe pozitive asupra copiilor dar și adulților. O eminsiune benefică pentru toți.
––––––––––––––––––
Am aflat din emisiune că nu oricine poate ține o pisică sau un cîine deoarece unii pot fi mai sensibili.
––––––––––––––––––
Unii dintre ei nu aveau alimente, alții nu aveau lemne de foc, totul parcă era desprins dintr-un basm.
––––––––––––––––––
Emisiunea de televiziune preferată depășește pragul material, devenind în timp, parte din viața noastră.
––––––––––––––––––
Aceasta are și un caracter ficțional, asta pentru cei mici, emisiunea fiind destinată tuturor telespectatorilor.
––––––––––––––––––
În general, cei care privesc la televizor și sunt pasionați de acest lucru își conturează cariera.
––––––––––––––––––
Majoritatea dintre noi, au un model în viață care e vedetă, iar prin această ocazie putem afla mai multe despre ea și modul cum gândește.
––––––––––––––––––
Într-adevăr fetele care participă [la emisiunea „Te pui cu blondele” – n.r.] au o ținută obligatorie și sunt inadegvat îmbrăcate pentru ceea ce vor să arate.
––––––––––––––––––
Ceea ce ne înconjoară, fie că acceptăm, fie că respingem, este ceea ce gradual ne suplimentează devenirea.
––––––––––––––––––
Emisiunea e la o oră destul de târzie, în comparație cu orice altă emisiune ce se difuzează la acea oră.
––––––––––––––––––
– Iar voi băieții din ultimele două bănci, haideți… cui nu-i place să vadă o bătaie ca la carte? Chiar credeți că înmulțirea broaștelor și dragonul de Comodo ce își vânează prada sunt mai interesante?
––––––––––––––––––
Principiul discriminării, interzis în totalitate de Constituția României se poate ține astfel în frâu cu mai multă stabilitate.
––––––––––––––––––
Cu toții suntem identici până la un anumit punct, iar dacă luăm fiecare persoană în parte, realizăm că poate fi criticată pentru pasiunile diferite.
––––––––––––––––––
Un alt motiv pentru care urmăresc cu regularitate această emisiune și v-o recomand este aventura, eu fiind o persoană căreia îi place să se riște pentru ea la final, să obțină un bagaj de informații.