De ce primesc eu salariu de merit 18


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Întîmplător, am ajuns la această ştire, care demonstrează o nouă gîndire unilaterală, comunistă, asupra educaţiei din RO. Acolo nu se vorbeşte despre învăţămîntul universitar, dar dacă se desfiinţează acest salariu, se desfiinţează pentru toată lumea din sistemul de educaţie.

Am aflat accidental că primesc salariu de merit anul ăsta. Asta înseamnă că iau în plus vreo 15% din salariu, în fiecare lună. Sincer să fiu, nu ştiu cît îmi e salariul exact, pentru că banii intră în contul de card şi „fluturaş” primesc din an în Paşte. Dar e în jur de 850 de lei, deci salariul de merit e vreo 128 de lei în plus, bineînţeles înainte de impozit.

Iau aceşti bani pentru că:

– administrez forumul

– administrez FJSC News

– actualizez site-ul facultăţii

– fac layout-ul Revistei Române de Jurnalism şi Comunicare

– actualizez site-ul Revistei Române de Jurnalism şi Comunicare

– realizez anual broşura de admitere

– fac materiale pentru Târgul Educaţiei, tot anual

– fac poze la diverse evenimente

Cam de astea-mi aduc aminte acum. A, mai şi predau uneori, dar asta deja intră la salariul tradiţional, nu la cel de merit. Personal, nu ştiu despre ce diplome inventate vorbeşte Svetlana în acel material de la Realitatea. Oare ce salariu de merit are Svetlana în Ministerul Educaţiei?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

18 gânduri despre “De ce primesc eu salariu de merit

 • iulia

  Bine, dar profesorii care supravehgeaza si corecteaza pe la examene, nu intra tot in „departamentul merite”? (pentru ca am inteles ca nu e obligatoriu – ca profesor – sa te duci sa corectezi lucrarile la bac). Iar daca profesorii nu vor mai primi salariu de merit pentru ceea ce ei fac pentru scoala respectiva, atunci ministerul ar trebui sa angajeze pe cineva care sa se ocupe de toate astea si sa-l si plateasca, normal.
  Oare mai au si alte astfel de decizii „intelepte” de luat?

 • George Hari

  Iulia, în primul rînd nu confunda învăţămîntul preuniversitar cu cel universitar. Cei care fac parte din comisiile de examen sunt plătiţi din fonduri separate, dar asta nu are nici o legătură cu salariul de merit.

  Uneori, salariul de merit se dă pe criterii care nu au de-a face cu meritul, cum ar fi graviditate, familie „numeroasă”, boală etc. Dar uneori se dă şi pentru merit. Aprecierea privind acest merit este la latitudinea consiliului facultăţii.

 • iulia

  Aaha! Bine de stiut. Dar… e un merit ca esti bolnav(de primesti salariu de merit)? E un merit ca o femeie ramane gravida(bine, asta e un merit, dar nu al conducerii facultatii, scolii…)? Nu ar trebui sa primeasca salariu de merit doar cei care chiar merita?

 • George Hari

  Bănuiesc că, din punct de vedere academic, cele două nu sunt merite, dar în alte contexte sunt valorizate diferit. Dar nu pot aprecia eu ce înseamnă merit şi ce nu. În fond, nici titlu de doctor nu am, aşa că nu pot aprecia eu mare lucru din acest megasistem educaţional mioritic.

 • dragos

  Felicitări dnei Svetlana Preoteasa, cu adevărat constructivă propunerea dumneaiei!
  Ceva de genul, dacă la un prun, cu ramurile lăsate să se rupă din cauza roadelor, apar şi câteva fructe viermoase sau stricate, decât să fie stropit, mai bine tăiat … Corect, nu?!
  Doamna, să nu vă duceţi până la implementare propunerea, că e un deliciu sublim să vezi pe câte unii (ce-i drept, dintre cei amintiţi şi de dvs) cum aleargă în stânga şi dreapta să facă rost de docomente, cum se gudură pe lângă cei cu putere de decizie în acordarea acestor premii/distincţii, cum încearcă, derapând în sferele penibilului, să dovedească, în plenurile consiliilor profesorale, activităţile susţinute … !

 • Mihaela

  Usor strigator la cer… In sensul de cifra finala… Chiar ma gandeam zilele astea ce oras nashpa e Bucurestiul si ce viata as putea duce inapoi, la mine acasa, unde parintii mei castiga amandoi sub 6 milioane de lei (ca asa „e” salariile unde se agata harta in cui) si unde painea a fost 10 mii de lei cand bucurestenii sa plangeau ca era 4 mii aici.

  Si in afara de vandut telefoane, inghetata si pantofi (ca sunt DOUA magazine de pantofi in orasul meu natal) ar mai fi fost asta cu invatamantul… Adik… pe bune… 8 milioane jumate? Si e cineva care face gura pe aceasta suma? Sa le fie rushine…

 • George Hari

  Mihaela, nu e deloc strigător la cer. Este ceea ce consideră guvernanţii că merităm. Salariile din învăţământ se încadrează perfect pe scara valorilor din RO. Nu ne pasă de educaţie, deci salariile sunt echivalente unui telefon mobil de clasă medie.

 • krossfire

  Nu am spus incriminator ci mai degraba in stilul ”faceti prea multe si sunteti platit prea putin” => Nu sunt genul altruist, n-as rezista.

  Si nu, in Romania nu se poarta predatul pe ”stiute”. In Romania trebuie sa vii, sa faci spectacol si sa nu spui nimic. Daca spui ceva util cu-adevarat in fata unui auditoriu vei parea ”geek”….la noi vin toti ‘elevii eminenti’ si tin seminarii despre ”succesul in viata si afaceri’.

 • George Hari

  Sunt de acord cu partea cu nespusul nimic. Nu-i oboseşte pe profesori şi-i distrează pe studenţi. Eu aş dori să promovez la începutul cursurilor dansul din buric, dar nu prea am susţinători…

 • krossfire

  Daca ati incepe un topic ca asta pe forum, sigur ati avea mai multe raspunsuri decat la cele care promovau initiative gen FJSC Movies sau Intalniri cu Profesia. De ce sa se intalneasca tinerii cu profesia reala cand profesia ideala de la ora 17.00 anunta 10 violuri pe ora si este platita cu zece salarii de profesor ?

 • Hortisa(asa imi spun si parintii)

  Intr-adevar, salariul este unul extraordinar de mic. Deasemenea este adevarat ca sunt putini intr-o luna 1000 roni dar daca ai 5000 roni si aia sunt tot putini. Si modul in care stii sa iti administrezi resursele este destul de important.
  Insa, la un loc de munca orice salariu ai lua ti se pare mic.
  Pentru activitatile dumneavoastra (cele enumerate) mie mi se pare un salariu de toata jena. Eu as sta pe strada sau as cersi decat sa merg la un loc de munca unde mi se dau 600 roni. Nu o sa muncesc niciodata pe un astfel de salariu.
  Sau poate ca sunteti unul dintre aceia care iubesc meseria aceasta si le este de ajuns ca o practica…oricum, bani mai multi exista pentru dumneavoastra, din diverse colaborari.
  Nota: Ce m-a mai surprins este ca am vazut si raspunsuri date pentru cei care au postat comment-uri. Interesant este cel mai potrivit cuvant…de data aceasta am respectat si tehnicile de redactare.

 • Hortisa(asa imi spun si parintii)

  Citez: „de ce primesc eu salariu de merit”
  Pentru ca se pare ca il meritati cu varf si inmdesat.
  Acel „About me” este de-a dreptul impresionant.
  Cand ati avut timp sa desfasurati toate aceste activitati!?
  Masterul…wow, grozav.
  Felicitari.

 • George Hari

  Hortisa, între timp au apărut şi alte lucruri pe listă şi primesc salariu de merit în continuare. Vestea bună este că salariul de asistent este mai mare acum, deci şi salariul de merit e mai mare. Acum un asistent are vreo 9 milioane cred, eu am şi vechime şi de aia nu ştiu exact care e salariul de bază. Dar nu mă plîng, trebuie însă să mai fac şi alte lucruri ca să trăiesc în oraşul ăsta unde e mai scump în unele privinţe decît la Paris.

  Mulţumesc pentru aprecieri, să-mi aduci aminte la următorul examen. :-)