Bicicletele e naşpa 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Mi se pare că bicicleta e o responsabilitate a biciclistului, nu a autorităţilor. Aşteptăm în van reacţiile autorităţilor locale, ele nu vor face nimic util pentru biciclişti vreodată. Esenţa establishment-ului este de a-şi păstra poziţia dominantă. În plus, trăim într-o lume comercială, dominată de acorduri mai mult sau mai puţin legale între stat şi companii.

De ce ar veni autorităţile locale în întîmpinarea cetăţenilor şi nu a companiilor care distribuie automobile în România? În fond, de la a doua categorie vine banul gros atunci cînd umpli oraşul de parcări sau cînd creezi facilităţi de achiziţie a conservelor cu motorină şi sistem audio 5.1.

Programul Rabla la automobile te încurajează să-ţi cumperi o maşină nouă. Dacă aş fi şef peste un oraş atît de poluat ca Bucale, nu numai că n-aş încuraja asta, dar chiar aş introduce o mulţime de interdicţii privind circulaţia automobilelor, cel puţin în centru. Dar nu sunt. Sunt rare situaţiile cînd ai nevoie de maşina personală în interiorul oraşului. Un transport în comun eficient rezolvă problema şi ne mai trebuie cîteva camioane care să aprovizioneze magazinele. Cam atît. Dar nu vreau să schimb nimic în bine, pentru că ţin prea mult la ţara care m-a născut.

De aceea în nici un caz n-aş fi de acord cu un program Rabla al bicicletelor. Nu numai pentru că n-ai nevoie de Electra sau mai ştiu eu ce bicicletă ca să te deplasezi pe două roţi, dar şi pentru că asta ar demonstra că românii gîndesc în termeni de eficienţă şi ţin să evolueze. Eu nu vreau însă ca poporul meu să facă asta, pentru că, fără atitudinea antiecologică a autorităţilor locale de la noi, n-am mai fi unici cel puţin în Europa.

Pledez pentru păstrarea stării de fapt, pentru lipsa iniţiativelor eco şi pentru transportul numai pe patru roţi. Astfel vom avea cu ce ne mîndri în lume, în lipsa creaţiei culturale şi a cercetării ştiinţifice.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 gânduri despre “Bicicletele e naşpa

 • Bogdan Antohe

  George, intervenţia ta mă duce cu gândul la manifestele (manifesturile :P) lui Tommaso Marinetti. În cazul de faţă, într-o lume răsturnată. Mama ei de modernitate, la români.

  Uite încă un exemplu care se poate încadra în această logică. Am scris despre campania de promovare Vodafone a internetului pe mobil, folosindu-se de “imaginea” bicicletei: http://bogdanantohe.wordpress.com/2010/02/23/vodafone-cu-bicicleta-pe-trecerea-de-pietoni/

 • Alex

  Salut,
  Nu crezi totuși că e normal să fie așa? Să fie încurajată doar achiziția de automobile? Aruncă un ochi în topul miliardarilor noștri, apoi în zona politică. Ce vei vedea? Țiriac (are rost să enumerăm mărcile auto vândute de el?), Tăriceanu (Citroen România parcă), Patriciu (că de, mașinile alea vândute de ăia de mai sus trebuie să și “pape” ceva) și lista poate continua.
  După cum spuneam și cu alte ocazii, în țara noastră guvernează un singur partid și o singură lege. Partidul bancnotei de 500eur luată cu titlu de comision și legea aceleiași bancnote.
  Așa că vom vedea tot mai multe mașini, vom vedea tot mai mulți copaci tăiați pentru a face loc mașinilor și tot așă. Stai să scoată Dacia acuma prăfuitoarea aia 4×4 (Duster) și ai să vezi oraș de 4×4. Să îi vezi cum vor escalada bordurile și vor parca mult mai ușor pe puținele spații verzi rămase ne-arate de roțile mașinilor.

 • Bogdan

  mi se pare o falsa problema asta cu establishmentu. ca autoritatea ‘nu vrea’ sa faca ceva pt binele public e doar un efect. nici lis si nici base nu au amenintat cu bombe bucurestiul daca nu sunt alesi primari. lucrurile nu sunt nici rele nici bune din punctul asta de vedere. sunt asa cum e firesc sa fie.

  noi nu am sti ce sa facem cu un sistem de transport in comun ca lumea si cu incurajatu bicicletei si cu orice altceva vezi in alte lumi. fortant un pic, e ca si cum i-as explica lui Winnetou cat de folositor e bluetooth-ul.

 • Bogdan

  @Bogdan Antohe: ‘firescul’ despre care zici tu e din filme frumos colorate sau din experiente prin alte parti mai luminate. mi se pare usor naiv sa vrei sa ai pretentia ca el sa fie valabil si aici. nivelu de maturitate si responsabilitate al nostru e infim.

  imaginea autoritatii alese liber e si imaginea grupului care a facut alegerea asta. problema nu e la ei, ei sunt un efect. problema e la noi.

  in sensu asta zic ca e firesc. nu ca ar fi bine. ci ca e o consecinta logica.

  solutia ar fi ori sa pleci or sa te adaptezi. dar in nici un caz sa iti creezi iluzii.

 • Bogdan Antohe

  Bogdan, “formele fără fond” nu trebuie interpretate în termenii ăştia. Cred că adaptarea de care vorbeşti tu poate suferi intervenţii. Intervenţii pe care să le operăm noi.

  Scriai despre aglomeraţia din Viena şi aspectul ei “unfriendly”. Ce părere ai despre oamenii de toate vârstele care dădeau la pedale, aşa la 0 grade? Sau nu ai apucat să îi vezi pt că stăteai cu ochii pe laptop, GPS şi Iphone?