Bruce Sterling, la conferinţa Communia de la Torino: “Încă îl aştept pe acel digital native”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Conferinţa de la Torino din 26-28 iunie 2010 a fost una în care s-au pus cu precădere întrebări. Au fost trei zile în care profesori, specialişti în drept, economişti, cercetători etc. s-au învîrtit în jurul întrebării principale: Care este rolul universităţii în actuala societate dominată de tehnologie?

[nggallery id=28]

Dacă în cadrul sesiunilor plenare au fost abordate temele generale şi s-au lansat în discuţie punctele cele mai importante din cadrul fiecărui domeniu care are legătură cu lumea academică, în cadrul sesiunilor pe grupuri (break-out sessions ) s-a discutat la obiect, încercîndu-se căutarea unor răspunsuri.

sterling-1

Unul dintre momentele cele mai marcante ale conferinţei a fost discursul lui Bruce Sterling, autorul de literatură SF care a bulversat anii 80 cu genul de scriere denumită mai tîrziu cyberpunk. Sterling nu este un cercetător şi predă la universitate futurism, dar prezentarea lui s-a axat pe o întrebare principală:

Cu ce rămînem din epoca Internetului?

logo-air-force

Pornind de la originea şi utilizările cuvîntului cyberspace, Sterling a ajuns la accepţiunile cuvîntului „spaţiu” şi legătura lui cu organizaţii mai mult sau mai puţin secrete din SUA, înfiinţate din dorinţa de a „proteja” viaţa privată a cetăţenilor americane sau de a apăra teritoriul american. Avînd afişat pe ecranul din sala de conferinţe un singur slide – logo-ul Air Force – Bruce Sterling a explicat nevoia omului modern de a avea un spaţiu palpabil ce trebuie apărat, dar şi un spaţiu virtual ce trebuie controlat.

Trecînd prin consideraţii de natură juridică şi etică, scriitorul a ajuns la reglementarea accesului la reţelele wireless din Italia, la care se făcea referire într-un document plasat în mapa participanţilor la conferinţă. Sterling a ajuns altfel la schimbările prin care a trecut societatea din cauza tiraniei noilor tehnologii, dar şi la transfigurările suferite de familia modernă.

Printre întrebările lansate de prezentator s-a aflat una căreia Sterling i-a acordat cea mai mare importanţă:

Am evoluat datorită Internetului?

sterling-2

Referindu-se la conceptul de digital native, atît de mult dezbătut în sesiunile plenare dar şi în cadrul unei breakout session, Bruce Sterling şi-a exprimat convingerea că un digital native astăzi trebuie să nege totul, să critice epoca în care trăieşte şi să dea o tentă romantică erei analogice în care nu a trăit. Acest lucru a fost pus în legătură cu menirea actuală a universităţii: să-şi exploateze studenţii, să le folsească ideile şi elanul, deoarece „studenţii sunt spiritului universităţii”.

Sterling i-a pomenit în cadrul prezentării pe cei pe care el îi consideră drept critici ai Internetului demni de luat în seamă: Nicholas Carr, Andrew Keen, J. Lanier şi Dmitriy Morozov.

De asemenea, scriitorul a lansat un mashup al prezentului, format din ceea ce el crede că reprezintă esenţa societăţii moderne:

  • mainframe
  • desktop
  • information highway
  • the net
  • the web
  • the cloud

Sterling şi-a încheiat prezentarea cu o frază care a fost destul de mult preluată pe canalele de social media ale conferinţei:

To be contemporary is good, to be temporary is bad

Discursul lui Bruce Sterling din cadrul conferinţei University and cyberspace s-a îmbinat armonios cu prezentările academice şi scolastice din cadrul sesiunilor plenare, dar a adus şi o notă aparte în programul conferinţei.

Un raport cuprinzător despre conferinţă există şi pe site-ul lui Nicolaie Constantinescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.