Noulimba rară 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Nici nu am reperat bine tendinţele pe 2011 şi n-am făcut bine sinteza pe 2010, că au şi apărut nişte perle rare de limbă română schiloadă. Sunt bucăţi de înţelepciune din presă, această academie a omului simplu, predispus la analfabetism.

Iată frumoasele noi cuvinte din noulimbă:

Autopsist

Adică aşa cum autostopistul face autostopul, şi autopsistul face autopsia. Ambele se referă la automobil, nu-i aşa?

Ca şi cum are

Expresia ca şi cum cere condiţionalul. Corect este ca şi cum ar avea. Da, ştiu, e mai scurt aşa şi românii au în ei o lene de-i doare…

Accident stupid

Un accident nu poate fi stupid sau inteligent, doarece încă nu şi-a terminat facultatea, deci n-are diplomă. Un accident se petrece sau se întîmplă, atît ştie el să facă.

Încarcerat

Am auzit cuvîntul în contextului accidentului stupid de mai sus. A încarcera înseamnă a închide pe cineva, a băga la închisoare sau a izola o persoană într-un spaţiu închis. Deci procedura de descarcerare pe care o aplică cei de la SMURD constă în eliberarea unei victime din fiarele contorsionate. Omul ăla nu fusese încarcerat, ci accidentat.

Impersonare

Romglish-ul revine şi se răzbună. Dacă ăia zic impersonation, de ce să nu zicem şi noi o prostie ca impersonare, că doar oameni suntem, copii facem! A te da drept altcineva nu se spune impersonare. Da, ştiu, sună mai bine decît preluarea identităţii.

Modern/modernist, simplu/simplist

Nu sunt cuvinte greşite, ci folosiri inadecvate ale termenilor. Un om modern e unul în pas cu vremurile, unul modernist e un adept al curentului numit modernism. Un om simplu este unul care se îmbracă cu haine ieftine şi se comportă firesc, un om simplist este unul… candid şi nu neapărat geniu.

Studii inferioare

Asta e foarte proaspătă şi vine de la Realitatea TV, acest depozit de noulimbă autentică. Ce-or fi zis ei: dacă există studii superioare, de ce să nu existe şi studii inferioare? Adică unul care are doar un masterat e inferior, iar cel cu două masterate şi un doctorat e superior. Ambii în comparaţie cu vinul.

A gîndi anticipativ

Eu zic că important e să gîndeşti, indiferent dacă faci asta anticipativ sau retroactiv. Asta seamănă cu celebrul planuri de viitor sau cu mujdei de usturoi.

Presimt că peste o lună sau două revin cu o nouă colecţie de mostre lingvistice inestimabile. Vezi, de-aia-mi place mie limba română: e în continuă schimbare. De fapt, în continuă degradare.

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

Cred ca ar trebui sustinuta saptamanal rubrica :)

susNumitul

“Vezi, de-aia-mi place mie limba română: e în continuă schimbare. De fapt, în continuă degradare.”
Esti subiectiv dom’le ! Cine esti tu sa decizi ce se degradeaza si ce se imbunatateste? Se schimba… si cine stie daca nu in bine? In bine pentru mintea unora care devinde din ce in ce mai putin activa. Schimbarile au fost mereu prilej de noi oportunitati.