Ce mi se întîmplă la sfîrşit de semestru (sau efemeride academice)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Sfîrşitul semestrului este perioada despărţirilor – pentru studenţii care încheie cu bine cursurile şi al promisiunilor de revedere în septembrie – pentru studenţii care s-au ataşat atît de mult de profesori încît vor să se revadă periodic, în principal în septembrie şi februarie.

Iată cîteva scene de sfîrşit de semestru, sezonul încheierii socotelilor:

  • Un student n-a adus tema finală la timp – site-ul. A spus că nu l-a făcut pentru că „oricum ştie să-l facă”.
  • O studentă n-a venit jumătate de semestru la cursuri şi seminarii, din cauza unei „probleme personale” pe care nu o poate justifica cu acte. Întrebarea ei: „Ce se poate face?”. Sugestia mea de a-şi da examenele în sesiunea de restanţă o supără şi trînteşte uşa zgomotos.
  • O studentă povesteşte cît de bolnavă a fost în ultimele săptămîni şi tuşeşte afectată. N-are documente medicale. Cînd aude de restanţă, spune că se simte mai bine şi-şi aduce aminte că a făcut două dintre cele trei teme şi le va trimite în cîteva ore.
  • Apar studenţi-fantomă, pe care nu i-am văzut tot semestrul. Ei nu ştiu ce s-a făcut la curs, în ce constau temele, dar vor să treacă. Nu sunt foarte afectaţi cînd aud de restanţă. Sunt în general pe locuri cu taxă.

Dar partea care mă enervează cel mai mult este invocarea creştină care vine după ce-i explic studentului/studentei cum punctajul adunat de-a lungul semestrului nu reprezintă o notă bună de trecere:

„Haideţi, dom’ profesor…”

Este rugămintea plină de milă, balcanică, este neputinţa de a accepta că sunt situaţii care nu acceptă compromis, este lipsa coloanei vertebrale.

Cam pe aceeaşi temă :

Studenţii mei nu lucrează în echipă

Programul guvernamental “Un marker pentru fiecare prof”

Am ceva personal cu unii studenţi

DEZVĂLUIRI Ce fac profesorii cînd nu sunt văzuţi de studenţi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.