Animest 2011: Atitudini de spectator 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Am fost în ultimii ani la Animest pentru că-mi place filmul de animaţie. Mă fascinează multitudinea de moduri în care poţi anima pe ecran personaje şi obiecte şi admir arta, inspiraţia şi îndemînarea celor care creează filme de animaţie.

Nu merg la Animest 2011 din inerţie sau pentru că mi-a intrat în reflex, ci pentru că-mi place în continuare să văd filme de animaţie de scurt şi lung metraj, pentru că încep să recunosc nişte curente, nişte stiluri. Mă educ, cum ar veni. Aş fi mers la festival chiar şi fără acreditare, mi-aş fi luat abonament sau permis de 10 intrări, cum am făcut dăţile anterioare.

În acest an, am întîlnit cîteva atitudini pe care nu le mai văzusem:

1. Spectatorul plătitor de bilet critică filmul din primul minut. Am învăţat că trebuie mai întîi să vezi tot ca să poţi critica. În principiu, nici nu critic cu adevărat vreun film. Dacă nu am înţeles ce au vrut să spună scenaristul şi regizorul, poate că filmul nu-mi era adresat mie. Magia la festival constă în faptul că poţi vedea multe, deci ai şansa să găseşti şi filme care ţi se potrivesc.

2. Spectatorul jenat sau amuzat că a venit să vadă desene animate. „I-am spus mamei că mergem la film, nu la desene animate”, spunea acum două seri o fată din rîndul din faţa mea. Aşa e, e jenant să mergi la un cinematograf să vezi creaţii originale ale unor profesionişti. Mai bine spui că ai fost în mall, în club sau în parc. Avantajul la desene animate e că poţi mînca popcorn şi bea bere în timp ce vezi filmele.

3. Spectatorul care aplaudă în exces. Cred că-ţi poţi manifesta aprecierea faţă de o creaţie dacă este în sală sau pe scenă realizatorul sau dacă într-adevăr te-a atins emoţional filmul respectiv. Atunci cînd aplauzi după fiecare scurt metraj de un minut şi la fiecare secvenţă deosebită dintr-un lung metraj devii patetic. Sau poate la festival e voie, pentru că e… festiv totul.

Animest 2011 mai durează pînă duminică inclusiv şi programul este pe site-ul oficial.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Animest 2011: Atitudini de spectator

  • gadjodillo

    „Dacă nu am înţeles ce au vrut să spună scenaristul şi regizorul, poate că filmul nu-mi era adresat mie.”
    O chestie foarte importanta, din pacate majoritatea oamenilor din lumea asociata lumii filmului sint asa, niste cunoscatori, niste experti care-si permit judecati de valoare cu aer savant fata de orice film.