Animest 2011: Oameni şi lucruri altfel


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

r

Am învăţat de la Animest 2011 că uneori este în regulă să fii altfel, alteori nu prea.

Răţuşca cea urîtă

În Răţuşca cea urîtă, povestea clasică este condimentată cu numere de dans şi cîntece. Raţa se tot străduieşte să se integreze în comunitate, chiar şi făcînd compromisuri de la personalitatea sa. Ea ajunge chiar la o anumită disperare a modalităţilor prin care vrea să-i imite pe semeni. Este un film pentru copii în primul rînd, dar adulţii vor fi încîntaţi şi ei de poveste şi de momentele artistice.

„R”

O lume dominată de litera R: se vorbeşte rîrîit, se învaţă numai litera R , toate titlurile şi numele constau în r-uri. Un copil însă gîndeşte altfel şi încearcă să schimbe ceva: spre suprinderea profesorilor şi a părinţilor, el scrijeleşte nişte semne ciudate, care par litere noi. Ajuns tipograf, începe o campanie de popularizare a noilor simboluri. Este acuzat de blasfemie şi ajunge la pîrnaie. Totul doar pentru că voia să schimbe puţin lumea.

Doamna Paranorma

Aude sunete pe care alţii nu le percep, vorbeşte cu morţii. Doamna Paranorma este marginalizată de semeni pentru că e altfel decît ei. Se simte singură însă şi are nevoie de cineva care să-i semene. Un apel îndepărtat o face să pătrundă într-un tărîm periculos, în locul de unde, de sub stînci, se aude un cîntec slab de chitară. Paranorma îşi găseşte jumătatea, cu preţul vieţii, dar acolo, sub bolovani, va fi fericită.

Ah

Este un univers compus din piese Lego. Culorile sunt cele care ne fac să înţelegem ce se petrece în film. Maşinile, oamenii, clădirile, totul este format din obiecte colţuroase din plastic. Cînd dispare culoarea, oamenii nu mai sunt altfel, ci uniformizaţi, clădirile sunt identice, maşinile nu pot fi deosebite şi spectatorul nu mai prinde sensul acţiunii.

Animest 2011 mai durează pînă duminică inclusiv şi programul este pe site-ul oficial.

Foto: Animest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.