NEMIRA Drew Launay – Ghidul xenofobului (spaniolii) 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE

Magda, te voi contacta sa să stabilim cum face să-ți parvină cartea.

Seria Ghidul xenofobului este sortită turiștilor cu simțul umorului. Bazîndu-se pe stereotipuri, autorii iau în tărbacă diverse popoare și le caracterizează transformând în umor clișeele cele mai vehiculate.

În volumul despre spanioli, Drew Launay schițează niște spanioli interesați de altceva decât propria țară, puțin inculți, preocupați de a mânca și a bea, de a procrea și de a le fi bine în general. Vai, dar așa ceva…

Nu văd ce-aș mai putea adăuga în afară de “Nu faceți ca el!”, ca autorul. Nu uitați, mai jos e un apel spre un concurs de măritat cartea…

[quote style=”boxed”]Spaniolii vor acorda atenție altor popoare numai dacă s-au distrat de minune vizitându-le țara. Reciproc, ei vor avea o părere proastă despre alte popoare dacă s-au plictisit în țările lor.

Oricine ar încerca să-i înțeleagă pe spanioli ar trebui să știe în primul rînd că ei nu consideră absolut nimic important… cu excepția distracției totale. Dacă ceva nu este distractiv, nu merită osteneala de a fi luat în seamă.

Somnul de două ore după prânz este atât de sacru, încât orice persoană care este văzută în picioare între orele trei și cinci este considerată nebună de legat.

Desigur nimeni nu-i niciodată perfect sigur cînd cad zilele sfinților, așa că-i înțelept să considerați că sărbătorile publice încep la 1 august și se încheie la 31 iulie în anul următor.

Dacă doriți să supraviețuiți ca pieton, încercați să nu mergeți pe jos.

Evitați mâncărurile calde delicate, mai precis evitați complet mâncârurile calde, pentru că, în cazul în care oaspeții vor sosi la ora fixată, ei vor vorbi la nesfârșit despre felul în care au reușit un asemenea miracol și vor ignora mâncarea ce le este pusă în față.

Sangria este rezervată turiștilor și este preparată din resturile tuturor paharelor pe jumătate goale rămase din noaptea precedentă.

Un spaniol are nevoie de câteva minute ca să decidă dacă merită să se enerveze, dar odată ce hotărârea a fost luată nu mai există cale de întoarcere.

Drew Launay – Ghidul xenofobului (spaniolii)

Anul apariției la Nemira: 2009

Colecția: Ghidul xenofobului

Traducere: Mihai Dan Pavelescu

ISBN: 978-606-92087-2-4

Nr. de pagini: 128

Preț: 10 lei

Cumpără cartea de pe site-ul Nemira

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Cîștigați această carte! Spuneți pe scurt care e cel mai tare stereotip despre români pe care l-ați auzit în Spania (sau pe care vi-l închipuiți). Termen: 28 iulie, ora 20. Predarea cărții se face personal în București, deci cîștigătorul trebuie să locuiască aici sau să aibă posibilitatea să-i fie transmisă cartea prin cineva de aici.

4
Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
Anunță-mă cînd apar
Natalia Vascu
Utilizator nou
Natalia Vascu

Ciudat, eu am auzit ca romanii mananca mult, asa cum se spune in cartea asta despre spanioli. Mi-ar placea sa o castig, ca sa am argumente in fata spaniolilor :-)

Marius Chistorea
Utilizator nou
Marius Chistorea

Ciudat, dar eu am fost intrebat la Barcelona acum doi ani daca in Romania avem lifturi. Am crezut ca nu inteleg intrebarea, dar nu…. chiar asta voia sa intrebe omul!!!

Natalia Muntean
Utilizator nou
Natalia Muntean

Umbla vorba in targul spaniol cum ca romanii nu ar fi latini :)

Magda Mihaila
Utilizator nou
Magda Mihaila

De la iubitul meu spaniol am auzit una la care nu ma gandisem niciodata. Cum ca romanii danseaza intr-un club/ discoteca mult mai repede decat ritmul muzicii. Am incercat sa observ asta la petrecerile erasmus la care erau romani printre alte nationalitati si avea destula dreptate. Cred ca ne-au ramas batutele si perinitele in sange si ne e greu sa ne adaptam la ritmuri noi. Mi-ar fi tare utila cartea, cred ca m-as simti in propria casa ca un mini antropolog incercand sa ii observ comportamentul. Si ca sa fie totul bine, trec prin Bucuresti la inceputul lunii august:)