NEMIRA Charles Dickens – Misterul lui Edwin Drood


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Dan Simmons a scris o carte de peste 900 de pagini, inspirată de această carte de 300 și ceva de pagini. Simmons și Dickens, doi autori de suspans, de atmosferă, magie și scriitură de tip cîrlig. Da, așa numesc eu în minte literatura care nu te lasă să lași cartea jos pînă nu o termini: literatură cîrlig.

Misterul lui Edwin Drood este ultima carte scrisă de Charles Dickens și nu există nici un compromis în scriitura autorului britanic. Îți vor rămîne pregnant în minte descrierile personajelor. Dickens povestește, apoi brusc îți descrie un personaj anume, abordînd tonul jucăuș pe care-l regăsim și în alte scrieri ale sale. Această ironie la adresa propriilor personaje ne face să receptăm mai ușor trăsăturile lor.

Edwin Drood, cel mai fascinant personaj din carte, dispare la un moment dat. Căutările sunt sortite eșecului. Se bănuiește că a avut loc o crimă. Se fac procese de intenție, se lucrează oameni pe la spate, se dau pe față cărțile. Prieteniile devin dușmănii, lorzii se poartă bădărănește, planurile se schimbă.

Pare o carte ce ar putea fi adaptată la un musical (și, surpriză, aflu că a și fost pusă în scenă), datorită atmosferei misterioase, decorurilor gotice, personajelor elaborate. Un volum ce trebuie citit la lumina concentrată a veiozei, cu coatele pe masă, în liniștea fîșîitului foilor fine.

Interesant este că, de fapt, nu vom afla niciodată ce s-a întîmplat cu Edwin Drood. Dickens a murit înainte să termine cartea. Putem bănui o mulțime de lucruri dar, după cum îl știm noi pe scriitorul englez, nici una dintre presupunerile noastre nu este și în mintea autorului. Sunt multe scene ambigue, referințe lăsate în aer, promisiuni de dezlegare a unor mistere… Dan Simmons a încercat să termine cartea lui Dickens țesînd o altă intrigă, dar Misterul lui Edwin Drood rămîne un mister.

Charles Dickens – Misterul lui Edwin Drood

Anul apariției la Nemira: 2012

Traducerea: Nicolae Popescu

Colecția: Diverse

ISBN: 978-606-579-439-9

Nr. de pagini: 352

Preț: 39,92 lei

Cumpără cartea de pe site-ul Nemira

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.