Hipsteri, vă plac comunismul? 13


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Sărbătorim azi începutul sfîrșitului pentru țara noastră. Din ’44 încolo, am luat-o razna rău de tot. Prin 1945, deja se instalau tribune și se pregăteau defilări. În același an, era în construcție sediul Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, viitorul Partid Comunist Român. România începea să se prăbușească. A fost o cădere constantă și se pare că am ajuns acum foarte aproape de finalul căderii.

Adolescenții neluați de bac de azi au o vagă impresie despre 23 august 1944. Este un amestec de război, arme, defilări ceaușiste, povești blurate ale părinților. Pentru hipsterii de azi, 23 august înseamnă seri tematice în baruri. Îți pui cravata roșie de pionier cumpărată la cutie cu DVD-ul Amintiri din epoca de aur, exersezi un vag salut pionieresc și mergi să profiți de oferta la vodcă.

Propunere de proiect

Nu știu cine ar putea pune în practică această idee. Ar putea fi o companie care comercializează o băutură răcoritoare sau una de înghețată sau ceva cu chips-uri. S-ar face o campanie, s-ar organiza un concurs pentru a selecta participanți.

Ideea constă într-un apartament mobilat ca în epoca comunistă, cu dotări ca atunci și care să impună acel stil de viață. Cu întreruperi programate și neprogramate de curent electric, cu apă caldă de două ori pe săptămînă, timp de două ore, cu frigider mereu stricat și aproape gol, cu trezire dimineața de tot pentru a sta la coadă la lapte/ouă/carne/hîrtie igienică, cu vecini foarte atenți la ce vorbești în casă ș.a.m.d.

Un grup de hipsteri ar locui acolo măcar o săptămînă. Cu televizor cu program de două ore seara (s-ar putea folosi înregistrări din arhiva TVR), fără Internet, cu radio cu posturi străine bruiate, cu cărți cenzurate și ziare pline de propagandă. În fine, știți voi, tot tacîmul.

Probabil s-a mai pus în practică așa ceva, dar de ce nu și aici? Este un mod simplu și amuzant de a face educație, nu-i așa? Ar putea fi un proiect al Muzeului de Istorie sau al Institutului Cultural Român. Nu contează cine pune umărul la finanțarea lui, atît timp cît scopul este atins.

Hipsteri, dacă vă plac comunismul, popularizați această idee! Numai împreună putem fi înfrînți!

Explicația titlului greșit este aici.

Foto: Fototeca online a comunismului românesc, cota 42/1944.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 gânduri despre “Hipsteri, vă plac comunismul?

 • Tiberiu Cazacioc

  Salut,

  Riscul este ca unora chiar sa le placa anti-consumerismul, pe care nu l-ar lega neaparat de lipsa libertatii de exprimare si individuale, din comunism. La urma urmei, prea multe alegeri strica, nu ? La naiba cu prea multa televiziune, etc….Ideea dvs. ar fi potrivita daca am face din asta un reality show. Asta da…..chiar si retelele americane ar fi interesate….sau nu?! Daca este vorba doar de educatie si rememorare, as prefera macar ca vechiul sediu al CC al PCR sa fie locul unor re-enactment: vizita in birouri, trasee, descriere de tipicuri birocratice comuniste, balconul, subsolurile. De ce nu, un mall cultural alternativ in toata cladirea fostului CC al PCR….Sau chiar un business offices building…

  • George Hari Popescu Autor articol

   Da, se pot face multe. Excelentă ideea de a folosi fostul CC ca decor! Un reality show de lungă durată ar fi nemaipomenit, dar ar avea audiență?

   Cît despre o casă memorială sau un muzeu al comunismului, de unde bani? Nu ne mai rămîn de referendumuri.

 • Alina Greavu

  Și mie mi se pare o idee mișto și cred că, pe lângă toate cele, ar face un deosebit studiu sociologic. E posibil ca printr-un reality show de așa natură să se poată explica multe din trăsăturile poporului român, referindu-mă aici la traumele trăite atunci, încă reflectate în prezent în mentalitatea colectivă. Generația post-decembristă s-ar distra în astfel de condiții la început, însă cred că subiecții ar lua-o razna după ceva vreme. Dacă ar fi să se facă un astfel de BigComunistBrother, cred că ar fi ideală o perioadă de trei luni, fără HBO, Facebook, KFC și iPhone, ba chiar fără apă caldă curentă, electricitate sau mâncare. Ca să simtă ce-i aia. Dacă ar fi doar o săptămână, s-ar simți ca în vacanță la bunici.

 • lunetistil

  Evenimentele istorice si politice traite de romani trebuie sa fie explicate cu bune si rele . Mai important este sa se spuna ce greseli politice au facut regimurile politice din perioada respectiva . Daca se trateza evenimentul la miscoranta . tineretul nu va retine nimic Propunerea cu muzeul din fostul sediu al CC e o ideie excelenta daca se va spune adevarul cu bune si rele.

 • Eugen Mezei

  Imi puteti spune de unde provine poza din articol si din ce an este ea? Vad pe celalalt panou PCR (nu PMR), deci nu e chiar dupa razboi. Astfel apare ciudata lozinca aia cu moarte germanilor.