Am văzut trei filme 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Luzări din toate țările, uniți-vă! Din Finlanda, din SUA și din România postbelică, vin trei oameni cu diverse probleme: neadaptare la societatea schizo, copilărie dificilă, conducători tembeli. Deci trei oameni nebuni în trei filme bune.

1. Lights in the Dusk

  

Aluzie la lungile nopți finlandeze, ca să nu aveți vreo îndoială. Coproducție fino – germano – franceză, un film tradițional angoasant despre un luzăr nordic cu multe speranțe în cap. Speră să evolueze profesional, speră să iubească și să respecte legile. Ei bine, nu-i iese cum socotește mintea lui și sare noroacele ca la șotron. Aici.

2. Jeff Who Lives at Home

  

Jeff… știți voi, prototipul luzărului american pe care nu dă nimeni doi bani. Cu obsesii, frustrări, vise tîmpite. Pînă într-o zi cînd… Cam așa ar trebui să fie un trailer al acestei tragicomedii destul de originale pentru creativitatea cinematografică americană. Aici.

3. Portretul luptătorului la tinerețe

  

Al treilea tip de luzăr este român. Este luptătorul anticomunist român, care stă 27 de ani în munți, sperînd că vor veni americanii să scoată ceva din noi. Degeaba. E prins în 1976, moare dezamăgit de poporul său în 2006. Un mare reproș am la acest film: nu cred că în 1950 se vorbea cu „chestia asta”, „este!” și termenul „jeep” cred că era destul de rar. Un film românesc lung dar neplictisitor, integral aici.

Și așa am văzut trei filme despre luzări.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Am văzut trei filme