Cetățenii europeni consimt online 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Orice utilizator de Internet s-ar fi simțit, în același timp, sigur și nesigur, la conferința Consent cu tema Perceptions, Privacy and Permissions: the role of consent in on-line services din Cluj-Napoca. S-a vorbit despre politicile serviciilor online de protejare a vieții private, legislația în domeniu și, mai ales, despre ce se poate schimba la nivelul Uniunii Europene în așa fel încît să nu navigăm online cu frica în sîn.

Diferențe culturale în comportamentul online

Unele dintre cele mai importante comunicări au fost cele legate de rezultatele pachetelor de lucru 7 și 8. De acolo, am aflat unele lucruri interesante, evidențiate în urma unor cercetări pe bază de interviuri:

 • 86% dintre utilizatori au sau au avut conturi pe site-uri de socializare
 • 27% dintre ei au conturi pe site-uri de photo și video sharing
 • 30% dintre ei și-au închis conturile din cauză că informațiile despre protejarea vieții private pe site erau greșite sau deoarece datele personale erau folosite într-un mod care nu le convenea
 • utilizatorii din România și Bulgaria sunt printre cei mai preocupați de fraudă și securitate personală (30-40%)
 • cei din Austria, Germania și Polonia știu că deținătorii site-urilor folosesc datele despre utilizatori pentru a personaliza conținutul
 • românii nu vor să li se colecteze datele personale nici dacă li s-ar oferi bani
 • utilizatorii din Spania și Marea Britanie își șterg în cea mai mare parte istoricul navigării din browser
 • puțini români citesc politicile despre protejarea vieții private de pe site-uri

De la Alicja Gniewek am aflat cum Google a tot evitat și evită să dea răspunsuri clare sau să-și protejeze utilizatorii. Compania are o politică de tip take it or leave it, una singură pentru toate serviciile pe care le oferă. Limbajul reglementărilor de la Google este prea vag, nu se dau exemple, utilizatorii sunt pierduți cînd le citesc. Practic, nu există informații clare despre ce fel de date colectează Google și cît timp sunt acestea stocate pe serverele proprii.

La nivel, practic, am aflat cîteva lucruri interesante în workshop-ul condus de Bogdan Manolea. De la Carmen Holotescu, am auzit cum protejează Cirip.ro informațiile personale ale abonaților săi și, de la Tudor Bura, cum Bitdefender îi ajută chiar și pe cei mai săraci cu duhul în ale netului să fie la adăpost.

Mirarea chineză

Destul de exotică a fost prezentarea lui Qingxiu Bu, despre human flesh search. Ni s-a spus că sunt trei caracteristici importante ale societății chineze offline și online:

 1. Presa tradițională și online și viața privată a cetățenilor sunt controlate de stat.
 2. Nu există o tradiție de respectare a vieții private.
 3. Nu ți se face dreptate pe căi juridice sau justiția pe căi formale este limitată.

Mi-a rămas în minte un studiu de caz: un oficial guvernamental chinez a fost surprins rîzînd într-o fotografie de la locul unui accident rutier grav. Internauții l-au căutat online și au găsit mai multe fotografii cu el în care poartă ceasuri scumpe și ochelari si curea de pantaloni de marcă. În China, Internetul este frecvent folosit pentru a căuta informații despre persoane care sunt apoi ridiculizate sau hărțuite, prin campanii de stabilire a dreptății.

M-a făcut să mă gîndesc ceea ce a povestit Paul McCusker despre proiectul HUWY. Tinerii între 15 și 19 ani din Grecia, Germania, Estonia și Marea Britanie folosesc Internetul pentru a socializa, pentru a bîrfi, pentru a flirta. Se pare că părinții au foarte rar discuții cu copiii lor despre ce fac aceștia online. Copiii se pot izola foarte ușor și scapă de controlul parental. Mai grav este că, de cele mai multe ori, nu-și dau seama ce e bine și ce nu, deși și-ar dori un „loc de joacă” sigur pe Internet.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Despre CONSENT

Consent este cel mai mare proiect din UE despre consimțămîntul utilizatorilor la serviciile online și viața privată pe Internet. Este un proiect colaborativ, care-și propune să examineze modul în care comportamentul utilizatorilor și practicile comerciale schimbă rolul consimțămîntului în procesarea datelor personale.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Cetățenii europeni consimt online

 • krossfire

  Asta cu „nu-si dau seama ce e bine si ce nu” e spaima oricarui adolescent care le stie pe toate. Culmea e ca, medical, pana nu iesi complet din pubertate, capacitatea ta de a empatiza cu alte persoane este foarte slaba (de-aici si afirmatiile radicale ale multor tineri).