(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)
[box border=”full”]
ACTUALIZARE
Îi voi oferi cartea lui Claudiu, pentru că a răspuns într-un mod din care nu poți afla dacă de fapt îl admiră sau îl detestă pe Kogălniceanu. Referirile folosite în textul tău mă fac să cred însă că știe despre ce vorbește.
Iar templieri? Iar mistere? Iar religie?, veți spune. N-am citit foarte multe cărți de inspirație istorică, dar recunosc sincer că-mi pare rău că am neglijat pînă acum acest gen. Ei bine, Ultimul templier de Raymond Khoury mi-a deschis apetitul, deci este posibil să mai iau de la Nemira cărți de aceeași factură.
Romanul acesta se poate citi în trei moduri:
- La nivelul tramei polițiste
- La nivelul explicațiilor istorice și mitologice
- Ca o îmbinare a celor două
Bănuiesc că autorul și-ar dori numai cititori din a treia categorie, dar, de ce să nu recunoaștem, cartea preia unele teme dragi scriitorilor americani de gen. Noroc că aduce o mulțime de lucruri noi față de creațiile lui Dan Brown, de exemplu.
Am admirat strădaniile lui Raymond Khoury de a crea personaje credibile, puternice. El rămîne însă între anumite șabloane din acest punct de vedere, poate prea preocupat să ducă aventura mai departe. Și, în fond, aventura este care face această carte atractivă.
Îți va rămîne însă în minte Tess, arheoloaga sexy, evident. Dar Sean, polițistul care încearcă (și reușește, în cele din urmă) să încropească o relație amoroasă cu ea ți se va părea fad și ușor patetic cînd solicită informații științifice pe care nu le poate folosi în anchetă.
Cred că punctul forte al lui Khoury este modul în care poate descrie scenele de confruntare violentă, urmăririle în decor urban și nu numai și felul în care oferă detaliile cele mai semnificative pentru ca un cititor atent să-și construiască în minte firul anchetei.
Ideal ar fi să încercați să fiți un cititor din a treia categorie dintre cele enumerate mai sus, dar orice stil ați adopta, vă vor „prinde” cele cîteva sute de pagini ale acestui thriller.
Raymond Khoury – Ultimul templier
Anul apariției la Nemira: 2012
Traducerea: Maria Cotfas
Colecția: Suspans
ISBN: 978-606-579-356-9
Nr. de pagini: 608
Preț: 54,32 lei
Cumpără cartea de pe site-ul Nemira
[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]
Cîștigă această carte! Printr-un comentariu aici, spune ce personaj din istoria românilor ți-a displăcut și de ce. Termen: 8 noiembrie. Voi alege cel mai bun răspuns. Predarea cărții se face personal în București sau Buzău, deci cîștigătorul trebuie să locuiască într-unul din cele două orașe sau să aibă posibilitatea să-i fie transmisă cartea prin cineva de acolo.
Iliescu. Pentru ca a omorat oameni nu ca sa ne apere pe noi sau tara noastra, ci ca sa se apere pe el si pe acolitii lui. Intrebari?
Il admir pe Regele Mihai, dar eu tot cred ca nu a luat cea mai buna decizie la sfarsitul razboiului. Nu pot spune ca-mi displace, dar am tot citit despre ce s-a intamplat atunci si am comparat decizia lui cu cea a altor conducatori de state in conditii similare si parca…
Mihai Viteazul. Pentru ca lupta cu barda, spre deosebire de Stefan cel Mare care lupta cu spada si era preferatul fratelui meu; in general, tot ce-i placea lui trebuia sa-mi displaca mie si mereu imi alegeam idoli diferiti de ai lui.
Mihail Kogalniceanu. Acest „Rainman” al secolului XIX, fara partea cu autismul. A stat la baza celor mai importante schimbari din viata politica romaneasca a vremurilor care au adus Principatele din Evul Mediu in care se aflau la o paritate aproximativa cu restul lumii. Sunt un mare fan al secularizarii averilor manastiresti pe care a initiat-o si al faptului ca a pus bazele Partidului National Liberal care fara a avea ceva de-a face cu actualul partid (in afara poate de orientarea de dreapta, da’ cui ii pasa in Romania de prostii de genu’) a reprezentat promotorul principalelor reforme din viata socio-politica a Romaniei. Sau, altfel spus, a fost un nene dat dracu’.
Nu poti spune ca unul singur si dupa el ceilalti. Suntem un neam mare si vechi, avem multi inaintasi ”mari” deci nu pot spune ca unul dintre ei este cel mai mare si mai special, dar rezumandu-ma la ultimii zeci de ani, ar fi:
1. Toate meclele de pe sticla sau din ziare, care cica sustin interesul majoritatii si care cica sunt alesii poporului, platiti de la buget.
2. Traian Basescu – omul atata stie, e un presedinte marinar care si-a batut joc de functia de presedinte.
3. Ion Iliescu – raul primordial din care s-au perpetuat toate celelate de 20 de ani.
4. Marile Doamne din PDL (toate), vor sa iasa in evidenta, si chiar reusesc.
5. Dan Voiculescu – un hot ce manipuleaza prin intermediul Antenei 3.
6.Corneliu Vadim Tudor – un personaj abject si periculos.
7. Gigi Becali – un analfabet cu pretentii de politician.
etc.
Pana la urma cine a primit aceasta carte?
Claudiu. Scrie sus, în actualizare.
Da. Ai dreptate. Scuze, dar nu vazusem :)