NEMIRA Cordelia Fine – Capcanele sexelor


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

În Capcanele sexelor, autoarea nu are pretenția că vine cu lucruri senzaționale sau nemaipomenit de originale. Din cele 380 de pagini, 100 sunt ocupate de bibliografie și note. Cordelia Fine spune că a trecut în revistă volume și articole dintre cele mai diverse, din domenii care sunt strîns legate sau adiacente studiilor de gen.

Încă de la începutul volumului, autoarea evidențiază un lucru:

Simțul dinamic al sinelui este asemeni unui gînd pivot prin care contextul social modifică percepția de sine. Cu alte cuvinte, este o pălărie psihologică potrivită pentru orice situație. Schimbarea concepției de sine poate avea efecte neașteptate asupra comportamentului. Este o idee pe care autoarea o explorează pe multe pagini ale cărții, deoarece ea are legătură cu modul în care se instalează și funcționează stereotipurile de gen în mințile noastre.

Nu suntem roboți, dar nici oameni obiectivi, nu putem judeca altfel decît cu propria minte, aceasta însă influențată de cultură și societate. Nu putem separa abilitatea de empatizare și motivația oamenilor de situațiile sociale în care se află. În carte sunt invocate sute de studii, cu scopul de arăta că nu scăpăm de stigmatul genului, indiferent de unghiul din care am privi această problematică: biologic, social, psihologic, neuropsihic.

Cîteva fragmente parafrazate din carte, menite să vă trezească interesul pentru acest volum și pentru acest domeniu:

Într-o anchetă în rîndul studenților pentru a afla interesul lor de a deveni specialiști în computere, s-a constatat că femeile erau semnificativ mai puțin interesate de acest domeniu. Ele simțeau că nu se apropiau de imaginea specialistului tipic în computere – bărbat, ușor antisocial, interesat de tehnică ș.a.m.d.

Chiar și astăzi, este o mișcare bună pentru o femeie a se deghiza în bărbat. Transsexualii care au devenit din femei bărbați au constatat efecte benefice la locul de muncă. 

Cînd bărbații aleg să pătrundă în profesii feminine mai puțin prestigioase, li se așterne un covor roșu la picioare și sunt invitați să ia scara rulantă. Ei sunt încurajați să avanseze mai rapid pe scara ierarhică, pentru a ajunge la posturile de conducere.

Cei care promovează școlile pentru un singur sex s-ar putea să aibă motive bune pentru cauza lor. Dar susținerea unei asemenea cauze proiectînd stereotipurile de gen asupra datelor provenite din științele creierului este un lucru grav, pe lîngă faptul că este pur și simplu inutil. 

Kara Smith, cercetătoare în educație, cu background în studii feministe, a ținut un jurnal de sarcină. Cînd a aflat că va fi băiat, adjectivele din textele sale i-au devenit brusc mai masculine, mai viguroase și a renunțat la “dulcegării”. Cercetătoarea s-a mirat de ea însăși, de faptul că i s-a transformat percepția despre făt atît de radical după ce i-a aflat sexul.

Unii părinți doresc sincer să-și crească copiii în afara constrîngerilor unor stereotipuri rigide, dar, chiar înainte de a se fi născut copilul, părinții au așteptări diferite de la el. Ei cred sincer că băieții și fetele trebuie să-și dezvolte propriile interese, dar le canalizează și le întăresc “performanțele de gen”.

Inegalitatea de gen pe care o vedem este în mintea noastră. Tot acolo se află și credințele culturale despre gen. Ele se află în asociații mintale care interacționează cu contextul social. Astfel se formează percepția de sine, interesele și valorile noastre, comportamentul și abilitățile noastre. 

Este o carte densă, care trebuie citită cu atenție. Este un volum excelent pentru cercetătorii și cercetătoarele din domeniilor studiilor de gen, dar poate fi și o carte pentru oricine este interesat să afle dacă există sau nu diferențe între sexe și, mai ales, cum se formează acestea, cum ne influențează comportamentul și cum scăpăm de ele, dacă dorim acest lucru.

Cordelia Fine – Capcanele sexelor

Anul apariției la Nemira: 2011

Traducerea: Roxana Melnicu

Colecția: Biblioteca de psihologie

ISBN: 978-606-579-191-6

Nr. de pagini: 384

 

Cumpără cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.