NEMIRA Ana-Veronica Mircea – Floarea de loldilal 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Nu auzisem de Ana-Veronica Mircea, dar nici nu pot spune că sunt un cititor fervent de SF (fie el străin sau românesc). Grație Editurii Nemira, am ajuns la colecția ei de povestiri, Floarea de loldilal. Mi-a plăcut prefața cărții, semnată de Liviu Radu. De acolo, despre autoare, iată:

Ana-Veronica Mircea a jucat un rol important în revitalizarea SF-ului românesc de după 1989 și ar fi fost păcat că nu fie cunoscută de noua generație așa cum merită. Sper să fie citită și descoperită cu aceeași plăcere cu care am descoperit-o noi, în vremurile cînd eram mai tineri și mai încrezători în viitor.

Autoarea face SF românesc în acest volum. Se simte asta la nivelul limbajului, al ritmului povestirii. Sunt situații stranii și scene suprarealiste în cartea ei, dar simți că este un text românesc prin frazare, prin vocabular și prin ceva ce nu poate fi definit, dar care parcă vine din spațiul ăsta în care locuim împreună.

Una dintre cele mai stranii povestiri este Revelion cu scăunel și pisică. Scaunul nu e inert, ci are viață în el, pisica nu este un simplu animal de companie și rolurile se schimbă de-a lungul textului. N-am cum să dezvălui mai mult fără să vă răpesc plăcerea de a descoperi voi această bucată literară.

Floarea de loldilal, povestirea care dă titlul volumului, se bazează pe senzații. Parcă simți mirosul florii, pentru că ea determină tot ceea ce se întîmplă în text. Îmi plac SF-urile care se bazează pe mai mult decît ochii cititorului: pe miros și auz și pe… imaginație, evident.

A fost foarte inspirată alegerea plasării bucății Paradisul bărbaților la începutul volumului. Este un text amuzant, ironic, scris românește, care dă tonul povestirilor care urmează.

Culoare locală este o creație de patru pagini (format de buzunar), ca o povestire de esență tare. Vă spuneam de ritm și frazare? Iată un fragmențel de aici:

În focarul din N-V, aliens (cincisprezece bucăți felurite) descind din singura navă parcată și se zgâiesc în cele patru vânturi cu ochii roată.

Nu știu ce vă inspiră vouă, dar mie-mi aduce aminte de momentul când am ajuns prima oară la București, în Gara de Nord.

Citiți această carte de buzunar, o să vă aduceți aminte mult timp scene din creațiile autoarei.

Ana-Veronica Mircea – Floarea de loldilal

Anul apariției la Nemira: 2012

Colecția: Nautilus SF

ISBN: 978-606-579-363-7

Nr. de pagini: 368

Cumpără cartea de la:

 

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “NEMIRA Ana-Veronica Mircea – Floarea de loldilal