NEMIRA Almanahul Anticipația 2013


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Almanahul Anticipația 2013 este un amestec delicios și inteligent de analize, rememorări, literatură SF, previziuni. Almanahul, o legendă a perioadei comuniste, reapare grație Editurii Nemira.

Avem aici retrospective pe alocuri nostalgice, interviuri cu scriitori și cercetători, subiecte de actualitate precum explorarea planetei Marte, recenzii de carte, critică de film. E un conținut exuberant, dar nu sunt sigur că acest mix științifico-literaro-cinematografico-fantastic va funcționa timp de mai mult de două apariții. Oricum, Almanahul Anticipația 2013 este un volum obligatoriu pentru cei care, pe timpuri, îl așteptau cu sufletul la gură, dar va fi greu să cucerească un public nou.

Cîteva fragmente care mi-au rămas în minte:

Din păcate mă îngrijorează involuția comunicării interumane pe care o constat azi, la nivel de masă (evident, există excepții). Tendința este de sărăcire a vocabularului pînă la limita primară a interacțiunii dintre două mamifere. În același timp, dezvoltarea tehnologiei și a științei în general impune unora dintre noi să se dezvolte din ce în ce mai rafinat intelectual, cu un spectru de noțiuni și concepte din ce în ce mai abstracte. Se naște astfel o prăpastie între două forme de comunicare, asociate celor două drumuri asumate în viață: unul către A AVEA și unul către A FI, prin A ÎNȚELEGE.

(Florin Munteanu, cercetător, rubrica Ancheta AA, pag. 32)

Fascinația crescîndă pînă la nivel de adicție a realității virtuale, inclusiv comoditatea pe care ne-o oferă, riscă să devină o practică pe cale de a deveni regulă: întîlnirile de orice fel, de la negocieri politice sau economice, la confidențe. Îmi pare rău că sunt distopic, dar devine sesizabilă tendința de alienare individuală și colectivă. O alienare permisă – și, implicit, încurajată – de dezvoltarea accelerată a supertehnologiilor (în următorii cîțiva ani, nu mulți, ne vom putea trimite hologramele pe mail, aș că chat-ul actual va deveni holochat).

(Andrei Dorobanțu, fizician, rubrica Ancheta AA, pag. 35)

Scrisul trebuie să fie pasional! Dar poate fi comis și cu jumătate de normă, ca hobby, paralel cu o profesie prin care aduci societății contribuții importante, calificate. Ca toate marile arte, scrisul are mai multe componente: talent, abilități dobîndite, muncă asiduă și noroc. Dacă ai oricare trei dintre aceste ingrediente, poți compensa lipsa celui de-al patrulea. Dar viața nu e dreaptă. Dacă îți lipsește talentul pentru narațiune și urechea pentru dialog, atunci nici munca cea mai asiduă nu va face din tine un scriitor de ficțiune.

(David Brin, scriitor, rubrica Foresight, pag. 66)

Gîndiți-vă la tot ce ați citit, la tot ce ați învățat ținînd o carte în mînă, gîndiți-vă că toată cunoașterea acumulată v-a modelat și v-a făcut ce sunteți astăzi. Cînd privesc în urmă la toți anii aceia, la vremea cînd am descoperit cărțile la bibliotecă, îmi dau seama că, de fapt, atunci m-am îndrăgostit. Zi de zi, din ce în ce mai cuprins de frumusețe, m-am îndrăgostit de cărți.

(Ray Bradbury, scriitor, pag. 91)

Mi-a plăcut mult povestirea lui Ken Liu, Menajeria de hîrtie. Am căutat online despre autor și este posibil să mă fi cîștigat drept cititor. Nu în ultimul rînd, felicit ținuta grafică a almanahului: modernă, adecvată spiritului SF și respectînd coduri de culoare, în așa fel încît să găsești ușor secțiunea preferată.

Despre almanah, pe larg.

Almanahul Anticipația 2013

Anul apariției la Nemira: 2012

Colecția: Anticipația

ISBN: 9771453298009

Nr. de pagini: 240

Preț: 16,74 lei

Cumpără almanahul de pe site-ul Nemira

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.