NEMIRA Cîștigă o carte: Paul Martin – Sex, droguri și ciocolată. Știința plăcerii 18


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

[box style=”rounded” border=”full”]ACTUALIZARE

Iar au fost destul de multe răspunsuri bune, așa că voi oferi încă o carte altcuiva, în afară de aceasta. Cîștigătoarele sunt Alina L. și Cristina. Le voi contacta prin e-mail.

De ce oamenii fac lucruri care nu le produc plăcere? De ce nu mai ai chef de nimic din ceea ce făceai pe vremuri, atunci cînd te întorci de la serviciu? E mai bine să ai plăceri lungi și rare sau scurte și dese? E normal să te simți vinovat după ce faci ceva care-ți produce plăcere?

Această carte chiar dă răspunsuri la întrebările de mai sus și la multe altele. Paul Martin realizează mai întîi o incursiune istorică în evoluția și transformarea plăcerii oamenilor, pentru a ajunge la cîteva profiluri de mari hedoniști, pregătindu-ne astfel pentru teoria din fundal.

Nu te vei plictisi citind explicațiile științifice și nici nu ți se vor părea de neînțeles. Autorul presară umor, ironie și critică de-a lungul paragrafelor sale, conștient că nu scrie un volum academic, ci o carte de popularizare.

Cartea nu este numai despre sex, droguri și ciocolată, dar se axează pe cele trei surse ale plăcerii. Este surprinzător capitolul despre ciocolată, un aliment pe care-l consumăm din vremuri istorice, dar despre care știm prea puțin. Personal, mă felicit că pînă acum am mîncat (deși rar, recunosc) numai ciocolată amăruie, cu minimum 65% cacao, așa cum recomandă Martin, un ciocofil de nădejde.

Iată cîteva extrase din carte:

Nu toate culturile privesc alcoolul în primul rînd drept instrument pentru a te face pulbere. În multe părți ale Europei, cultura predominantă a beției presupune extragerea maximului de plăcere din acea stare calmă, vivace, care se află la mijlocul distanței dintre trezie și totala ieșire din minți. De exemplu, cîteva milioane de oameni se adună cu religiozitate în fiecare an la Oktoberfest, în Munchen, cel mai popular festival anual, unde consumă cîteva milioane de litri de bere spumoasă și nenumărați kilometri de cîrnați. Evident se îmbată, dar nu beția este principalul scop pentru care oamenii vin acolo. Pentru cei mai mulți dintre cheflii, la Oktoberfest, scopul este starea de Gemütlichkeit, adică de plăcere confortabilă.

O persoană cu trăsături extrovertite foarte pronunțate poate fi descrisă drept „căutător de senzații”. Apetitul său neobișnuit de mare pentru experiențe noi și plăcute este greu de satisfăcut, făcîndu-l să vîneze senzațiile, chiar dacă astfel riscă să se comporte nechibzuit. Aceste persoane sunt mai mult decît extrovertiți care se distrează cu prietenii lor; sunt căutători de senzații care au nevoie mereu să fie stimulați.

Psihologii au arătat că indivizii care au o propensiune peste medie pentru a resimți plictiseala tind să obțină scoruri mai mari pe scalele de căutare de senzații și impulsivitate. Asemenea indivizi prezintă și o probabilitate mai ridicată să bea alcool, să fumeze și să folosească droguri recreaționale ilicite. Consumul de droguri psihoactive pentru a scăpa de plictiseală a fost observat și la alte specii.

Cea mai bună strategie de a ieși din cercul vicios al plictiselii și căutării de senzații este să ne îndreptăm atenția către lumea interioară a propriilor noastre sentimente mai degrabă decît spre exterior, spre noi surse de senzații. Cînd plictiseala lovește, cel mai bun răspuns este să ne lăsăm în voia valului. Plutind în plictiseală, putem învăța ceva despre dorințele și sentimentele noastre.

De ce dependenților le este atît de greu „să spună nu”, chiar și atunci cînd nu doresc altceva decît să se lase? Acest lucru nu se întîmplă pentru că sunt lipsiți de voință sau nu sunt motivați. Dovezile neurobiologice arată că folosirea repetată a drogurilor duce la modificări pe termen lung în creier, care deteriorează abilitatea de a controla voluntar comportamentul. Principalele puncte de interes ale acestei deteriorări par să fie părți ale cortexului frontal care mediază capacitatea de a lua decizii și controlul inhibitor al comportamentului.

În lumea reală de azi, tipurile de joc care sunt în cea mai mare dezvoltare sunt și cele mai adictive. Jocurile online sunt cît se poate de potrivite pentru a suscita dependență: sunt incitante, accesibile instant douăzeci și patru de ore pe zi și permit individului să joace lungi perioade de timp, izolat, fără să aibă în apropiere pe cineva care să-i spună să se oprească.

Acțiunile întreprinse de guvernele din multe țări pentru a controla drogurile recreaționale par să fi fost determinate mai degrabă de atitudinile dominante ale societății și ale presei, și nu de dovezile științifice. Toate drogurile recreaționale prezintă riscuri – unele mai mult decît altele. Dar dacă, la fel ca tutunul și alcoolul, aceste droguri au făcut parte din cultura noastră destul de mult timp, tindem să fim mai pregătiți să acceptăm riscurile. Așa cum spune un traficant de opiu despre drogul său în Misterul lui Edwin Drood, „auzi mereu ce se poate spune împotrivă, dar rareori ce se poate spune în favoarea lui”.

Finalul este optimist: autorul sugerează că avem dreptul să fim hedoniști și că pentru asta nici nu este nevoie să facem mari eforturi. Vă las cu lista de mici plăceri înșirată de Martin și, mai jos, cu explicații despre modul în care puteți cîștiga această carte.

Sugestii de mici plăceri, pentru omul modern

 • sexul (preferabil și cu alte persoane, nu numai cu tine însuți)
 • ciocolata (cu minimum 65% cacao)
 • prînzul cu cineva (care nu este la dietă sau vegetarian)
 • obținerea de informații noi (oamenii sunt infovori)
 • shopping-ul (insclusiv frenezia reducerilor)
 • folosirea nasului (înregistrarea de mirosuri noi, preferabil naturale)
 • grădinăritul (o grădină o ai toată viața)
 • gătitul (el combină multe alte senzații și plăceri)
 • a sta în liniște 10 minute (izolat de nebunia lumii)
 • muzica (să asculți sau să faci)
 • pescuitul (implică multă contemplație)
 • mersul pe jos (poate preveni depresia)
 • încrederea (să oferi și să primești de la semenii tăi)
 • puiul de somn (ca în copilărie, vreo 20 de minute de somnic)
 • visele (te poți antrena să ți le aduci aminte)
 • finalizarea unei cărți (satisfacția de a fi acumulat informații noi)

Paul Martin – Sex, droguri și ciocolată. Știința plăcerii

Anul apariției la Nemira: 2010

Traducerea: Roxana Melnicu

Colecția: Biblioteca de psihologie

ISBN: 978-606-8134-02-4

Nr. de pagini: 240

Preț: 21,17 lei

Cumpără cartea de pe site-ul Nemira

[box style=”rounded” border=”full”]

Cîștigă această carte! Printr-un comentariu aici, spune cînd ți-ai oferit ultima oară o plăcere și în ce a constat aceastaTermen: 20 februarie. Voi alege cel mai bun/frumos/interesant răspuns. Predarea cărții se face personal în București sau Buzău sau printr-un intermediar dintr-unul din aceste orașe.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

18 gânduri despre “NEMIRA Cîștigă o carte: Paul Martin – Sex, droguri și ciocolată. Știința plăcerii

 • Cristina

  Imi ofer placeri in fiecare secunda a zilei. Tocmai am savurat iaurtul de care mi-era pofta, acum imi face placere sa comentez pe o tema care ma face sa gandesc, iar in cateva secunde voi asculta muzica de pian in timp ce imi scriu articolul. Tot ceea ce facem- fie ca ne intalnim cu seful intr-o sedinta, stam in ambuteiaj, sau ingramaditi in metrou dimineata in drum spre serviciu- nu este asa de neplacut precum ne face placere sa ne plangem [da, si sa ne plangem ne face placere]; in fapt, cele descrise mai devreme se traduc: stau comfortabil pe scaun si am un job, am o masina si stau la caldura, am un job si am unde sa ma duc dimineata. Peste tot este placere.

 • Alina L

  Ma pasioneaza subiectul: placerea din puncte de vedere psiho-neuro-stiintifice. dar bineinteles si din punct de vedere al propriei experiente: cafeaua de dimineata, ciocolata neagra in timp ce citesc sau invat, ceaiul de la ceainarie, mai pun odata accentul pe lectura, plimbari in parc si muzica jazz. sunt lucruri pe care le fac aproape zilnic.

 • Ana Naghi

  Sincer, a avea o placere depinde de asteptarile pe care le ai de la orice in viata asta! Ca si fericirea.
  Micile placeri sunt de fapt cat se poate de serioase, daca imi provoaca sentimente pozitive, nu?Ultima placere pe care mi-am oferit-o a fost un pui de somn cu fetita mea, am dormit imbratisate… Iar cand s-a trezit, mi-a spus ca sunt viata ei…

 • Corneliu Jipa

  Citind lista dvs. de sugestii, vreau sa va raspund ca tot timpul, inclusiv in orele de la birou (ascultand muzica) imi ofer numai placeri. Totusi consider ca cea mai mare ultima placere a fost aparitia primei mele recenzii despre un roman al lui Stephen King char astazi pe blogul editurii dvs. Si ca placerea sa fie amplificata, tot astazi am achizitionat de la libraria de pe Bvd. Magheru trei carti oferite bonus cu 50%reducere pentru recenzie. Deci Editura Nemira ocupa un loc primordial in „colectia” mea de placeri!

 • Aron Sandu

  Ultima placere pe care mi-am oferit-o a constat intr-un abonament la un salon spa si recunosc ca a fost intradevar o placere. Merita sa facem acest efort macar la inceputul anului sau la sfirsit. Bafta tuturor!

 • Claudia

  Ultima oara mi-a facut placere cand am putut sa dorm dupa ce am fost bolnava siam stat treaza 3 zile si 3 nopti. Uitasem cat de important e somnul…

 • ghenciu

  Ultima plăcere nevinovată a fost să constat că pot să-mi realizez un obiectiv cu accelerație maximă, mi-am propus să fac ceva în 10 zile și am făcut totul într-o singură zi. Deși aveam mintea ușor în ceață la sfârșitul zilei, a fost foarte plăcut să realizez că pot! Pe scurt, a fost plăcerea cunoașterii!

 • Anca M.

  Utima plăcere… o cutie de bomboane Toffifee, o cană de ceai verde și a treia oară vizionat filmul „Ne le dis a personne”. Sunt mai multe plăceri pe care mi le permit zilnic, majoritatea sunt enumerate de dumneavostră. :) Cu riscul de a repeta, ceaiul verde rămâne în top trei plăceri. Ceaiul verde la 15 lei. Într-adevăr o să fie o plăcere mai mare când o să mi-l cumpăr pe cel de 50 de lei, dar ne mulțumim și așa. :)

 • Emanuel

  Dimineata imi satisfac placerea de a ma trezi devreme, pentru a intampina rasaritul soarelui care imi mangaie fata cu sagetile lui. Alaturi de acest moment, ascult o melodie care se potriveste cu placerea de a sorbi razele soarelui.

 • Mihai T.

  In fiecare zi incerc sa-mi satisfac cate o placere. Una dintre placerile preferate este aceea cand ma aflu in gradina si vorbesc cu florile ce imi zambesc atunci cand se deschid si razele soarelui le mangaie, oferindu-le diverse culori de la care nu pot sa-mi iau ochii. In acest timp imi savurez ceaiul, alaturi de privelistea mirifica a florilor si de o muzica care se potriveste cu momentul descris. Placerea o gasesc si in cartile de unde imi fac diverse notatii, pentru ca unele fragmente sau pasaje ma determina sa ma reintorc la ele pentru ca au un impact asupra mea (sensibilitate, emotie, tristete). Toate aceste lucruri fac parte din placerile mele de zi cu zi.

 • Radu D.

  Aproape in fiecare zi imi satisfac placerile, indiferent unde ma aflu. Una din placerile zilnice este sa-mi consult blogul colectionarului sa vad ce produse sunt promovate sau diversele concursuri la care particip frecvent. Cele mai frumoase placeri sunt acelea in care ma gandesc la faptele mele, la destinul uman, adica imi pun intrebari asupra existentei. Intreruperea acestor momente este determinata de necesitatea de a bea un pahar cu apa sau o ciocolata calda. Aceste lucruri imi creeaza o stare de liniste, o stabilitate, dar si o responsabilitate. Nu uit sa-mi satisfac nicio placere. Asta inseamna ca exist.