NEMIRA Stephen King – Dolores Claiborne


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

O carte scrisă la persoana I, de fapt povestea vieții lui Dolores și mai ales a modului în care și-a ucis soțul. O mărturisire de cîteva sute de pagini, făcută polițiștilor. Volumul este lumea văzută prin ochii personajului principal. Este povestea unei femei chinuite fizic și psihic de soțul ei, ale cărei instincte se ascut în momentul în care fiica sa este agresată sexual de cel căruia Dolores îi jurase credință în fața preotului.

Nu este o carte tipică à la Stephen King, din punctul de vedere al ritmului, limbajului și personajelor. Cu toate acestea, frămîntările lui Dolores Claiborne se regăsesc și în alte romane ale scriitorului american. Din acesta lipsesc monștrii, deși soțul femeii se apropie destul de mult de acest profil prin alcoolism, violență și sexualitate pervertită.

Celălalt personaj puternic este Vera Donovan, cea pe care Dolores o urăște și o iubește în același timp. Vera și Dolores au cam același profil al personalității, dar situații sociale și financiare diferite. Te vor impresiona curajul amîndurora, cruzimea justificată a lui Dolores, durerea uneori simulată de Vera (de altfel să ținem cont de faptul că Vera ar sugera adevărul și Dolores este un nume sugestiv pentru durere), faptul că nici una dintre ele nu pare să aibă noroc în viață dar că vor sfîrși prin a le fi bine.

Ar trebui să înțelegem că Dolores acționează ca o femeie care vrea să aibă o familie cît de cît echilibrată. Instinctele ei criminale nu sunt activate decît atunci cînd își vede fiica amenințată de tată acesteia. Soluția este una singură, în această situație: să-l ucidă. Dar nu face asta impulsiv, își calculează acțiunile, premeditează crima, ca să fie sigură că, după ce totul se va termina, va fi bine pentru ea și copiii ei.

Ea este mamă, dar King sugerează că uneori avem dreptul să acționăm criminal, dacă situația este disperată și dacă vrem să-i salvăm pe cei pe care-i iubim. Paradoxal, deși cartea se învîrte în jurul unei crime, morala o reprezintă iubirea și sacrificiul din iubire. Să nu uităm că, de-a lungul romanului, Dolores insistă asupra faptului că și-a ucis numai soțul, nu și pe Vera, pentru care a muncit pînă la moartea acesteia.

Cartea este dominată de același realism cu care ne-a obișnuit King: fiecare cuvînt pare la locul lui, fiecare scenă de violență este descrisă atît cît trebuie să ne dorim să terminăm de citit fragmentul respectiv, totul curge cronologic firesc, deși totul este o lungă poveste spusă de Dolores celor doi polițiști și unei stenodactilografe, la 30 de ani după săvîrșirea crimei.

Stephen King – Dolores Claiborne

Anul apariției la Nemira: 2009

Traducerea: Carmen Toader

Colecția: Suspans, Stephen King

ISBN: 978-606-8073-54-5

Nr. de pagini: 240

Cumpără cartea de pe site-ul Nemira

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.