E-BOOK Unlike Us Reader. Social Media Monopolies and Their Alternatives – Geert Lovink, Miriam Rasch (eds.)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

ACTUALIZARE

Mica mea recenzie a fost tradusă în engleză și publicată pe site-ul NetworkCultures. Thanks!

De vreo cîteva ori am încercat să ies de pe Facebook. A fost un proces chinuitor, soldat cu eșec de fiecare dată (deci am avut eșece, cum ar spune europarlamentara fiică a președintelui nostru reales). S-au ținut de mine amicii lui Mark Z., prin mail, o săptămînă întreagă, mi-au arătat poze cu „prietenii” care mi-ar fi simțit lipsa (și aveau de unde să-mi dea exemple, la cei peste 2.000 de friends-i), mi-au spus beneficiile rămînerii pe FB. Și am rămas, ce era să fac?

Vezi matricea?

Este reconfortant să citești ce se întîmplă în spatele unor lucruri cu care ești atît de obișnuit încît nu-ți mai suscită întrebări. Facebook rămîne o rețea închisă, dar s-a întins global și tinde să devină un Internet 2 (de altfel, Mark Zuckerberg a spus de cîteva ori că el vrea să facă din Facebook o rețea planetară). Colecția de studii Unlike Us Reader. Social Media Monopolies and Their Alternatives editată de celebrii Geert Lovink și Miriam Rasch oferă o abordare critică a rețelei celebre și a domeniului social media în general. Găsești acolo eseuri, discuții, manifeste culturale. Rețeaua este explicată și analizată, lucrarea oferă o mulțime de răspunsuri și vei exclama de cîteva ori „aha!” citind-o.

Am încercat unele experimente cu Facebook:

Sper să nu apuc ziua în care voi fi nevoit să mă justific excesiv sau să-mi explic glumele. Facebook este un instrument puternic al zilelor noastre, trebuie să experimentăm cu el în toate modurile în care ne putem gîndi, așa cum experimentăm zilnic și în viața reală cu gesturi, vorbe, sentimente.

Fiecare are măsura propriului Facebook

Facebook profită de slăbiciunile noastre. Ne pune în față o oglindă și nouă, pentru că suntem oameni și nu cod, nu ne place mereu ceea ce vedem:

  • punem status-uri care ne sună nemaipomenit în minte, dar care nu atrag Like-uri și asta ne enervează la culme
  • publicăm poze cît mai sexy și ne pomenim cu aprecieri sexiste
  • dăm Share la cauze sociale și constatăm că nu se întîmplă schimbarea

Ca și în viața reală, acumulăm frustrare.

Pe Facebook:

  • comunic cu studenții mei
  • îmi regăsesc vechi colegi de liceu
  • e locul de unde vin oamenii să citească amărîtele texte de pe acest blog
  • anunț ceva urgent
  • îmi clătesc ochii cu fotografii
  • postez poze în care îmi ecranez burtica ș.a.m.d.

Mă simt confortabil deocamdată cu viața mea digitală. Cert este însă că renunțarea la acest stil de viață este doar o iluzie, pentru anumite generații.

Recomand acest volum digital studenților de la FJSC care s-au apucat de lucrări de licență și disertații despre social media, doctoranzilor cu aplecare în domeniu, cercetătorilor de tot felul și tinerilor care o ard pe Facebook zilnic și care știu engleza la nivel mediu.

Citate înălțătoare

Unlike Us Reader e aici:

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.