E-BOOK Ceaușescu 101. Who Was That Man They Killed on Christmas Day? – Cătălin Gruia


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

ACTUALIZĂRI

1. Autorul mi-a răspuns:

„Îmi însuşesc critica ta, care e cât se poate de pertinentă. Sper să nu te supere faptul că îndrăznesc să fac câteva precizări care să pună în context tot demersul meu.

Datorită jobului (lucrez de peste 10 ani în redacţia română a National Geographic) am intrat în contact cu mulţi tineri străini – fie când ne-au vizitat în ţară, fie când am plecat eu în străinătate. De fiecare dată m-a durut niţel distanţa între felul cum am fost educat la şcoală şi în familie (că noi românii suntem un fel de buricul pământului) şi cum ne văd cei mai mulţi occidentali (o ţară murdară de mâna a treia, la fel de africană ca Ruwanda). Când le povesteam despre noi, erau curioşi să afle detalii, dar numai despre anumite subiecte şi la un nivel foarte superficial.

Aşa că m-am decis să fac această serie pe amazon.com – 37 minutes reading ebooks. Aceste volumaşe sunt gândite pentru a fi citite în aprox 37 de minute (cât am observant eu că dura atenţia lor) pe noile device-uri care le-au confiscat vieţile trăite pe repede înainte: kindle, tabletă, telefon mobil. Folosesc subiectele care am văzut că îi interesau cât de cât, “brandurile de ţară” ale României – Ceauşescu, Dracula, Ţiganii, Transilvania, etc – povestite simplu şi cursiv, obiectiv şi antrenant – ca pretext pentru a le vorbi de România. Sunt ca nişte teasere, că o invitaţie pentru a afla mai multe despre România.

Îmi place să cred că asemeni mie, studenţii noştri care învaţă azi prin străinătate vor avea nevoie de mini-cărţile astea să le dea mai departe – de câte ori un coleg ar vrea să afle mai multe despre ţara de unde vin.

Am publicat deja 3 kindle books pe amazon.com:

http://www.amazon.com/dp/B00DVMI9RU

http://www.amazon.com/dp/B00DV3WSVW

http://www.amazon.com/dp/B00DS7SYVY

Cea despre ţigani nu îmi place şi lucrez să o refac. Săptămâna viitoare voi urca şi Dracula.

Pe scurt, seria asta e o încercare de a compune, strict pentru străini, o alternativă cu picioarele pe pământ la mult mai celebra „Eterna şi fascinantă Românie”.”

2. Contribuția mea la ediția revizuită:

Și cum vom împărți acum totul la trei?, i-am întrebat odată pe părinți, cînd stăteam la masă. Fratele nostru era acum destul de mare încît să poată mînca și el portocale și banane. Cu sora mea era mai ușor, rupeam totul în două, ba chiar și bomboanele primite la școală cînd era ziua vreunui coleg. Bananele și portocalele erau însă prea prețioase și mă îngrijora cu adevărat micșorarea porției mele.

După Revoluție, se găseau în magazine banane și portocale din belșug. Bănuiesc că erau în depozite și în timpul comunismului, dar planul de raționalizare nu le permitea celor responsabili cu distribuția să le dea drumul pe piață. Fructele celebre se găseau numai de Crăciun și chiar și atunci în cantități foarte mici. De aceea am asociat mereu portocalele și bananele cu Crăciunul.

Citește textul integral


Intro

Tocmai am terminat de citit și ascultat (înregistrarea este incompletă, din păcate) interviul cu Ion Mihai Pacepa, fost șef al Departamentului de Informații Externe. În 28 iulie 1978, Pacepa a ajuns în SUA, unde trăiește și acum sub o identitate creată de CIA, după a fost nevoit să-și schimbe la un moment dat identitatea, din cauză că fusese descoperit de Securitatea comunistă din România. A fost cel mai înalt demnitar comunist care a cerut azil politic într-o țară democratică. Astăzi mai există două condamnări la moarte în România pe numele lui.

Am citit cartea lui, Orizonturi roșii, în foileton, în ziarul Adevărul (fostul Scînteia), începînd din 26 decembrie 1989. Nu știu de ce mi s-a părut că e important să o citesc. Aveam doar 13 ani atunci, dar parcă era vorba acolo de tinerețea mea, se spuneau lucruri pe care le bănuiam despre Ceaușescu și mă fascina distanța enormă dintre abuzurile dictatorului și imaginea propagandistă cu care eram bombardați zilnic.

Distrugerea țării, ca o renovare de apartament

Am început cu Pacepa pentru a evidenția faptul că e important să citim despre trecutul recent. Poate așa scăpăm de unele obsesii, de dureri și frustrări dar mai ales vom avea ce le povesti copiilor și nepoților. La stiva de lecturi despre Ceaușescu, adăugați și e-book-ul lui Cătălin Gruia.

Cartea Who Was That Man They Killed on Christmas Day? (Amazon) nu este o revelație pentru cei care au mai citit despre perioada comunistă. Într-un volumaș ușor de citit, Gruia explică modul în care Nicolae Ceaușescu, o persoană needucată, a ajuns să ducă la dezastru o țară care era cît de cît respectată în Europa. De la activitatea „clandestină” pentru PCR a lui Ceaușescu la alegerea lui ca secretar general al partidului, de la planurile de reconstrucție a unei țări care o ducea relativ bine pînă la viața infernală a cetățenilor, autorul îngrămădește fapte, articole, păreri.

Sunt excelente bucățile de profil psihologic ale lui Nicolae și ale Elenei, care te vor ajuta să înțelegi mai bine de ce cuplul dorea să transforme într-un oraș forțat țara ce părea un sat bine aranjat și funcțional, asemeni țăranului mutat la oraș și care visează să-și renoveze apartamentul pentru a da astfel impresia că și-a schimbat statutul social. Un e-book publicat într-o serie dedicată cărților de scurtă întindere nu poate intra în nuanțe. Nu vreau să sune asta drept critică, dar eu nu am aflat lucruri noi din această electronică. M-aș fi așteptat de la Gruia să îmbine faptele istorice cu povești personale despre viața cotidiană în perioada comunistă. Există unele referiri la cozi, cartele și programul TV plin de propagandă, dar aceste informații nu sunt trecute prin filtrul personal al autorului.

Volumașul este un foarte bun punct de început pentru autoeducarea despre perioada comunistă a unui tînăr de astăzi. Este scris alert, ca un scenariu de documentar, este variat și oferă multe fapte și cifre. Îl rog însă din tot sufletul pe acel tînăr să nu se oprească aici, să continue, să fie curios să afle mai multe despre perioada comunistă de coșmar a României. Este foarte important pentru el, deși acum nu-și dă seama.

Foto Pacepa: Wikimedia Commons

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.