Amintiri din comunism: Furia încornorării lui Ceaușescu 10


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

După Revoluție, trebuia să fac ceva potrivit vîrstei mele, pentru a-mi arăta solidaritatea cu luptătorii, nu-i așa? Cel mai la îndemînă mi s-a părut să mîzgălesc moaca mult iubitului și stimatei, în cărțile din bibliotecă. Nu duceam lipsă de portretul lui în manuale, cărți de povești, în cartea de bucate și în Mersul Trenurilor.

Am regăsit de curînd cele două volume din Povestiri istorice. Într-unul dintre ele, li se povestea pionierilor cîte realizări are la activ PCR-ul cu cine l-a făcut pe el. Totul ilustrat cu Ceașcă în postura de ctitor, agricultor, inginer ș.a.m.d.

 

Un simplu pix și puțină imaginație m-au făcut să simt că s-a schimbat ceva atunci. Aveam 13 ani, nu știam încotro o apucăm și am cedat primului impuls. Alții au rupt pagini, au ars cărți… Iliescu a omorît oameni. Fiecare a luptat cu propriile mijloace.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Nostalgicii își pot comanda și acum Povestiri istorice. Dar ce farmec mai au paginile cu hîrtie de calitate? Ehei, unde e hîrtia de la Letea, cu bucăți de lemn în ea?

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Bianca Andrieș

Da, da, îmi aduc bine-aminte acum că am și eu cartea aceasta. De fapt, nu am mai văzut-o de foarte mult timp, dar sigur a fost la un moment dat prin biblioteca mea și am citit-o undeva prin generală, când citeam practic tot ce îmi cădea în mână. Ne ”donase” un prieten de-al părinilor mei mai multe cărți, toate făcând apologie comunismului și mai sus-numitului tovarăș. Ce aveam eu atunci prin casă devorasem deja, așa că nu m-am dat în lături să citesc poezii, povestiri, istorisiri chiar dacă ridicau în slăvi comunismul. Cu toate că nu prea înțelegeam eu mai… Read more »

Bianca Andrieș

Îmi pare rău pentru greșeală.

gadjodillo

Povestiri istorice erau, parca, in 3 volume. Mie cel mai mult mi-a plăcut volumul 1, avea povestiri cu iz de mit, de legendă. Al doilea l-am găsit de curînd într-un anticariat şi l-am cumpărat – e într-o stare destul de proastă, dar, deh…
Şi parcă doar într-al treilea erau Ceauşeştii. Haideţi să facem puţină anamneză colectivă – erau două sau trei volume?
În altă ordine de idei, parcă în mersul trenurilor nu era Ceaşescu?!

Bianca Andrieș

Da, povestea noastră începând cu Burebista…
Ce falnici era eroii aceia în imagini!
Mie una mi se fac un dor ciudat să le mai răsfoiesc.

Bianca Andrieș

În imaginația mea de copil, așa îmi părea :)

gadjodillo

FB-ul m-a deformat; simt nevoia unui buton de LIKE sub fiecare comentariu. As fi dat like la comentariul de mai sus, ala cu educatia de dupa.
(asta asa, pentru “optimizarea” blogului).